夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我們住外國,近來丈夫的父母和姐姐到訪三星期。

屋企三間房,平時一間我們一間給4歲囡囡。6299住一間,房間好充裕仲可以放多張雙人床(已預備好)。老公話姐姐同父母不方便同房(?),要阿囡讓間房/張床出來,然後阿囡同我地一張床。

阿囡好不容易才習慣自己瞓,我真是非常不滿意咁既安排。

老公話,換了你家人你都會咁做?我話我會的,其實無論幾多歲跟自己的父母同房有什麼問題?

瑪瑙宮

SVbaby 發表於 18-3-9 10:41

屋企三間房,平時一間我們一間給4歲囡囡。6299住一間,房 ...

你老公一意孤行, 做姑姐都唔想霸左姪女間房喇. 我覺得應該, 佢女同媽瞓, 你同女瞓, 你老公同佢爸瞓.

男爵府

SVbaby 發表於 18-3-9 10:41

屋企三間房,平時一間我們一間給4歲囡囡。6299住一間,房 ...
其實無論幾多歲跟自己的父母同房有什麼問題?~~ 我覺得無問題,但如果老公真係唔想,我唔會為了咁少的事而攪到大家唔開心,我會接受老公的安排。

男爵府

Nancy20090615 發表於 18-3-9 10:48
你老公一意孤行, 做姑姐都唔想霸左姪女間房喇. 我覺得應該, 佢女同媽瞓, 你同女瞓, 你老公同佢爸瞓.

...

阿女近月先習慣自己瞓,我擔心又痴返我地瞓⋯

男爵府

jwy2 發表於 18-3-9 10:53
其實無論幾多歲跟自己的父母同房有什麼問題?~~ 我覺得無問題,但如果老公真係唔想,我唔會為了咁少的事而 ...

佢覺得人地一場黎到一定要俾最好的安排⋯要佢瞓廳讓出自己的床也在所不惜。只是我覺得本來的安排(大家各自有自己的床)已經很好。大家的期望有落差吧⋯

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

SVbaby 發表於 18-3-9 10:55
阿女近月先習慣自己瞓,我擔心又痴返我地瞓⋯

之後再train 過吧。同女女sweet sweet多一排囉
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

SVbaby 發表於 18-3-9 11:01
佢覺得人地一場黎到一定要俾最好的安排⋯要佢瞓廳讓出自己的床也在所不惜。只是我覺得本來的安排(大家各 ...
人難免會有不同想法,你妥協後,可同老公講番,你自己真正的睇法,同時,講番大家係要係適當的時間接受對方的意見,所以希望佢下次佢都可接受你的意見。

我屋企都有3間房,我媽媽或佢屋企人都好多時會去我家小住,如佢屋企人來,一D 都唔夠住,我會同老公瞓廳,老公第一次要求的時候,我好快就話無問題,我老公不知幾高興,所以當我媽媽來我家的時間,佢知我媽鍾意食什麼餱,就算幾攰都會煮佢外母食。

侯爵府

回覆樓主

啊女間房可以放埋姑姐張床嗎?
即係姑姐同啊女一間放唔同床

男爵府

岚月亮 發表於 18-3-9 11:59
啊女間房可以放埋姑姐張床嗎?
即係姑姐同啊女一間放唔同床

而家結果就係咁。

但阿女的房最細,放左姑媽張床就開唔到床下D櫃又要擒過張床先可以拎到衣櫃D衫同內衣褲。

侯爵府

SVbaby 發表於 18-3-9 12:42
而家結果就係咁。

但阿女的房最細,放左姑媽張床就開唔到床下D櫃又要擒過張床先可以拎到衣櫃D衫同內衣褲 ...

啊女間房俾爺爺嫲嫲住,姑媽同啊女過去原先6299間房又得唔得?

翡翠宮

回覆樓主:

3星期唧,之後再 train過
有客人來,我都會 offer最好既安排

大宅

mini1204 發表於 18-3-9 12:54
3星期唧,之後再 train過
有客人來,我都會 offer最好既安排

agree x 2

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有冇basement? 其實唔一定要房架啫,叫姑拉住basement?

其實阿女同姑拉同房都Ok啦,短時間啫,當係佢地多d bonding time. 唔好focus 在呢方面,諗下有人幫下手湊小朋友到時叫老公帶你食返餐好既囉!~

子爵府

回覆樓主

其實如果係我,我介意同父母同住房,寧願訓廳

大宅

Natalie625 發表於 18-3-10 10:14
其實如果係我,我介意同父母同住房,寧願訓廳

X 2

大宅

回覆樓主:

我自己唔會同父母同房囉!唔係一晚半晚,一個女仔已經長大當然會覺得好唔方便啦!除非只同媽咪同房咁就冇問題

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

SVbaby 發表於 18-3-9 12:42
而家結果就係咁。

但阿女的房最細,放左姑媽張床就開唔到床下D櫃又要擒過張床先可以拎到衣櫃D衫同內衣褲 ...
呢個方法最好。少少唔方便,
但係有限期,
無所謂啦。

大宅

SVbaby 發表於 18-3-9 11:01
佢覺得人地一場黎到一定要俾最好的安排⋯要佢瞓廳讓出自己的床也在所不惜。只是我覺得本來的安排(大家各 ...

有時唔一定系自己安排既系最恰當。6299及姑姐各自一間房,4歲既囡跟父母,呢個唔系最好既安排咩?等三星期後4歲既囡再train佢自己瞓。我唔覺得有咩問題喎!

伯爵府

熱血勳章

cancan2013 發表於 18-3-10 12:38
我自己唔會同父母同房囉!唔係一晚半晚,一個女仔已經長大當然會覺得好唔方便啦!除非只同媽咪同房咁就冇問 ...

同意
如果客人來,都會作樓主老公的安排

公爵府

関乜野個女自己瞓吖,重點唔喜歡6299佢哋來,好心你啦3星期啫,點解要咁不滿吖。

首頁

尾頁

跳至