興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Cat108 發表於 18-6-22 19:29
其實,(義工要不定期家訪),真的領到我卻步,不打算領養!因為真的不喜歡⋯
十多二十年前,沒有咁多限制 ...

唔系衹需領養前家訪一次,之後定期send相片咩?

子爵府

laierping 發表於 18-6-22 20:44
唔系衹需領養前家訪一次,之後定期send相片咩?

不只一次,仲有不定時上門家訪!

男爵府

Cat108 發表於 18-6-22 21:31
不只一次,仲有不定時上門家訪!

明白。可能有D義工真系咁,好彩我識個義工衹要窗綱合格,就不需再家訪,除非有事要佢幫忙,否則衹要定期send相就可以了

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Tabby816 發表於 18-5-14 14:11
我想知而家領養貓貓是否一定要家訪同裝貓窗網架?
我廿年前開始養貓,果陣無咁多要求,年代過去了。
現在 ...

有時真係去愛協領養好過,至少唔會比人老點先,當然真係有好義工出貓比人,但見到天貓唔少人比義工點黎點去都唔比貓人

感激遇上你~

子爵府

回覆樓主

如果有得再選擇,我會係愛協領養,因為之前係網上領養兩隻貓,寫明兩隻貓是2-3歲左右,點知領養後帶佢地睇醫生,醫生說呢兩隻最少有8歲,其中一隻已經無晒D牙,始終領左返黎養,無理由唔要佢地,不知不覺都養左兩隻貓4年,現在總算健康。

大宅

Cat108 發表於 18-6-22 19:29
其實,(義工要不定期家訪),真的領到我卻步,不打算領養!因為真的不喜歡⋯
十多二十年前,沒有咁多限制 ...

其實不定期家訪都係講下,噌係想搵到一個真心為貓好的家。有些貓曾被遺棄曾被傷害,不想他們再遇同一事情。亦曾經真的遇過人領養貓貓又再遺棄,或者是拿去作別的用途。窗網是必須,貓貓太好奇,容易跳出窗外。可能有人說他家的貓沒安窗網也沒事,但隻隻貓性格唔同。例如我一隻文靜一隻好動,好動新來的... 幾天便破壞了我全屋植物...所以有好多野都係防避左先..
種種問題才令義工們現在有這麼多要求... 請體諒

大宅

keiomom 發表於 18-5-14 19:35
我也有同感。谂緊買就算

不要貪方便就買... 只會助長啲商家!

首頁

尾頁

跳至