自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 polarbb 於 09-3-15 16:20 發表
我個女咩都試過都冇用,醫生話起飛時和降落時飲水,不過我個女都唔得,唔好話小朋友,我都係咁,用咩方法都冇用,隻耳仔同頭都好痛

我試過食香口膠,"鍊" 住個鼻噴氣反壓,
用head phone聽歌,瞓咗都痛醒......可試都試過,
次次痛到面容"樓"曲,好似有好多條虫係ear內同圍"娟"
試過個空姐自己走埋黎問我係咪好辛苦

後來睇醫生話有藥物可減低痛,但好似是而$4xxfor來回,
因為好似太貴,我每次o係降落前1 hour食2粒止痛藥,雖然未至完全唔痛,但真係減輕痛苦,
不過未必適合小朋友

複式洋房

這種痛楚叫做飛機耳.未試過痛的人是不會知如何痛的,我也有不下十數次的乘機經驗,亦從來祗會不舒服,吞口水,趙香口膠都可以通到,試過一次在澳洲乘內陸機,降落時,耳朵裡漸漸地像一道門又一道門關上似的,不要說吞口水,說話,幾乎連呼吸都不敢,每吞一次口水,就像刀切似的,越來越脹,我真怕會脹爆耳膜,不知會否七孔流血,那幾分鐘特別長,直至接近地面後才紓緩,從此不敢再想去旅行,直至我買了飛行減壓耳塞,我未必會次次痛,但一次都不想冒險,太掃興了.試試看以下網址.
http://www.entdoctor.com.tw/earplane/introduction.html

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我次次都痛....但我會鍊住個NOSE......谷晒d氣出黎.....就一d都唔痛.....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 丁丁123 於 09-3-16 17:48 發表
這種痛楚叫做飛機耳.未試過痛的人是不會知如何痛的,我也有不下十數次的乘機經驗,亦從來祗會不舒服,吞口水,趙香口膠都可以通到,試過一次在澳洲乘內陸機,降落時,耳朵裡漸漸地像一道門又一道門關上似的,不要說吞口水,說 ...

where i can buy 飛行耳塞 and how much??

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

原帖由 aunt-amie 於 09-3-15 21:04 發表

我試過食香口膠,"鍊" 住個鼻噴氣反壓,
用head phone聽歌,瞓咗都痛醒......可試都試過,
次次痛到面容"樓"曲,好似有好多條虫係ear內同圍"娟"
試過個空姐自己走埋黎問我係咪好辛苦

後來睇醫生話 ...

有同感, 真係好痛痛到想 c 呀,
但我一直沒法解決。

公爵府

DON'T do it. NEVER. can谷爆耳膜.

原帖由 manicheung 於 09-3-15 01:26 發表
用手 "鍊" 住個鼻噴氣反壓

複式洋房

我喺以下lee間買過一對,一百元正,另外也托過朋友在美國帶了兩對送一對,共三對給我,平過香港好多,我見過淘寶有賣,但所謂醫療用品(其實可能不算係)我不敢用大陸野.你有疑問打電話問清楚一點,知多d無防,在外國網上評價也很好.
http://www.hearingtune.com/tc/cust_earmould/earplane.php

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 丁丁123 於 09-3-16 17:48 發表
這種痛楚叫做飛機耳.未試過痛的人是不會知如何痛的,我也有不下十數次的乘機經驗,亦從來祗會不舒服,吞口水,趙香口膠都可以通到,試過一次在澳洲乘內陸機,降落時,耳朵裡漸漸地像一道門又一道門關上似的,不要說吞口水,說 ...

我同個女就係依種耳仔 真係痛到驚佢會穿 !!!

不過我家姐又唔會架喎

男爵府

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

可以試下食卜卜脆,如薯片,栗米片等零食,之前帶女女去日本,order左個兒童餐,餐內包括一包薯片,起初怕熱氣所以無食,回程時又有薯片,於時開左黎食,先知因為咀嚼關係可以舒緩耳痛,你可以試下:D :D

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

丁丁123 : thank you very much!

大宅

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至