親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 wai001 的帖子

資料很詳細,謝謝wai001!
請問湯布院到阿蘇火山一日遊可行?請問有沒有行程轉介?謝謝!

複式洋房

回覆 TUNGLOKMOM 的帖子

請問大家,我出年3月中想去福崗及周邊旅遊渡蜜月,但因為未去過,想plan 有野食及shopping,有浸溫泉,有睇大自然景點,大家可否幫忙行程建議,時間是6-8天,感激不盡!

男爵府

回覆 carriehwy 的帖子

我的行程如下,請多多指教,謝謝!

Day 1 天神酒店〉博多運河城--> 天神地下街-->屋台晚餐

Day2
天神酒店〉九重夢吊橋〉再到湯布院 (JR Pass)

Day3 湯布院燈之宿〉金鱗湖〉別府〉天神 (JR Pass)

Day 4 天神酒店〉熊本〉阿蘇火山〉天神 (JR Pass + Bus)

Day 5 天神酒店〉柳川泛舟+鸟栖奥特莱斯购物・巴士一日游

Day 6 早餐〉機場

AA2003    發表於 18-11-16 16:06

大宅

回覆 TUNGLOKMOM 的帖子

每天都住福岡?JR pass 3天即日來回由布院,熊本,阿蘇?

男爵府

回覆 bblove100 的帖子

Day2 住湯布院浸溫泉, 其他住天神. 天神去熊本好像一小時內.

複式洋房

我都係九州FANS
"基本上"可以叫制霸全九州
實際上可以繼續深度遊

男爵府

請問樓主:
如5天行程中只會搭由布院之森列車去程及回程,
請問如不買JR pass直接於網上買飛劃位會唔會好過買JR pass再網上劃位?
1)直接網上買飛劃位可確保想坐的時間及一定有位
2)由於到埗後第二日已出發到由布院,早一日換飛劃位怕已沒有心水時間及未必有位
3)如先在網上買JR pass再網上劃位是要再收1000yen手續費嗎?

3天JR pass價錢8500yen來回另加2000yen劃位,由布院之森列車單程4560yen,咁樣睇好似唔買pass直接網上買飛比較抵請問對嗎?有錯請指正

複式洋房

TUNGLOKMOM 發表於 18-9-18 10:35

我的行程如下,請多多指教,謝謝!

謝謝你!有冇溫泉酒店大家可以推介?

男爵府

您看Magdog 樓主 #504 已經推介"花由"(有相)

複式洋房

carriehwy 發表於 18-9-19 16:17
謝謝你!有冇溫泉酒店大家可以推介?

咩區? 價位?

珍珠宮

calbee_2014 發表於 18-9-19 14:36
請問樓主:
如5天行程中只會搭由布院之森列車去程及回程,
請問如不買JR pass直接於網上買飛劃位會唔會好過 ...

請問如不買JR pass直接於網上買飛劃位會唔會好過買JR pass再網上劃位?(Ans: 如其他日子,不再坐JR,咁就可考慮吾買JR pass)
1)直接網上買飛劃位可確保想坐的時間及一定有位 (Ans: 預先online 買飛及劃位,必定有位,因為由布院之森是指定席的)

3)如先在網上買JR pass再網上劃位是要再收1000yen手續費嗎?(是的從來online 劃位一定要加1000yen,walk-in 劃位就不用加錢)

選擇買吾買JR pass,可以好個人化的考慮!
(※希望解答到你!)

男爵府

wai001 發表於 18-9-19 17:14

請問如不買JR pass直接於網上買飛劃位會唔會好過買JR pass再 ...

謝謝你

大宅

請教大家
黎緊10月會去博多5日4夜 兩公婆+22個月仔仔
只租一日車自駕去九州自然動物園 (10:00am博多出發)預計4點左右玩完 再去海之卵會唔會好趕?或有咩野附近既地方可以去?因當天10點pm要回博多還車 thanks

珍珠宮

ttscarlet 發表於 18-9-20 02:48
請教大家
黎緊10月會去博多5日4夜 兩公婆+22個月仔仔
只租一日車自駕去九州自然動物園 (10:00am博多出發 ...

你想在動物園留幾耐?……自駕:博多←→大分縣,约兩小時(夠技術,用GPS /google map 有一定纯熟,而揸得又吾太慢,冇難度,冇行錯路);相反,吾太熟悉用GPS/google map,又行錯路…好多特殊情況、變數都存在出現的機會,咁就再要多一些交通時間。…自己再詳細考慮清楚D時間啦!!!

伯爵府

今次麻煩大家幫忙分享下,我打算係熊本坐高速巴士到高千穗,我上網見架巴士無得網上買票,有預約到位置,但未俾錢,我想問下有冇jm知道係咪俾個預約郵件上網俾錢定係要去到車站搵窗口俾錢取票?十萬個感謝

別墅

回覆樓主

感謝大家分享!我10月初都會去福岡,有個JR問題唔知大家可唔可以幫到我。

我會同bb去,所以揀左只住喺博多,其中一日會去Harmony Land, 其他日子未必會去其他縣(不過未定行程,只諗左6日有4日都會留喺福岡市內)。

我睇左好耐,都只係搵到3日pass 8500yen, 但單程票睇唔到點搵價錢。我最後睇左日本網站,由博多-杵築要6千多yen(但我唔肯定係來回價定單程,同埋有冇睇錯)
想問下大家知唔知點睇?定其實我都係買3日pass 會簡單啲?

如果真係要買3日pass,大家推介仲有1日我坐jr 去邊個景點會啱2歲以下bb呢?先謝謝大家!

珍珠宮

Mia.BB 發表於 18-9-24 02:16
感謝大家分享!我10月初都會去福岡,有個JR問題唔知大家可唔可以幫到我。

我會同bb去,所以揀左只住喺博多 ...

http://www.fukuoka.com.hk/generalinfo/usefulinfo/jrtrain201

使用JR列車從博多往主要城市車資一覽
[轉載※分享]
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

如決定買3 days JR pass,不妨可考慮去九州自然動物園,比較啱小朋友的!

http://www.africansafari.co.jp/chinese/?gclid=EAIaIQobChMItMOyudvU3QIVwrSWCh1iYgFUEAEYASAAEgLcGfD_BwE

珍珠宮

以下兩個網址上有得CHECK九州JR單程來回票價

https://ekitan.com
https://transit.yahoo.co.jp
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

https://www.google.com.hk/amp/s/travel98.com/amp/article/11597

九州交通 - JR九州官網 會員注冊+購票流程
[轉載※分享]

首頁

尾頁

跳至