3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨晚仔仔(3歲半)上床睡時,未訓著,會玩下,突然望住床邊話HELLO 姐姐,話有個姐姐係度,個下我突左,話冇姐姐,我講訓啦,佢話有。之後抱住佢訓。

再之前仔望望下窗,都講個窗口有人係度?我問老公要唔要攪下問下D野?因我地唔識,佢話當冇事,今次第二次啦!小朋友唔會無端端講多左個人瓜?

我都唔知點?當冇事發生?

有冇媽媽試過?

大宅

回覆樓主:

我大仔試過,訓覺成日用手指住我背後牆角,有次仲話有人,我大聲講咩人呀冇呀訓啦!,大仔成日唔敢返睡房,開左燈先敢, 我屋企冇裝神位個d,今年貼左門神係大門口,d野就唔敢入屋,好似安心d。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

建議你都係問下d老人家,清清佢喇

男爵府

浩軒 發表於 18-3-6 20:10
昨晚仔仔(3歲半)上床睡時,未訓著,會玩下,突然望住床邊話HELLO 姐姐,話有個姐姐係度,個下我突左,話冇 ...

去查下日腳,果度既人會教你點做

珍珠宮

回覆樓主

好似小朋友會比較容易見到,我聽到都好驚!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

RubyYu07 發表於 18-3-8 22:30
好似小朋友會比較容易見到,我聽到都好驚!

真係㗎 :O

琥珀宮

昨晚仔仔(3歲半)上床睡時,未訓著,會玩下,突然望住床邊話HELLO 姐姐,話有個姐姐係度,個下我突左,話冇 ...

貼門神係門口,以前阿仔又係成日見到,後來買對門神貼門口,少左好多,而家已經冇

大宅

大人自己凝住啫,你信有鬼就有,唔信就無。你自己有無見過?幾十年都無見過,點解仲信?

小朋友聯想力豐富,但又詞不達意。佢可能係指住個位有個影就話姐姐啫,又或者佢幻想啫,幻想有個姐姐係度陪佢。

佢驚,可能係因為你地自己反應都好驚,感染到佢,邊關鬼怪事?

好似有時我個仔指住圓圈話係太陽伯伯,就真係有個太陽咩?

有次佢都話哥哥呀姐姐呀,我完全無理佢,叫佢瞓,我唔信有鬼,更加唔會深究佢聯想緊乜,咪又係一樣無事?

總之唔係我親身經歷過,點講我都唔信,鬼係完全唔合邏輯。如果鬼真係存在,就實在太美好,咁人類更加唔怕死亡,深愛既人永遠陪你。但事實係無鬼呀嘛,大家先咁怕死。如果人死左真係變鬼,咁駛乜驚死?

同埋,如果鬼真係存在,咁個數量咪多過在生既人幾萬億倍?邏輯上係好唔合理。

我更偏向死左就係乜都無,肉體等待腐爛,重新組成其它東西(例如植物),循環再用。

就算死左唔係乜都無,果樣野肯定唔再存在係我地呢個世界。死亡就係再見,唔會再接觸到。

珍珠宮

回覆樓主

或者問下屋企嘅長輩,睇下有乜好建議

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

新舊思想一齊問,迷信之類可以叫長輩問下。

水晶宮

dativebond 發表於 18-5-3 15:50

大人自己凝住啫,你信有鬼就有,唔信就無。你自己有無見 ...
講得太好了。

別墅

回覆樓主

我細個差不多每日都見到有好多白衫物體穿牆入屋又穿牆離開,去到小學已經見唔到,其實佢地唔會傷害小朋友,小朋友又唔知自己實質見到乜,所以唔理咪得

首頁

尾頁

跳至