親子旅遊

跳至

首頁
34567...8

尾頁

別墅

Yiumimi,
Are you first time to Chime Long? If yes, recommend you to take vessel.

Intercity through train ( 直通車) is more comfortable but you have to consider that no shuttle service from hotel to rail station. You need to take free bus shuttle from hotel to MTR (漢溪長隆站). Then take No.3 MTR line to GZ East Rail Station ( 廣州東站), also need interchange at 體育西路站.

Best regards,
Chingchingfa

原帖由 yiu_mimi 於 09-7-23 11:29 發表

Hi chingchingfa, i have not make hotel reservation yet, but i plan to stay at Chime Long hotel. We live in Tokwawan, shall we take ferry or 直通車 to Chime Long so that we can arrive Chime Long as e ...

珍珠宮

原帖由 chingchingfa 於 09-7-23 13:27 發表
Yiumimi,
Are you first time to Chime Long? If yes, recommend you to take vessel.

Intercity through train ( 直通車) is more comfortable but you have to consider that no shuttle service from hotel t ...

唔該哂, 可能我寫得唔係咁好, 其實我唔打算搭火車轉地鐵, 我係諗住搭永東巴士到達祈福轉的士. 請問搭永東巴士可唔可以早d 到長隆呢? 酒店的泳池OK 嗎?

別墅

Dear Yiumimi,
Which transport could arrive at Chime Long Hotel earlier depend on your departure time from HKG.
By Bus: Around 4 - 4.5 hrs, exclude taxi transfer from 祈福.
By vessel + free shuttle bus: Around 3 - 3.5 hrs.
By intercity through train + hotel free bus shuttle: Around 2.5 - 3.0 hrs.

Chime Long Hotel's swimming hotel is located in old wing, so far OK. But not big as Venetian, Macau.

原帖由 yiu_mimi 於 09-7-24 11:33 發表

唔該哂, 可能我寫得唔係咁好, 其實我唔打算搭火車轉地鐵, 我係諗住搭永東巴士到達祈福轉的士. 請問搭永東巴士可唔可以早d 到長隆呢? 酒店的泳池OK 嗎? ...

珍珠宮

原帖由 chingchingfa 於 09-7-24 12:15 發表
Which transport could arrive at Chime Long Hotel earlier depend on your departure time from HKG.
By Bus: Around 4 - 4.5 hrs, exclude taxi transfer from 祈福.
By vessel + free shuttle b ...

Dear Chingchingfa,

唔該哂你, 你真係好好人!

別墅

Sell : 四海一家午餐券一張

價值人民幣 108

Now,HKD100,即約88人民幣。
If interested, PM me.

Exp.date: 21/10/2009

別墅

Dear yiumimi,
If you really want to be the first family arrive at Chime Long Hotel, you can take intercity through train T812 departs at 7:25am from Hung Hom Rail Station. Arrive at GZ at 9:20am, and then take free hotel transfer. Around 10am complete your travelling.

原帖由 chingchingfa 於 09-7-24 12:15 發表
By vessel + free shuttle b ...

洋房

原帖由 yiu_mimi 於 09-7-22 11:59 發表

Hi Chingchingfa,

我打算8月23/24 去長隆玩, 如23/8 星期日晚睇完馬戲再去"漁民新村" 消夜, 會否太夜? 海鮮會唔會賣哂而少左選擇呢? 定係星期日到左長隆, 先去漁民新村食完lunch 再到長隆樂園玩會好d 呢? 我未去 ...

We also plan to go there on 23/24 Aug. What is your package and price?

大宅

我都訂了23/8,直接同長隆訂,最便宜的只剩新翼星光房,RMB1,298,包房價+雙人早餐+迎賓飲料+RMB50餐飲券+長隆任何景點入場券2張,現毋須俾錢。

交通我會坐直通火車,紅磡-廣州東,車站有酒店免費shuttle接送。依家直通火車都做緊週末套票優惠,其實都有酒店+來回直通車+早餐+長隆景點,但就無長隆酒店。今日問過中旅,只訂佢既來回直通火車+一個長隆景點門票都得,如揀馬戲價錢係每位HK$354,水上樂園每位$411。要知道Ktt(港產的雙層火車,非大陸火車)來回程都要$380,以上價錢仲包一個長隆景點入場券,咁我加埋酒店package個景點既可享兩個景點入場券,都算抵。因家住九龍,又怕坐船暈浪,又唔想坐直巴咁耐無得走動又無廁所,所以揀坐火車舒服D,車程都係個零鐘,再加半個鐘shuttle車程,同坐船差唔多。

子爵府

Hi All

我諗住30-31/8 去長隆同大女慶祝生, 而家編排緊行程, 會平平地住祈福渡假屋。
暫時想咁 :
30/8 早上出發, 希望11點前去到,
1)先去食飽再check-in
2)去動物園
3)去睇5.00pm馬戲(暑期加開的)
4) 去四海一家食buffet (大女正日生日唔水錢)

31/8
1) 喺祈福渡假村行吓
2) check-out, 去水上樂囡
3) 食嘢, 番hk

我多數會過皇岡或羅湖坐直通巴。麻煩大家過啲豬料同commet個schedule 吖。thanks very much!
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

子爵府

大家有冇忠誠call 車電話 pm 比我, 都係做番禺祁福一帶便可, 三四個人私家車可以, 唔該晒先

洋房

原帖由 1314 於 09-8-11 22:10 發表
我都訂了23/8,直接同長隆訂,最便宜的只剩新翼星光房,RMB1,298,包房價+雙人早餐+迎賓飲料+RMB50餐飲券+長隆任何景點入場券2張,現毋須俾錢。

交通我會坐直通火車,紅磡-廣州東,車站有酒店免費shuttle接送。依家直通火車都做緊 ...

請問去到長隆幾點?
幾點要回港/離開樂園?

珍珠宮

原帖由 chingchingfa 於 09-7-25 00:06 發表
Dear yiumimi,
If you really want to be the first family arrive at Chime Long Hotel, you can take intercity through train T812 departs at 7:25am from Hung Hom Rail Station. Arrive at GZ at 9:20am, and ...

唔該哂你呀, 上次見你話最好搭船, 咁我o向油麻地旅遊book 左來回船票, 7:50 開船.

唔該哂你, 或者下次試吓搭火車先

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問睇馬戲同參觀野生動物園需要幾耐時間?新長隆有冇好酒樓介紹?thanks.

洋房

長隆酒店送的門票是否可以upgrade 到兩個景點?

洋房

直接酒店訂房,有人說要加15%稅, 我就Check 過酒店說己包了, RMB1298 星光房, 跟 517 and etrip 都是一樣價, please can anyone confirm.
What is the advantage if I book via 517 or etrip?

男爵府

虎到金來勳章

原帖由 magichand 於 09-8-12 18:30 發表
直接酒店訂房,有人說要加15%稅, 我就Check 過酒店說己包了, RMB1298 星光房, 跟 517 and etrip 都是一樣價, please can anyone confirm.
What is the advantage if I book via 517 or etrip? ...

RMB1298 星光房 is included the 15% tax, two park tickets, two breakfast, one 50.00 coupon for food and two coupon for drink.

I have returned from Chime Long last weekend.

bbmami22

大宅

原帖由 magichand 於 09-8-12 13:24 發表

請問去到長隆幾點?
幾點要回港/離開樂園?

去程直通火車開08:18,1hr50min到廣州東站,再坐30分鐘左右shuttle,應該約11點到長隆。因到步是星期日,為免同人迫會先玩酒店設施,晚上睇馬戲。第二日是星期一才去水上樂園玩。

回程火車開20:15,預鬆D時間應該係夜晚7點離開酒店。我諗住當日食完早餐就去水上樂園,玩足全日,行李寄存酒店。好似話入面有locker有得沖涼,換好衫回酒店攞齊野走人。可以晏D食定下午茶,上到火車再買野食。平日出差上大陸都坐Ktt,車上賣既食物全部香港制造,可放心食。

大宅

原帖由 magichand 於 09-8-12 18:30 發表
What is the advantage if I book via 517 or etrip? ...

我只知同長隆直接訂房既好處,就係入住先要俾錢,呢排天氣變化不定,隨時因打風去唔成,要取消訂房只要1天前通知酒店。呢個亦係我揀坐火車的原因,火車8號風球都照開,9號風球才停駛,坐船可能3號已經停航。

答你另一問題:酒店package包的2張門票只限一個主題樂園,但就可以任揀,當然揀個原價最貴的(水上樂園)就最抵。

別墅

I agree. Take intercity through train is more comfortable. That why everytime I go to there by intercity through train. Ktt has been used oevr 10 years, but still as fresh new. So smart!

原帖由 1314 於 09-8-12 22:27 發表

我只知同長隆直接訂房既好處,就係入住先要俾錢,呢排天氣變化不定,隨時因打風去唔成,要取消訂房只要1天前通知酒店。呢個亦係我揀坐火車的原因,火車8號風球都照開,9號風球才停駛,坐船可能3號已經停航。

答你另一問題:酒店p ...

男爵府

原帖由 168148 於 09-8-12 12:20 發表
大家有冇忠誠call 車電話 pm 比我, 都係做番禺祁福一帶便可, 三四個人私家車可以, 唔該晒先

我都想要, 唔該pm埋我, thx.

首頁
34567...8

尾頁

跳至