自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我見外國都係主張順產,我估比較起上嚟順產好處多D
如果有錢我會揀開刀,陣痛太痛

不過好多時都要bb自己決定用咩方式見面,我有幾個fd都係揀順產但最後要開刀

水晶宮

starrymama 發表於 18-3-6 09:21
呢樣真係超唔明.
我諗香港可能係世界上開刀比例最高. 唔計落後國家同地區, 基本上所有發達國家主要都係主張 ...
我睇過本書,話美國嘅非醫學需要剖腹產率都好高,反觀其他發達地區如日本及大部分歐洲國家(書中特別提到荷蘭)就明顯較低。

珍珠宮

畀面勳章

EstrellaDamm 發表於 18-3-6 10:38
我睇過本書,話美國嘅非醫學需要剖腹產率都好高,反觀其他發達地區如日本及大部分歐洲國家(書中特別提到荷 ...
如果以人口計, 香港的比率我估會高過美國好多?

侯爵府

kid 發表於 18-3-5 23:55
但開刀B出來易濕疹喎!
有關係架咩

我, 我弟婦同起碼5,6個朋友都係開刀生, 冇一個B有濕疹喎

另一個朋友3胎都係順差, 佢第一同第三個小朋友就有濕疹, 尤其細嗰個好嚴重

濕疹應該同遺傳同免疫系統有關, 同開唔開刀冇乜關係喎

大宅

回覆樓主

其實順產完下體鬆弛或漏尿問題都要留意,無乜人提及,或者生完好多老公唔敢講俾老婆聽下面鬆左驚對方唔開心,呢樣嘢其實都幾影響性生活係長遠問題,都會係揀唔揀順產既其中一項重要因素,考慮過唔介意就得,免得將來後悔。

男爵府

真利 發表於 18-3-5 16:33
順產聽講痛D, 但身體恢復快D
剖腹就可以擇個吉時, 但始終都係手術, 有風險
宜加其實邊樣既JM既多?

我順過,身體恢復得快(自覺)坐月又OK,身體好過生B前~~
其實順定剖要睇身體條件丶BB胎位,只可以plan下,但結果未必自己想點就點

伯爵府

回覆樓主

梗係順產啦
除非特別case姐

子爵府

我兩樣都試過, 一定係順產復原得快D.

至於會陰鬆弛的問題, 其實產前產後都有講座教孕婦做產後收緊會陰既運動, 只要產後勤力D做係會收返緊的.

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

我選開刀

怕後期胎兒無端端冇了心跳,所以想盡快出世

而且怕無止境、無可預計的等待同痛,也怕太耐生唔出會焗親bb, 最後食全餐痛兩邊

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

沒有最好
只有最適合
順產出意外機會真係大過開刀
BB缺氧,太大等等出事係冇爆出來
個啲唔開刀後悔一生
但冇事冇幹就順產較好
驚下面鬆就做收陰會好好多(不過聽身邊朋友講同生前冇得比
而冇意外既本身就係母親同BB既福氣!
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我生2個都係開刀,但最近先發現自己患上子宮瘤,而子宮瘤亦有可能開刀生B而形成,所以為咗你自己同bb都係順產最好
日本の平安を祈ります

男爵府

回覆樓主

可以順產就順產
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

水晶宮

kk80400 發表於 18-3-6 11:30
我生2個都係開刀,但最近先發現自己患上子宮瘤,而子宮瘤亦有可能開刀生B而形成,所以為咗你自己同bb都係 ...

又闗事,係咪醫生証明話開刀令到你生瘤先

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

hudsonchui 發表於 18-3-5 16:44
順產,所以我4 胎全部也是揀順產

男爵府

回覆樓主:

我最初都揀唔定開刀定順產,因為我媽生我地3個都開刀,佢覺得傷口唔痛。最終我都係諗住聽天由命揀左順產先,如果有咩事醫生建議開刀先開刀囉。

禁止訪問

子爵府

順產

水晶宮

starrymama 發表於 18-3-6 10:48
如果以人口計, 香港的比率我估會高過美國好多?
有咁嘅可能。有數字比較一下的話都幾有趣。

值得一提嘅係,美國係發達國家中,唯一一地孕產婦死亡率不跌反升嘅地方,比其他發達國家高好多。當然,呢點受好多因素影響,但亦可能間接與開刀率高有關。

參考:
https://www.healthline.com/health-news/why-is-maternal-death-rate-so-high-in-us#1

珍珠宮

畀面勳章

ayn 發表於 18-3-6 13:38
我自己就係開刀生, 順產的話我唔想唔知BB幾時先出世, 真係會有D "呢hea", 開刀可以自已揀日期(如果佢都係早 ...
可能係貴人出門招風雨, 貴 b 出世招暴雨呢

珍珠宮

畀面勳章

EstrellaDamm 發表於 18-3-6 13:47
有咁嘅可能。有數字比較一下的話都幾有趣。

值得一提嘅係,美國係發達國家中,唯一一地孕產婦死亡率不跌反 ...
美國人係先進國家中, 一向都係多病痛多問題. 歐洲/日本健康過美國d人好多. 可能飲食問題.
我諗到其他先進國家主張順產的原因
1) 個邊d人成日生幾個. 開刀生係呢方面有危險
2) 科技唔係咁用. 生仔對佢地來講係好自然, 人頪幾千年來都咁出世. 如非有問題都唔會開刀.

一係問下英國皇妃, 點解佢咁有錢都選順產, 佢應該係係有好多專業advise下作決定的.

vivibabyvivi    發表於 18-3-6 14:28
EstrellaDamm    發表於 18-3-6 14:21

首頁

尾頁

跳至