自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

uoaccf 發表於 18-3-8 09:34
呢個官好似同曾蔭權有仇咁. 睇返佢引導陪審團, 基本上可以用兩句概括: 對曾蔭權有利既證供你地唔使考慮; 對 ...
下,陳官真係甘講,唔只主觀仲好出面

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

Jnam 發表於 18-3-8 09:26
有錢人打官司唔只請最好嘅大狀,仲請埋公關公司,計埋形象陪審團心理。現實世界法律根本就唔公平,而家個官 ...
姊妹主要針對個官審案手法,唔係撐曾蔭權,審案法官要中立,要睇證據判断,如果格硬加入個人主觀元素,根本唔駛再揾任何證據已可判佢有罪。我都唔like曾蔭權,都想佢接受應得制裁,但法治精神好重要,唔可以被人治破壞。

大宅

simple430 發表於 18-3-8 03:27
件貪曾一入監就病重 , 一出監就龍精虎猛 , 可見此人攻心計 , 法官講得無錯 。咁多錢請公關 , 比返 d 訟 ...

Agree

伯爵府

呢個官審案已有前科,幾次案件被發還重審.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個官好似同曾蔭權有仇咁. 睇返佢引導陪審團, 基本上可以用兩句概括: 對曾蔭權有利既證供你地唔使考慮; 對 ...
係, 仲好記得
當時我覺得個官唔好審, 直接判佢有罪就算, 搞咁多野做乜?

宜家越搞, 越覺得個官有問題, 好似唔鋤死佢唔安樂咁
我諗, 就算 6:1 判曾生冇罪... 佢都會話考慮案情嚴重性同 要有阻嚇作用 要達成一致共識, 所以要解散陪審團

大宅

cl9725 發表於 18-3-7 11:02
曾蔭權搵公關司揾高官權貴出來證明自己是好人。官嚴斥曾蔭權似搵黑衣人恐嚇陪審團。這個法官。抵讚。 ...

唔好玩啦
人地有錢請公關 有面請朋友
甘都有問題?
朋友係名人就係罪?
個宮侮辱法治就真......

公爵府

hashtag影視迷勳章

ANNAFRIEND 發表於 18-3-8 09:57
姊妹主要針對個官審案手法,唔係撐曾蔭權,審案法官要中立,要睇證據判断,如果格硬加入個人主觀元素,根本 ...

同意!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇報紙,見到專欄討論呢件事,我個 focus 去咗美劇bull 度,好唔好睇架?

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

vencyk 發表於 18-3-8 09:30
可能PR公司除咗搵位約名人之外,重有請人來表達意見

我都覺得有。上次審時d人嘅回覆已睇到眼都突埋,乜嘢有功唔好坐,將功補過,年紀大又唔好坐。

咁個個60+去犯罪非禮,亦唔洗有乜終生監禁,夠60就放監,七警打人又唔洗坐啦,將功補過,拉過幾多人可以減刑幾多

珍珠宮

emilylam 發表於 18-3-8 08:34
名人出席唔可以咩?個官思維都 係咪窮人,一般市民先可以出席?法庭唔係公平公正咩 ...

咪係,個法官以為係古代?啲平民見到官,見到有錢人就要震哂,嚇到腳軟?明顯個法官自己都有偏見,覺得自己都係高人一等,咁係咪應該換走個法官呢?

其實應該重新考核個法官,法官已對市民有等級,我好懷疑佢判案時嘅公平性。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

ANNAFRIEND 發表於 18-3-8 09:57
姊妹主要針對個官審案手法,唔係撐曾蔭權,審案法官要中立,要睇證據判断,如果格硬加入個人主觀元素,根本 ...

法庭唔係曾生屋企,更唔係公關公司嘅,預留坐位再編埋人入去坐,坐埋啱啱好嘅位置,我覺係有問題。當中可能有人出席係出於真心,但俾公關公司刻意利用而導向對一方有利,我覺得係唔公平

子爵府

WWT1234 發表於 18-3-8 09:17
要申報而冇申報,而又俾人踢爆既,劏房波就最清楚。分別只差有冇人保佢者
...

所以呢幾年D高官integrity level 同以前差遠了...
現在擺明車馬在台上表演無賴,星斗市民就係吹唔脹!
Sweetheartb

子爵府

littlesister 發表於 18-3-7 11:55
搵黑衣人恐嚇陪審團?

有證據就告佢防礙司法公正啦

你睇新聞先啦
果班全部名人,不是為錢而來。
錯係錯在搵PR 公司安排,哂冷咁,個官吾like

子爵府

selinako^^ 發表於 18-3-8 10:10
係, 仲好記得
當時我覺得個官唔好審, 直接判佢有罪就算, 搞咁多野做乜?

我都覺得係,如果要換陪審團,要換埋個法官

selinako^^    發表於 18-3-8 12:11

男爵府

尋日曾俊華,黃仁龍,何俊仁 全部都發聲明 否認有公關公司安排出席聆訊( 當然有人會質疑係咪事實,但起碼法官冇證據證明係),我有聽收音機訪問何俊仁,佢話聽見個法官咁講真係打個突,乜名人聽審就等於畀壓力/左右陪審團?況且而家香港人 見到名人高官唔等於有好感,反而有機會係相反。噉講以後係咪名人高官唔可以去聽審?仲有如果任何人 用任何行為 企圖左右 或者恐嚇陪審團,根本個法官應該晨早趕佢走,甚至可以拉佢 妨礙司法公正或者藐視法庭。

雖然平時我好多嘢唔同意何俊仁,但係就住呢個講法我係同意佢,個官只係靠個人猜測,可以咁樣嘅咩?

公爵府

cl9725 發表於 18-3-7 11:02
曾蔭權搵公關司揾高官權貴出來證明自己是好人。官嚴斥曾蔭權似搵黑衣人恐嚇陪審團。這個法官。抵讚。 ...

俾我 無影響喎

水晶宮

jonwu 發表於 18-3-8 11:11
尋日曾俊華,黃仁龍,何俊仁 全部都發聲明 否認有公關公司安排出席聆訊( 當然有人會質疑係咪事實,但起碼 ...

我唔係撐曾,但個官好有問題 ,加入好多自己觀點入去,唔公平,當時審點解又唔叫名人走? 而家先嚟講 官字兩把口,佢講乜都得

水晶宮

呢位法官真是不公不正,佢一定好憎曾 非要鋤死佢,咁都比佢諗得出 佢已經唔適合當法官

侯爵府

環保接龍勳章

法庭唔係要證據咩?
我唔明法官點解咁講,
對真心到庭既人士好唔公平,
黃仁龍講得好啊.
時訪問佢時,
佢話未睇判詞唔回應住,
睇完判詞都即刻反駁.

首頁
45678...9

尾頁