自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

子爵府

回覆樓主

我仔冇調頭,臍帶又纏頸2圈半,焗開刀
但復原都好快....第日已經落床,傷口都冇乜痛,so far 阿仔都健康(暫時,依家13m)

利申:未開刀前勁抗拒開刀,試過之後快靚正,唯一係有條疤

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

順產bb健康啲

公爵府

我順產!但我會叫我細妹開刀、你問我點解?唔想咁痛!忍得痛才順產.你要有好堅定和強大的力量才可以揀順產!果種痛好難形容!開刀應該都痛、但安全好多!起碼唔會好似我咁痛⋯⋯⋯⋯

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我相信順產係好d嘅,不過有時都唔到你話事!我陣痛已經好密,但突然我仔心跳跌,醫生即緊急開刀!老實陣痛真係堅痛,相比之後開刀傷口係濕濕碎。如果我知最終都要捱一刀,一早決定開刀算,最後嗰幾粒鐘痛到唔識形容。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Winnie_1210 發表於 18-3-5 13:18
我兩樣都試過。但純用家角度我覺得開刀對大人細路都好!順產,我4日先落到床開刀,第二 ...

我同你相反,雖然我開刀都係第二日拔尿袋就自己去廁所,但順產就生完抖左幾個鐘就可以去。順產生完好舒服,自己可以執野出院。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

winifredwin 發表於 18-3-5 09:06
想舒服啲又負擔到就開刀,順產就快復原(利申:三胎都係順產)

想舒服加負擔到,我會揀私家無痛分娩

我試過開刀,十級痛順產同無痛分娩順產,無痛真係無得輸

侯爵府

回覆樓主

我一開,2順

男爵府

回覆樓主

我大肚時血壓高所以入院,之後見到一個case係有個大肚婆好肚痛,經醫生檢查後原來係個產婦的第一胎開刀位爆左,要緊急開刀拎個bb出來,但佢個b係得27,8週大。所以覺得開刀有另外的風險。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

loving_mybaby 發表於 18-3-6 01:18
我大肚時血壓高所以入院,之後見到一個case係有個大肚婆好肚痛,經醫生檢查後原來係個產婦的第一胎開刀位爆 ...

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我兩胎都順產,比我再揀過我會揀開刀。第一胎9磅幾要剪陰,痛十幾個鍾先至生到,痛到想死又死唔去,聯針聯得唔好,啲線太多又唔溶,成個月都發炎又痛。
第二胎都痛6個幾鍾,生果下痛到痴線,同樣有剪陰,聯針時無麻醉藥,超級痛。

大宅

回覆樓主

開刀話好痛好痛嗰啲通常都係政府醫院生,政府私家止痛藥會唔同,私家嗰嘅塞patpat藥會勁好多。
私家生多數都唔會痛得好交關,所以私家開刀多數都會覺得開刀好,政府開刀就會覺得順產好。

子爵府

kid 發表於 18-3-5 23:55
但開刀B出來易濕疹喎!

我又唔係咁覺得喎
我朋友個仔係開刀的
啲皮膚不知幾靚
健康touch wood都唔錯
無咩需要睇醫生

但我老公個侄係順產
啲皮膚好細個已經帶濕疹
仲要成日病
兩歲人仔已經住過幾次醫院

另外我朋友個女又係順產
又係濕疹底

水晶宮

真利 發表於 18-3-5 16:33
順產聽講痛D, 但身體恢復快D
剖腹就可以擇個吉時, 但始終都係手術, 有風險
宜加其實邊樣既JM既多?
情況許可的話一定係順產。我覺得好有成功感。就好似人地跑馬拉松,過程一定有辛苦,但跑完好滿足。 我生兩胎都係順產,覺得係好好嘅經歷。特別係第二次有第一次嘅經驗,又睇咗啲有關嘅書籍,過程更順利。

侯爵府

babyrice3 發表於 18-3-6 01:57
開刀話好痛好痛嗰啲通常都係政府醫院生,政府私家止痛藥會唔同,私家嗰嘅塞patpat藥會勁好多。
私家生多數 ...

又唔俟係woo,我瑪麗緊急開刀,冇點痛woo,止痛藥都只係食左一粒。 條疤痕又細,我私家check up個婦科都話做得好好。
所以政府都有好醫生的。
但我仲係好想經歷自己生呀B出來的一刻呀,天意如此,冇辨法⋯⋯

侯爵府

2024年龍年勳章

starrymama 發表於 18-3-5 17:18
我諗緊, 如果係同錢同技術有關 (香港可能係同錢有關 - 唔肯定), 咁點解歐美呢d經濟同醫療技術咁先進的國家 ...

係喎
同埋日本, 科技甘發達都主張順產

公爵府

starrymama 發表於 18-3-5 22:24
吾會掛

如果因胎位不正或其他醫學原因要開刀係無可厚非。

但為了好命而擇日和時辰,除非那師傅相當有實力,否則不如順天意。

珍珠宮

回覆樓主:

其實有時唔到你揀(例如胎位不正,或者其他突發事),所以兩手準備好d

大宅

回覆樓主

我day 1發現有左就堅持要開刀
雖然私家醫生主張順產
生完第二日即刻落床
4個鐘去餵bb一次
止痛1日2粒直到出院,傷口完全無痛過

自己想揀乜就揀乜
遇到手勢好既醫生你就算開刀定順產都會覺得你揀個種好
遇到手勢唔好既醫生,你開刀定順產都會有壞印象

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 18-3-5 17:03
唔贊同。開刀係一種手術,一樣可以出現好多問題。揀開刀既人多數係想揀時間,怕痛,唔想下面鬆。我未聽過因 ...

同意!

琥珀宮

真利 發表於 18-3-5 16:33
順產聽講痛D, 但身體恢復快D
剖腹就可以擇個吉時, 但始終都係手術, 有風險
宜加其實邊樣既JM既多?

一定係順產好,除非生唔到要開刀

首頁
56789...12

尾頁

跳至