自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

魚仔餅 發表於 18-3-8 00:47
有次公司轉system,去左IT到上堂,咁有個男仔教,點知佢部notebook一㩒就係咸濕網播緊幾組人同時混戰片,部 ...

真係好embarrassing

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

以前做過玩具店職員,公司其中一樣玩具型號叫“G36C”,而好多人講呢個型號時會省略前面的英文字母!

有一日,有個靚仔客人入來,一野走埋黎我前面問我:小姐,你有冇36C?”我呆左一呆,答佢:冇呀,我得B乍!
然後佢又呆一呆諗緊我講咩,之後大家爆笑!!

CurryCheng    發表於 18-3-13 11:48
greenpea    發表於 18-3-8 15:05
LamSiuB    發表於 18-3-8 14:33

伯爵府

heiyau88 發表於 18-3-8 00:55
以前做過玩具店職員,公司其中一樣玩具型號叫“G36C”,而好多人講呢個型號時會省略前面的英文字母!

有一 ...

你見人靚仔調戲人,好衰㗎

珍珠宮

王國教室勳章

heiyau88 發表於 18-3-8 00:55

有一 ...

你又真係好可愛

男爵府

回覆樓主

大宅

mo~

珊瑚宮

回覆樓主:

朋友故事, 佢老闆英文好屎, 但會繼續講。
試過有外國人客, 人地問佢剛係邊度番, 老闆答, 加拿大, 廣東話音。
人地問佢鐘意邊位外國女星, 應該係Meg Ryan, 老闆講左Meg Lion, 仲猛過lion好, lion 我好鐘意。

公爵府

回覆樓主

講多個,發生喺我朋友身上。

朋友做美容院,有一日有個新同事返工,咁佢就帶住佢一齊做嘢,嗰日唔忙,成日都相安無事。

差不多放工,朋友同新同事講:我去埋數,不如你去細倉點貨吖,好簡單,貨唔多,200件樓下,好快點完。

新同事:哦好呀,不過我怕數錯,你平時用乜方法㗎?

朋友:我多數寫正字 mark 數,好少錯。

新同事話明白,咁朋友就去埋數嘞。

到朋友埋完數,佢發現新同事仲喺倉未出來,於是就去搵佢。一入去,見到新同事密密寫緊字,就問佢:阿X,你點完未呀?洗唔洗幫手?

新同事一面苦惱,同朋友講:我啲正字未寫晒呀!朋友攞張紙一睇,差啲噴飯,原來新同事成張紙係寫「政治」!佢以為每數完一件貨要寫政治嚟 mark 低,因為我朋友叫佢用「正字」記數。

確實係豬一般隊友!

LamSiuB    發表於 18-3-8 14:35
是是但但    發表於 18-3-8 13:11

男爵府

Wild_Lady 發表於 18-3-8 01:18

朋友做美容院,有一日有個新同事返工,咁佢就帶住佢一齊做嘢,嗰日唔忙,成日 ...

珍珠宮

王國教室勳章

cbeyond 發表於 18-3-8 01:07
朋友故事, 佢老闆英文好屎, 但會繼續講。
試過有外國人客, 人地問佢剛係邊度番, 老闆答, 加拿大, 廣東話音 ...

Johnny Deep 的朋友

珍珠宮

王國教室勳章

朋友做美容院,有一日有個新同事返工,咁佢就帶住佢一齊做嘢,嗰日唔忙,成日 ...

呢個又真係攪笑

侯爵府

佢冇野呀
我睇個「正」字,估佢可能每數一件寫一個「正」字,咁已經夠豬,點知竟然係寫「政治」
救命⋯⋯

複式洋房

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

呢個Post勁高汁,樓主好嘢
我都分享個先,關於我c6嘅
結婚前我哋都喺一間世界級嘅online marketing做 cs。香港,台灣,大陸係屬於大中華區嘅,咁我同c6同d台灣同事玩得勁熟嘅。不過c6 d港式國語就成日鬧笑話
其中一個最經典就係,以前有個台灣同事係housemate,大家一齊住。咁佢成日都鍾意煲台劇嘅,咁我就問佢煲緊套劇叫咩名,佢話‘’甘味人生‘’。咁我聽錯咗以為係‘’滋(zī)味(weì)人生‘’,咁c6就同返個同事講,點解你咁鍾意睇“自(zì)慰(weì)人生”嘅?我即刻,我同個同事之後就笑爆肚。之後成個台灣team都話我c6講嘢18禁。

珍珠宮

王國教室勳章

豬B仔 發表於 18-3-8 02:28
呢個Post勁高汁,樓主好嘢
我都分享個先,關於我c6嘅
結婚前我哋都喺一間世界級嘅online mark ...

多謝支持!
出呢個post係想大家笑下

原來廣東話轉國語普通話的笑話係最多
其實我以前讀書都有俾台灣同學笑我國語實在太好笑,有時候佢地會叫我講 嚟笑下,當時我中文仲好差,所以我唔知人笑乜

大宅

回覆樓主:

以前有份part time係要採訪小店,有次係台灣,我路過一間以藍天白雲做主題,好有氣質既咖啡店,我就衝入去,點知「抨」一聲,撞到正塊玻璃,然後嚇到坐係門口隔離張梳化既店主阿嬤成個彈起,個店主呆左幾秒問我有冇事,然後攝影師係我後面笑到傻左(之後仲笑左好耐),一啲同情心都冇

我只好打圓場:「好有特色噢,我明天再來吧!」

第二日,我見到光潔既玻璃上多左塊"Welcome"既牌,店主話,係以防有人撞玻璃,對不起把玻璃門刷得那麼乾淨...

wongarma    發表於 18-3-10 10:40
LamSiuB    發表於 18-3-8 14:37

別墅

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我有一個, 話說當年第一份工, 英文好差, 又未見過世面, 有日隔離位接倒個英文人電話, 佢老闆不在要留MSG, 佢重覆個客的資料, 我聽倒Colombia, 佢收線後我話佢知佢剛才講哥倫比亞, 佢照PASS MSG 比老闆, 老闆見倒, 話點解佢會去左哥倫比亞, 個客明明同佢講佢而加係馬來西亞, 原來個客講KUALA LUMPUR, 我吾識吉隆坡3個字英文會變左咁多個音希望我同事吾好以為我蠱佢

子爵府

Ashleycorina 發表於 18-3-7 13:49
你google 下slang , hung 點解,我怕我講左俾人舉報

原來hung 有呢個解法

真係長知識了

子爵府

Wild_Lady 發表於 18-3-7 17:45
發生喺我自己身上:

用 USB 喺電腦 save 完嘢之後,咪要 click 個 icon, 話工作完畢,所以可以安全退出嘅 ...

呢個勁攪笑同尷尬

首頁

尾頁

跳至