論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姐姐就快完第3張約,打算唔再續約,完約前預幾多時間同佢傾?因怕早傾,佢會hea,遲傾又怕買唔到機票。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

芝達 發表於 18-3-6 15:31
姐姐就快完第3張約,打算唔再續約,完約前預幾多時間同佢傾?因怕早傾,佢會hea,遲傾又怕買唔到機票。
...

請問你是否想換工人姐姐?或者唔再請外傭?
最好二至三個月前通知完約不續,兩者也要付長期服務金/遣散費。

男爵府

shirley_chiang 發表於 18-3-6 15:47
請問你是否想換工人姐姐?或者唔再請外傭?
最好二至三個月前通知完約不續,兩者也要付長期服務金/遣散費。
...

我知要畀長期服務金。之前個姐姐都係3張約,佢要結婚唔續,我都有畀長期服務金佢。今次因為個仔大喇,想屋企多啲空間,想享受真正冇外人喺屋企嘅感覺。只係唔知幾時同佢傾才是最適合時機。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

芝達 發表於 18-3-6 16:36
我知要畀長期服務金。之前個姐姐都係3張約,佢要結婚唔續,我都有畀長期服務金佢。今次因為個仔大喇,想屋 ...

她其實好易找到新僱主,預兩個月前話佢知道。

象牙宮

芝達 發表於 18-3-6 15:31
...

佢不做.... 雇主不用支長服。
你不想再雇, 3个約=6年。要支長服。除非你可証明, 佢的工作, 态度。
不服從
故意不服從僱主合法合理的命令、
行為不當、
犯有欺詐或不忠實行為、
或慣常疏忽職責 經常性疏忽職責
犯了非常嚴重的過失
多次勸喻、警告下仍經常
經多次警告仍不改善
等等。

http://www.1823.gov.hk/big5/FAQ/012001/ans_01.shtm

僱員被即時解僱:僱員如犯嚴重過失(即故意不服從僱主合法合理的命令、行為不當、犯有欺詐或不忠實行為、或慣常疏忽職責),僱主可即時解僱僱員,無須給予通知或代通知金。 注意即時解僱是嚴重的紀律處分,只有在僱員犯了非常嚴重的過失,或經多次警告仍不改善的情況下才適用。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

芝達 發表於 18-3-6 16:36
我知要畀長期服務金。之前個姐姐都係3張約,佢要結婚唔續,我都有畀長期服務金佢。今次因為個仔大喇,想屋 ...

之前個姐姐都係3張約,佢要結婚唔續,可不用支 長期服務金。或(隨意)

仔大喇,想屋企多啲空間,想享受真正冇外人喺屋企嘅感覺。

仔不會突然大起來吧。 照理, 計劃好, 雇2-4年就不再績。
請新2年, 不續。時間剛剛好。

你可不先說, 完約早几个月, 她也會找工作的, 工太易搵。
我的舊工人, 完約前半个月找到。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至