自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

good_pig 發表於 18-3-9 19:27
如果佢冇呻,咁冇問題嘅

當然無...
我又唔係話我媽呻..
我只係舉例..

大宅

虎到金來勳章

mini1204 發表於 18-3-9 17:16
一個家庭兩個有份
仔女都係共同擁有
跟邊個姓? 兩個都可以架

中肯

子爵府

miemiemie 發表於 18-3-9 11:50
嘥氣,莫講話自己老公,
有時連女人都睇唔起FTM,
只會覺得你懶要老公樣,

應該說要做ftm是自己選擇
所以抱怨自己的選擇時候
就是抵死
食得咸魚抵得渴

這年代,大部份人都沒有感恩之心,如果大家都體諒包容感恩,世界都變得更美好。

珍珠宮

超級特務 發表於 18-3-9 10:28
心:你太太什麼時候醒來為你做早餐?
夫:早上5點左右,因為她要先打掃房間後才做早餐。

就算在職媽媽都好忙,放工仲要照顧頭家~
所以系媽媽都值得欣賞

大宅

虎到金來勳章

mini1204 發表於 18-3-9 19:18
你係呢個帖既留言好 consistent, 吾存在睇D吾睇C
嗰 misunderstanding 到底在哪?
全個 forum ...

I dun need everybody to agree with me!

I may not understand how it works at forum 100% but I believe people should understand the whole story/background before they comment / criticize.

anyway I think I have taken this topic too seriously.

nice to "meet" you, it has been an exciting debate

侯爵府

好無聊,特別係啲人話咩全職媽媽最偉大。咁辛苦工作搵錢養家既爸爸唔偉大咩,辛苦工作搵錢養家仲要返屋企湊仔女既媽媽唔偉大咩。照顧家庭仔女係父母既天職,有咩偉唔偉大。係自己覺得無咩地位同埋無人認同先要大大聲話俾人聽好偉大者。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-3-9 23:56

珍珠宮

超級特務 發表於 18-3-9 11:50
呢D咁既自HIGH文章, 要寫都寫得合理D啦.
女人做FTM辛苦, 男人出去搵食都辛苦, 自己照顧自己屋企, 有咩咁偉 ...
真係唔明, 偉大何在? 過緊係自己選擇既生活, 點解下下要覺得偉大? 呢d咁既文章, 反而比人感覺係某d全職家庭主婦怕人睇唔起自己而做出來歌頌自己安慰自己.....唉......

珍珠宮

wm最偉大最有貢獻最職明是常識吧

伯爵府

lingfu 發表於 18-3-9 14:11
都係個句
咁辛苦不如FTM出去返工
C6做FTD

我覺得係ftm本身自卑

大宅

Siuchoi 發表於 18-3-9 22:38
真係唔明, 偉大何在? 過緊係自己選擇既生活, 點解下下要覺得偉大? 呢d咁既文章, 反而比人感覺係某d全職家 ...

話人哋睇唔起佢果啲FTM...其實部份係自己放唔開,放唔開好多時都係經濟問題。如果老公揾到錢,邊有咁多說話聽!
人各有志,每個人想要嘅野唔同,有得必有失,人生漫長,依家捱得辛苦啲第日老左享仔女福唔係少見。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

講到頭上有光環。。。篇文章裡面描述到。。。其實只係個老公有問題,係佢以為個老婆無野做,但我相信現今世代,好多男人都明白FTM唔容易,尤其香港社會,養唔難,教先難

公爵府

回覆樓主

一見到"五點就起床去打房間"
諗起以前個工人姐姐初到我家,星期六晨早流流去砰砰嘭嘭去打掃,全家就俾佢嘈醒了

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

cakii 發表於 18-3-9 11:48
全職媽媽做得好都唔容易,老公撐起成頭家嘅所有支出都好大壓力,大家各盡其職就是了
...

正解。各有辛苦地方

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ivycwl 發表於 18-3-9 23:20
我覺得係ftm本身自卑

冇錯,所以要找認同

珍珠宮

72leelily 發表於 18-3-9 11:45
又來自high文
男人出去搵錢也辛苦
有些崗位挺受氣

無論男人女人,喺出面返工一定辛苦,但是屋企大家都有份,唔應該一個做哂,另一個唔駛做。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-3-9 12:04
FTM偉大唔偉大,都係對自己頭家負責
篇野都幾無聊,個丈夫一整日返工做咩唔駛理,淨係食早餐同放工休息:bad ...

而家大部分既男人都係咁,所以我唔覺得係誇大家庭主婦既地位,而係特顯男人既懶惰。

公爵府

lingfu 發表於 18-3-9 14:11
都係個句
咁辛苦不如FTM出去返工
C6做FTD

你咁大聲講㗎!
不過講中我心底話!
有些甚至話唔想錯過小朋友每個成長的第一次,難道爸爸就想錯過?
根本不需講自己有幾偉大,照顧頭家等,wm 丶Wd 都是付出不少, 每日返工受幾多氣、有幾忙,個個為家人提供一個舒適的生活環境而努力,不需要為自己戴上光環,總之個個都盡力為個家,都是值得尊敬

珍珠宮

做父母點都辛苦。

伯爵府

回覆樓主:

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

newinewi 發表於 18-3-10 08:46
可憐無知自卑心理問題集一身的,才寫這種歌頌文章。

出去搵錢辛苦,做到隻狗,但無文章嘅?

一個養幾個,比老闆話都唔敢出聲,男人出聲就係冇鬼用嘅壓力都唔少

首頁

尾頁

跳至