義工

懷孕前後 今日: 285|主題: 62339

跳至
懷孕唔可以飲奶茶咖啡,可以飲美綠阿華田嗎?

複式洋房

國民生產總值:251

懷孕唔可以飲奶茶咖啡,可以飲美綠阿華田嗎?早餐唔飲翻杯覺得唔夠滿足

王國熱話
照顧腦退化家人點滴
想找印傭照顧老退化爸爸,請問有冇agency ...
媽媽既腦退化 好似惡化得好快
爸爸的關節

珍珠宮

國民生產總值:32026

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

咖啡好似話唔好日日飲架,有咖啡因

男爵府

國民生產總值:6490

babybigbear 發表於 18-3-5 09:23
懷孕唔可以飲奶茶咖啡,可以飲美綠阿華田嗎?早餐唔飲翻杯覺得唔夠滿足
...

我基乎每日早餐都飲杯華田(熱)

複式洋房

國民生產總值:139

奶茶呢??

公爵府

國民生產總值:26315

...
醫生話奶茶咖啡可以,最多一日一杯。我陀兩胎都差唔多一日一咖啡。

如果你睇過消委會做嘅測試,會見到某啲茶餐廳嘅咖啡同港式奶茶一杯都超標。如果係飲西式嘅,咖啡只落一個shot,就冇問題。

複式洋房

國民生產總值:139

回覆 EstrellaDamm 的帖子

唔該晒,因為我係岩岩有左,以前有飲開咖啡,每日都要飲果種,突然要我戒,我有點唔慣

大宅

國民生產總值:3844

sususoma 發表於 18-3-5 11:25

唔該晒,因為我係岩岩有左,以前有飲開咖啡,每日都要飲果種,突然要我戒,我有點唔 ...

其實係頭幾日個心會形住好想飲,幾日過後就好好多,因為我未知有左前都每日最少1杯,有時2-3杯@[email protected],但知有左到而家都成個月冇再飲...前排飲熱檸水,熱華田,依幾日熱返就飲凍檸茶..但一定係少冰同少甜..因為實在太熱了

禁止訪問

國民生產總值:1872

2018勳章

公爵府

國民生產總值:26315

sususoma 發表於 18-3-5 11:25

唔該晒,因為我係岩岩有左,以前有飲開咖啡,每日都要飲果種,突然要我戒,我有點唔 ...

以下係消委會資料,畀你參考一下。
咖啡的話,其實只要你唔飲茶餐廳嘅就都幾安全。

https://www.consumer.org.hk/ws_chi/choice/444_06

大宅

國民生產總值:2378

回覆樓主

奶茶咖啡我都有飲,但係港式奶茶我都係飲1/2啖就算,starbucks latte就每次都叫decaf

複式洋房

國民生產總值:177

...
請盡量飲天然飲品水
檸水
果汁
豆漿
(以上都不應加白沙糖)

所有人工製作的飲品我都好少飲~
感恩我囝囝至今 1 歲半都未試過有濕疹, 我自己相信因為少食加工製品的食物

大宅

國民生產總值:1153

回覆樓主

咖啡我飲開decaf, 無左95% caffeine
茶餐廳奶茶幾星期飲一次,每次只飲到半杯
後期改左飲好立克

複式洋房

國民生產總值:414

回覆樓主

留意返美綠,華田同好立克都好多糖同早脂。小心小心。

禁止訪問

國民生產總值:954

禁止訪問

國民生產總值:1872

2018勳章

侯爵府

國民生產總值:24701

...

其實咖啡奶茶都飲得
只要適量
飲完媽媽開心 陀仔心情都會好啲
美祿華田都好高糖分
要留意唔好一日一杯呀

公爵府

國民生產總值:29086

回覆樓主

其實間中飲下都無所謂既,我都有偷飲過幾次

複式洋房

國民生產總值:108

RubyYu07 發表於 18-3-5 21:17
其實間中飲下都無所謂既,我都有偷飲過幾次

可以偷飲好幸福呀!!我衣家飲多兩啖茶都訓唔到
( 以前可以一日可以飲5-6 shot 咖啡)

提提大家: 就生唔好飲好立克, 好立克有麥芽, 抑制人奶哦

男爵府

國民生產總值:8959

2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我唔飲奶茶咖啡,但我最愛既檸茶都少飲!好立克同華田頂住引!

男爵府

國民生產總值:8537

回覆樓主

我陀嗰時日日都一杯朱古力 (cadbury 嗰隻), 因為屋企有幾罐諗住剩機清晒佢 (因為以前成日飲奶茶 d 朱古力擺喺到無人飲)。 結果我無妊娠糖尿,bb 無濕疹,bb 皮膚白滑白裡透紅。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.