親子旅遊

跳至

首頁
23456...71

尾頁

琥珀宮

回覆 wai001 的帖子

冇錯,九洲自駕真係好方便,而且酒店又平D

珍珠宮

bkfans123 發表於 18-3-18 23:40
樓主
現計畫在暑假第一次去福岡6日,主要都系在博多,天神行街食嘢,現諗緊其中兩日去别府,熊本或其他交通 ...

※)買北九州3天JR pass(任搭)鉄道遊;
※)自駕遊。
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

dw0501 發表於 18-3-19 14:00
可否分享一下酒店, 尤其 1 人遊時, Thanks. 我將會4月中1人去福岡, 5日4夜 (i.e. 3 full days), 因只有自 ...

我個人覺得住博多最方便!

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

shinku 發表於 18-3-19 14:45
其實個人覺得由布之森好雞肋,個時間好差

因為上年濠雨引致部分鉄路路段損毀,要兜路行(博多→小倉→别府→大分→由布院),所以暫車程超耐,所以暫時仍然坐西鉄巴士(兩個小時多些左右)好過!

禁止訪問

子爵府

kennychong0725 發表於 18-4-6 14:58
我都想去!!

可否分享吓行程,通常都去大阪多

珍珠宮

回覆樓主:

https://www.gotrip.hk/itineraryguide/japan_guide/kyushu_guide/九州必去景點littledraw/5/

珍珠宮

回覆樓主:

http://kyushu.letsgojp.com

珍珠宮

回覆樓主:

https://www.google.com.hk/amp/s/tw.bring-you.info/must-do-in-kyushu/amp

珍珠宮

回覆樓主:

已經怕了去東京、大阪京都奈良…撞口撞面太多偉大的强國人!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jessieyin 發表於 18-3-19 21:56
天神地下街有芝士撻,朱古力撻,蘋果批都好好味!
正餐,你食唔食壽喜燒,博多樓上有間人形町今半好好味, ...
原來芝士撻 / 蘋果批, 都好出名, 話要排隊半小時 ... 請問你當日要不要排隊? 耐嗎? 這令我想起博多站有一外賣食店, 我每次經過都見長龍 ( over 10 persons 排緊隊 ), 所以都冇了解賣什麼, 即走

伯爵府

dw0501 發表於 18-4-8 16:39
原來芝士撻 / 蘋果批, 都好出名, 話要排隊半小時 ... 請問你當日要不要排隊? 耐嗎? 這令我想起 ...

我有排呀,都10幾個人,但應該冇半個鐘咁耐!
博多站係咪牛角麵包呀,我都有食過,好香!
我而家心思思想過2個禮拜就飛

珍珠宮

回覆樓主:

在博多站內這間賣mini牛角包的,經常超多人排隊,有3款味道(原味:蜜糖面、朱古力、custard ),好好食!!!

adrio    發表於 19-12-10 12:23

珍珠宮

wai001 發表於 18-4-9 17:33
在博多站內這間賣mini牛角包的,經常超多人排隊,有3款味道(原味:蜜糖面、朱古力、custard ),好好食!! ...

https://gojp.tw/2015-02-13-25/

珍珠宮

wai001 發表於 18-4-9 17:33
在博多站內這間賣mini牛角包的,經常超多人排隊,有3款味道(原味:蜜糖面、朱古力、custard ),好好食!! ...

http://kyoko.tw/hakada-eki-il-forno-del-mignon/

大宅

回覆樓主

請問如果自駕九州遊,是否跟行程轉酒店(差不多晩晚轉(emoji)),定住哂福岡市?

珍珠宮

火柴人媽媽 發表於 18-4-9 19:40
請問如果自駕九州遊,是否跟行程轉酒店(差不多晩晚轉(emoji)),定住哂福岡市?
...

如果自駕九州遊,跟行程轉酒店,那麼時間會好用D!

子爵府

wai001 發表於 18-4-10 18:20
如果自駕九州遊,跟行程轉酒店,那麼時間會好用D!

請問如果自駕一早去由布院下午再去草千里坐直升機再返天神可唔可行?

珍珠宮

回覆樓主:

【#遊日注意】OMG...日本明年起徵收離境稅!

參議院今日正式通過,由2019年1月7日起,無論你係遊客定日本人,只要年滿2歲,從日本離境就要繳付1000日圓(港幣約$75)出境稅,稅款或會在機票價格內收取!不過在日本轉機過境就唔需要俾稅款~正所謂小數怕長計,咁就要食少一碗拉麵啦...
[轉載※分享]

珍珠宮

GalGuy 發表於 18-3-12 13:47
想問4日3夜嘅話,夜晚一定食宵夜的,
住博多定天神精彩啲?
去左未?如果你喜歡食宵夜,建議你住春吉,中洲或西中洲

首頁
23456...71

尾頁

跳至