自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔好鐘意食,我就覺得略為甜咗 d ,但都算幾好味,仲有因為太軟,切既時候難咗 d 未試過既可以試吓無妨

洋房

幾好食嫁,清清哋.不過要百幾蚊就貴咗d啦!

大宅

好媽媽勳章

sorry sorry...原來係$148先岩...HSBC信用卡有9折

原帖由 pure_snow 於 09-3-14 23:16 發表
勁好味呀~I Like it~

$118@

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

有d人鐘意好軟蛋糕及幼滑cream!!!

原帖由 dairyloo 於 09-3-14 21:34 發表
你地有無人試過, 睇廣告好似好好味咁, 不過好似都唔平喎!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 dairyloo 於 09-3-14 21:34 發表
你地有無人試過, 睇廣告好似好好味咁, 不過好似都唔平喎!

就因為個個話好食好奇之下就去學整,點知原來不但易整,加埋哂d用料唔洗30蚊,最大功夫唔係個蛋糕只係果d脆糖.

脆糖只係用=砂糖160g,水80g,蘇打粉1茶匙
呢個蛋糕個靈魂就係呢舊脆糖食蛋糕時灑落去,不過甜到漏,包糖唔可以擺雪柜,美心出咁多蛋糕呢個最搵笨.
<br><br>

禁止訪問

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我好中意

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 BKB1116 於 09-3-15 04:20 發表
幾好食嫁,清清哋.不過要百幾蚊就貴咗d啦!

美心已經算平, 中環 d cake shop 一磅起碼 $200-250. 2 磅起.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 babesiu 於 09-3-15 10:33 發表
Chinatea
係咪唔加d脆脆都得咖? 好似呢個咁.但點發到個蛋糕咁高呢? 可唔可以post個食譜上嚟呀?唔該.http://f20.yahoofs.com/hkblog/RL7BBuGQERW6X5q0J0wAh47f_1/blog/ap_20090315102807486.jpg.jpg?ib_____DEW ...
美心個天使冇生果架,只得脆糖,要好似佢地咁軟就係一定用乳化 劑,我就冇用啦.做個6吋試下啦乳化劑4g(盡可能唔用)糖 35g蛋2只低筋粉50g菜油4g(因為唔用牛油所以先咁清)脆糖砂糖160水80g蘇打粉1荼匙做脆糖要小心,要一邊由白糖慢火煮到變金黃色就落蘇打粉呢個時候糖就會澎脹,小心手指,脆糖最主要就係要佢脹起果下離火,要成糖似蜂巢形就成功啦.
<br><br>

大宅

原帖由 csk家長jj 於 09-3-14 21:43 發表

me too,但我囝囝唔喜歡,次次想買都被他e e哦哦,最後都係買其他。

小朋友真係吾多鍾意...

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

OK好食,但係貴咗D:;pppp:

伯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 陪月勳章

[quote]原帖由 pure_snow 於 09-3-14 23:16 發表
勁好味呀~I Like it~

$118@ [/quote
點解我會日睇係148?

男爵府

個CAKE真係好易整架.又可以較返自己鐘意既味道.不過佢唔係海綿蛋糕.而家CHIFFON蛋糕黎架.
CHINATEA
你用沙糖都整到個D焦糖呀.我仲專燈去買粟膠整TIM.
你忟個CAKE忟得好靚呀.我整左兩次都唔平.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

大宅

好媽媽勳章

我check過係$148先岩...真係唔好意思...我都即時於#23(09-3-15 07:54 )打返岩...

sorry sorry...原來係$148先岩...HSBC信用卡有9折

禁止訪問

子爵府

我尋日想買個黎食, 都賣晒, 我諗要訂

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

等我都買個試下
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

複式洋房

Starbuck有散件裝賣. 但我覺得佢d焦糖燶左d.

首頁

尾頁

跳至