想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

delete

複式洋房

winnie_baby 發表於 18-3-6 08:59
先生的精子活躍度不足(之前去lab 檢查) , 想去家計會拿政府醫院轉介信, 是否要去檢查多一次(做生育指導定 ...

如果政府做ivf, 女方年紀唔可以超過40 歲,我自己2017 年4 月入信廣華,當時34 歲,要到2019 年9 月先有得見醫生,所以我覺得年紀大,排政府真係嘥氣,如果經濟許可,試下私家啦,瑪麗大約兩個月就可以見醫生架啦,我自己就去左台灣做,好好彩一次就成功懷上,寶寶宜家27 week, 應該好活潑,因為成日踢我了。
生bb, 最大既的敵人就係時間。加油!

子爵府

同意上面JM所講,時間係好緊要,因為卵子質素會下降得好快,去排政府閒閒地都兩三年先可以初診,所以經濟許可你就快啲去私家。

醫生/醫院其實係"想生BB"呢版都有好多JM分享佢哋的經驗,你可以睇吓。
政府私家症可以係威院同瑪麗,私家醫院有仁安同養和,好多JM都話仁安董曉芳好,養和有駱紅,私家診所有陳志慧,藍寶梅,鄭競偉,陳憶仕等等

我好感恩,一次IVF成功,囡囡已經出世了,我抽卵時已經36歲尾,所以珍惜時間,加油呀

複式洋房

先生的精子活躍度不足(之前去lab 檢查) , 想去家計會拿政府醫院轉介信, 是否要去檢查多一次(做生育指導定 ...

過來人,家計會浪費時間 和 價錢不算平
直接去私家拎轉介信,不過關鍵係 女方幾多歲,政府起碼排 兩 年以上先見醫生,兩年後如果已經 40 歲,政府唔會同你做

大宅

丁丁活躍度同行房次數有關, 丁丁超過7天已經叫老, 活躍度會差, 最少每星期出丁2次, 排出啲過老不活躍既丁丁

大宅

我30頭, 應該還可以ge

複式洋房

winnie_baby 發表於 18-3-6 13:29
我30頭, 應該還可以ge

但樓主要諗,過多幾年,老公又大多幾歲。
如果等多3年,老公成48 歲,bb出世,49 歲,到bb 10 歲,老公都59 歲,邊有體力同bb玩。如果生仔仲大獲,59 歲人陪個10 歲既小朋友踢波。
所以建議睇多d資料,再計下數,唔好再拖。家計會真係嘥時間。

大宅

dior_project 發表於 18-3-6 14:16
但樓主要諗,過多幾年,老公又大多幾歲。
如果等多3年,老公成48 歲,bb出世,49 歲,到bb 10 歲,老公都5 ...

好, 我會打去問下仁安

大宅

我係家計會轉介
12月尾約家計會醫生 1月頭已經有得睇 做檢查 驗血
2月驗埋輸卵管 3月頭見已經幫我寫轉介信
我覺得都ok r

大宅

HOPEFORBB 發表於 18-3-6 10:03
同意上面JM所講,時間係好緊要,因為卵子質素會下降得好快,去排政府閒閒地都兩三年先可以初診,所以經濟許 ...

請問威院係點排隊? 打電邊個部門?
定要有轉介信先得?

子爵府

回覆 winnie_baby 的帖子

公家症我相信要轉介信,因為係政府醫院睇任何專科都唔可以直接預約,一定要轉介信。

但私家症就同出面診所一樣,應該直接打去預約。你上網搵吓。

複式洋房

我13年睇家計會,到正式見醫生做試管都17年尾啦,不過政府就真係平好多同包3次機會

大宅

打去仁安問, 董曉芳要排到9月先有看, 最快4月可以看林雅麗

請問林雅麗醫生 comment 如何? 1上網找過, 資料不多

男爵府

吾好浪費時間了, 我IUI吾得, 即做IVF, 幸好一次成功, 生左個仔~ 時間吾等人,養好子宮,準備好~~我由見私家到生埋1年半, 仁安廖琳娜醫生, 到接生都係廖醫生~

男爵府

回覆 winnie_baby 的帖子

無話邊個好吾好, 最緊要夾~ 董醫生我見過一次產檢,佢細心LOR~ 林醫生聽講都OK , 不過當時我老公打去BOOK, 咁ARM 廖醫生有位,就睇左廖醫生~

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

我老公42歲,我哋去搵中醫調理

別墅

babybeans 發表於 18-3-6 14:47
我係家計會轉介
12月尾約家計會醫生 1月頭已經有得睇 做檢查 驗血
2月驗埋輸卵管 3月頭見已經幫我寫轉介信

我都係啊,1月睇家計會,之後做檢查,二月轉介廣華,排到10月見廣華醫生。都唔算耐,不過我之前已經做過一輪私家檢查慳左啲時間

首頁

尾頁

跳至