義工
跳至
3個鐘飲10安奶

FB體驗帳戶

國民生產總值:196

bb42日大,平時我都係開4安奶俾佢奶,通常都會飲剩半安或者1完。前晚就帶佢翻我奶奶到住左一晚,帶翻去之前7點bb就飲左3安奶,我奶奶10點40就開左6安,話bb飲左5安半。到咗1點半又開左5安,bb飲左4安半。3個鐘內飲左10安其實有無問題?之前琴日到夜晚8點一路都keep住4安半,5安咁俾bb飲。由琴晚到今日夜晚bb都好扭,剩係瞓得6個鐘,就算扭飲奶都只係飲得1安或者2安。想知會5會係bb飲太多濟得制唔舒服所以扭?仲有點解今日飲親都飲咁少因爲bb我全職湊,未試過扭成咁。

王國熱話
事隔年半,準備結婚,我真係唔想見到未...
搵99 坐月中伏分享區
99你做初一 唔好怪我做十五
自私,貪錢, 懶惰的99

大宅

國民生產總值:1217

Wyukying 發表於 18-3-4 21:29
bb42日大,平時我都係開4安奶俾佢奶,通常都會飲剩半安或者1完。前晚就帶佢翻我奶奶到住左一晚,帶翻去之前 ...

食得多都未必訓得好架,一個月多d既bb個胃好細架咋,飲得太多反而令腸胃唔好,令佢唔舒服

FB體驗帳戶

jlxss 發表於 18-3-4 21:38
食得多都未必訓得好架,一個月多d既bb個胃好細架咋,飲得太多反而令腸胃唔好,令佢唔舒服
...

我奶奶話40幾日人仔4安5夠,私自沖6安,仲要隔2個中又俾bb再飲。仲要我個女先4kg.洗5洗沖6安。

大宅

Wyukying 發表於 18-3-4 21:43
我奶奶話40幾日人仔4安5夠,私自沖6安,仲要隔2個中又俾bb再飲。仲要我個女先4kg.洗5洗沖6安。
...

時間好重要,四安半都已經夠,當然每個bb 食量都唔同,通常食少安數就會密食多,六安梗加無可能,我個仔四個月都係食到六安半咋

FB體驗帳戶

jlxss 發表於 18-3-4 21:46
時間好重要,四安半都已經夠,當然每個bb 食量都唔同,通常食少安數就會密食多,六安梗加無可能,我個仔四個 ...

我女平時就係3.4個鐘飲1次,沖4安,次次一定有剩。我唔知佢點令到佢飲到5安半。仲要2個中之後就又沖多5安俾佢。話等佢飽d瞓耐d。平時4安都飲5曬,一下要佢飲咁多,點頂得到。接翻泥之後仲要又喊又扭計又5肯瞓琴晚到宜家只飲左7.8安奶,想飲又飲5落。

大宅

...

佢喊係可能無安全感或者係有肚風,試下用包被包住佢訓,佢清醒時幫佢按下肚仔睇下多唔多屁放,bb 最緊要訓得好,訓得唔好就有問題架啦,一係就肚餓一係唔夠飽,同埋每次一定要有規律,時間好重要,三個鐘餵一次奶差唔多

大宅

Wyukying 發表於 18-3-4 21:51
我女平時就係3.4個鐘飲1次,沖4安,次次一定有剩。我唔知佢點令到佢飲到5安半。仲要2個中之後就又沖多5安俾 ...

唔急得架,太細啦bb,呢個時候應該未戒夜奶,佢個胃根本飲唔到咁多,無錯,飲得多就四個鐘飲一次奶,但飲唔到咁多變左就要密食架喇
,我個仔都係兩個月先戒到夜奶,之前一定要有規律咁飲奶先可以做到

FB體驗帳戶

jlxss 發表於 18-3-4 21:51
佢喊係可能無安全感或者係有肚風,試下用包被包住佢訓,佢清醒時幫佢按下肚仔睇下多唔多屁放,bb 最緊要訓 ...

我平時係用包被包實佢,佢就會喊2聲,就會自己瞓,但翻左泥之後就5得。無效,我次次都有掃風的。今次佢要抱,狂扭抱

FB體驗帳戶

jlxss 發表於 18-3-4 21:55
唔急得架,太細啦bb,呢個時候應該未戒夜奶,佢個胃根本飲唔到咁多,無錯,飲得多就四個鐘飲一次奶,但飲唔 ...

未呀,夜晚都仲要起身飲奶。我都好想知我女如何咁勁3個中飲10安。

大宅

Wyukying 發表於 18-3-4 21:51
我女平時就係3.4個鐘飲1次,沖4安,次次一定有剩。我唔知佢點令到佢飲到5安半。仲要2個中之後就又沖多5安俾 ...

應該食滯左,個肚唔舒服,如果你平時三個鐘餵一次,正常佢兩個半鐘已經喊定要飲奶架啦,盡量拖長時間夠鐘先比佢先飲奶

大宅

Wyukying 發表於 18-3-4 21:57
我平時係用包被包實佢,佢就會喊2聲,就會自己瞓,但翻左泥之後就5得。無效,我次次都有掃風的。今次佢要抱 ...

有掃風唔等於佢無肚風架,按左肚佢有屁放下會舒服d

FB體驗帳戶

jlxss 發表於 18-3-4 22:01
應該食滯左,個肚唔舒服,如果你平時三個鐘餵一次,正常佢兩個半鐘已經喊定要飲奶架啦,盡量拖長時間夠鐘先 ...

希望過左今晚無咁扭。係呀,通常2個半鐘多d或者3個鐘就會醒,就會喊要飲奶,除非佢仲瞓緊就無理。

大宅

...

Bb最緊要係訓得,佢訓到過晒鐘唔飲奶都無問題,佢肚餓自然會喊食奶,相反你迫佢飲仲容易出事,所以你要自己衡量下,你湊開佢你應該知道bb需要咩

FB體驗帳戶

jlxss 發表於 18-3-4 22:09
Bb最緊要係訓得,佢訓到過晒鐘唔飲奶都無問題,佢肚餓自然會喊食奶,相反你迫佢飲仲容易出事,所以你要自 ...

我99話6安餵左10個字,之後過左個幾鐘bb醒左喊5肯瞓,食手指,就沖多5安俾佢。我問佢d時間有無記錯,3個鐘飲10安太多。

複式洋房

國民生產總值:319

回覆樓主:

得個半月人仔沖6安?太多啦,阿仔2個月大都係得5安仲要夜晚有時飲唔曬。有時食手指可能係扭眼訓未必係肚餓。飲奶分量亂左怕bb生理時鐘都亂埋。你同你先生講叫距轉達比較好。奶粉比較包肚大d可以固定4個鐘一次。

大宅

國民生產總值:1873

15週年勳章

Wyukying 發表於 18-3-5 00:22
我99話6安餵左10個字,之後過左個幾鐘bb醒左喊5肯瞓,食手指,就沖多5安俾佢。我話過bb喊肚餓會啜手指,大 ...

其實6oz餵左10個字就已經有問題
正常飲一餐奶粉約10-15分鐘,如果bb拖到咁長食,
一係唔係太肚餓,二係你奶奶見個樽仲有奶不停鼓勵佢質佢食,先會食到咁耐⋯
bb只要比人頂下個舌頭或者搞嘴邊就會口郁郁,某部份有佢自然嘅吸啜反射造成
如果你自己湊只好睇緊啲
我都係新手媽媽,女女三個月,一齊加油!

珍珠宮

國民生產總值:32026

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

佢係咪有肚風吖?飲咁多留意佢既大小便次數有無增加

FB體驗帳戶

luzsdavis 發表於 18-3-5 08:34
得個半月人仔沖6安?太多啦,阿仔2個月大都係得5安仲要夜晚有時飲唔曬。有時食手指可能係扭眼訓未必係肚餓 ...

我老公已經話佢知飲4安,但佢就私自加奶,話40日人仔4安5夠。我接左翻泥就扭左成2日,又唔點飲奶,又喊,抱都唔掂,狂氹先肯瞓一陣,今日終於回復正常

FB體驗帳戶

Monnnnnnnney 發表於 18-3-5 09:38
其實6oz餵左10個字就已經有問題
正常飲一餐奶粉約10-15分鐘,如果bb拖到咁長食,
一係唔係太肚餓 ...

我99係咁話佢飲得慢,10個字入面係不停座熱d奶同掃風餵,之後過咗2個鐘又沖多5安,3個鐘飲10安,真係好痴線,話我女唔肯瞓,小朋友有時係會扭下計要抱下架啦,又唔話得佢。

FB體驗帳戶

我要做媽媽 發表於 18-3-5 09:53
佢係咪有肚風吖?飲咁多留意佢既大小便次數有無增加

有呀,好快d尿就爆片。大便都爆左2.3次

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.