自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

popo_0213 發表於 18-3-8 19:56
份藥已食晒掉左了!

啲藥眼瞓嗎?呆呆?

大宅

sabun 發表於 18-3-8 20:34
啲藥眼瞓嗎?呆呆?

我記得食完係好似開心D嘅!唔算呆,都幾眼瞓

珍珠宮

popo_0213 發表於 18-3-8 20:36
我記得食完係好似開心D嘅!唔算呆,都幾眼瞓

個種眼瞓是返到工,不會影響工作嗎?如份工是要好sharp 醒的?

珍珠宮

sabun 發表於 18-3-8 20:57
個種眼瞓是返到工,不會影響工作嗎?如份工是要好sharp 醒的?

同埋為何會開心嘅?

大宅

kelok 發表於 18-3-8 14:49
放心今時今日轉介去睇精神科應該好快, 可能怕某D人等唔到掛
好似1至2個月内見到醫生
要去就快D排 ...

請問可以點排? 要醫生紙?

大宅

sabun 發表於 18-3-8 20:57

我覺得OK嘅

大宅

sabun 發表於 18-3-8 20:58
同埋為何會開心嘅?

其實隻藥有咩成份我都唔知,我淨係知道佢話開啲放輕鬆藥俾我!

男爵府

回覆樓主:

我都應該有

大宅

banki00 發表於 18-3-8 21:39
我都應該有

要正視呀!

男爵府

回覆樓主

我想分享下,我係有驚恐+焦慮,上個月第一次睇醫生,依家食緊藥
上年年尾同老公講懷疑自己有呢個病,好痛苦,連街都出唔到,唔好話社交活動,連自己感興趣架事都唔想做唔想理,除左返工日日匿係屋企,想睇醫生,佢竟然叫我唔好,叫我自己放鬆d。講真開頭都覺得自己痴線,唔知自己驚乜,會經常自我安慰,有乜好驚?但係係控制唔到自己架
到今年年頭,真係頂唔順,每朝起身都好驚/緊張,驚到連死架念頭都有,最後老公陪我睇醫生,開始食藥...講真,長期食藥一定唔好,但當你覺得自己隨時支撐唔住,睇醫生,食藥,真係會令你好好多。依家我生活逐漸正常返,出得街,正常社交活動,開心返晒!心理醫生亦會教我點放鬆自己,希望快d唔洗靠藥
最後一句,要面對自己病情,唔好覺得呢種係精神病,唔正常,驚人歧視等等。依家社會壓力太大,呢種係都市病之一。只有自己先最了解自己,唔對路,要盡快睇醫生!

珍珠宮

Miccchellle 發表於 18-3-10 22:28
我想分享下,我係有驚恐+焦慮,上個月第一次睇醫生,依家食緊藥
上年年尾同老公講懷疑自己有呢個病,好痛苦 ...

謝謝妳的分享!想問你用了多少時間適應隻藥呢?請了幾天病假?期間有什麼副作用?
是否只吃血清素便可?
可否pm你的醫生給我?

男爵府

sabun 發表於 18-3-10 23:14
謝謝妳的分享!想問你用了多少時間適應隻藥呢?請了幾天病假?期間有什麼副作用?
是否只吃血清素便可?
可 ...

冇請過病假。開頭試第一隻藥食半粒,夜晚食,第二朝基本上所有副作用出齊,仲嘔...私下決定停藥,反正只食左一日
過幾日搵醫生,開左另一隻藥俾我,呢隻藥溫和好多,基本上冇咩副作用,只有d眼花,較平時易眼訓,暫時冇影響到日常工作,因為藥性溫和,基本上唔洗時間適應....但藥量要慢慢加,我由初時半粒到依家粒半。
我唔係香港住,亦唔係香港睇醫生,所以refer唔到你喇
有乜隨便問,希望幫到你地

大宅

多謝分享!
我都好想快啲好返!

洋房

popo_0213 發表於 18-3-7 15:22
今日忍唔住,攬住先生喊左好耐,講咗好多我嘅擔憂出嚟,其實舒服左好多!我知道我自己要快啲好返,但係嗰 ...

請問嗰位中醫叫咩名?因為我都好嚴重呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

debby1328 發表於 18-3-7 17:15
早幾年前我試過心跳好大力,吾規律,呼吸吾到,頭暈,腳軟行吾到,非常驚,有就死嘅感覺,我都以為自己心臓 ...

你搭唔搭到飛機? 萬一響機上發作時點算?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kelok 發表於 18-3-8 14:49
放心今時今日轉介去睇精神科應該好快, 可能怕某D人等唔到掛
好似1至2個月内見到醫生
要去就快D排 ...

如果真係好唔舒服,等一個月兩個月已經太耐, 嗰種感覺好辛苦, 等一兩日都嫌耐!

珍珠宮

可否pm你的醫生給我

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

bosch 發表於 18-8-17 01:39
你搭唔搭到飛機? 萬一響機上發作時點算?

我以前剛發作試過搭飛機去台灣都好辛苦,不過而家我基本上無發作喇,因為我覺得無理由比個症控制我,所以我一知道想發作就搵其他嘢做,分散注意力,我亦開始睇下啲褝修嘅書,學習下呼吸法,入面嘅呼吸方法係幫到我。
搭飛機係最棘手,因為大部分時間要坐係度,如果我開始有驚恐感覺,我會用呼吸放鬆,又聽下輕鬆音樂,撘長途機我會去見醫生攞定幾粒安眠藥,上機後先食一粒安眠藥令自己瞓覺先會好啲。

複式洋房

回覆 popo_0213 的帖子

我都想分享下,其實我都覺得自己有驚恐症,第1次發作係幾年前夜晚訓覺,突然心跳好快,成身震晒眼花,
好想暈低,之後去左急症室,但驗左血,心電圖,照埋X-RAY,一切正常...
到第2次發作係隔左大約半年,又係夜晚訓覺,感覺同第1次一樣,我真係好驚會死...
之後又去左急症室,同樣都一切正常,醫生排期(2017年)比我睇心臟內科,
醫生話可能個胃有毛病都會影響到,開左胃藥比我同時間我都book左照胃鏡...
照左胃鏡結果係有胃酸倒流,反流性食道炎,開左藥比我食左3個月,
但食左胃藥我覺得情況都冇咩分別,搭車都覺得呼吸唔順,一去到多人既地方仲嚴重,
我真係好怕會死...我唔可以再咁,去睇家庭醫生,醫生問我想唔想食藥,我話ok,
食左血清素,情況改善左,夜晚訓到覺,但起身總會覺得累(應該是副作用),
食左大約1年半,醫生開始減藥,到依家已經停左藥1年...
有時都仲會有呢d呼吸唔順既感覺,但我會打電話比老公/朋友分散注意力,會好快冇事
(有d長,唔好介意)

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

ursulalala 發表於 18-8-17 12:13
回覆 popo_0213 的帖子

我都想分享下,其實我都覺得自己有驚恐症,第1次發作係幾年前夜晚訓覺,突然心跳好快, ...

首頁

尾頁

跳至