自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我覺得一人排隊多人玩一定唔啱,但就想问snoopy如果得家長排,小朋友唔排,咁樣合理嗎?而家好多活動,攤位遊戲果啲,幾個家長分開排隊俾小朋友玩,一拖一都好蝕底。

男爵府

fitfish 發表於 18-3-10 20:18
我搭小巴通常数有幾多人。我排第幾。如突然多左人。我一定狂產

我都試過,仲要係朝早趕返工時間排長龍,前面果個排排下突然間排後面個打招呼咋咋帝上去打尖,我開聲話咁都得,佢哋即刻講唔好意思,香港人打尖打得斯文d,比人出聲話會唔好意思,唔同大陸人面皮城墻咁厚,成佢講唔好打尖扮聾扮啞

侯爵府

ricky0223 發表於 18-3-10 20:13
去沙田新城市史努比公園排隊玩搭船,前面有一個婆婆排隊,就到突然大叫「就到啦」,然後就跑過黎一個姐姐帶 ...

我都試過,仲要係後生香港人,去嗰D免費嘉年華,一個男人排,差不多到就成5個细路+3個女人,我有出聲,又話頭先去廁所,我話排咗成20min都唔見你哋,好心唔好咁cheap,好彩唔止我一個嘈佢哋

大宅

angellate 發表於 18-3-10 22:45
咁都得。。下次我用家中打坐法排隊呀。。10日前已經開始係屋企排緊

好了笑

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

所以做服務業朋友覺得香港人最難服待, 仲有小朋友由細都有人幫佢地排隊,大左一樣叫工人排,真係唔好大時教壞細。

siu05    發表於 18-3-11 13:28

大宅

回覆樓主:

其實後生嘅好多都係咁,我朝朝搭小巴返工,因為架車途經某間大學,所以好多大學生搭,車未到時明明數到自己可以上到車,但架車埋到黎就會有人行埋黎,幾乎每個學生樣嘅都係一個排然後插兩個至三個入黎

大宅

畀面勳章 大廚勳章

這情況真的很常見,有一次我們去大尾督,在晚上七時離開,通常大部分人也是這時間走,所以一定排長龍。而公共交通車站是左邊是巴士站,右邊是小巴站,我們排小巴,後面有兩男士排隊,怎知差不多有小巴埋站時,其中一位男士打電話叫其他人過來,一共六個人由巴士條隊行過來,連同排隊那兩人,即共八人,排他們後面的是印菲姐姐,所以沒有嘈他們他們也是帶着小孩的香港人!

珍珠宮

feifei_baby 發表於 18-3-10 21:38
我今日都喺迪士尼,玩小飛象時廣播有講唔可代排,要加人係要重新排過。但應該唔會有人遵守
...

宜家文化都喺你有你規矩,我有我自由,㸃講都無用,好似已經講扶手電梯唔好行或走,但你企左邊實比人叫讓開

男爵府

deco99 發表於 18-3-10 22:52
我覺得一人排隊多人玩一定唔啱,但就想问snoopy如果得家長排,小朋友唔排,咁樣合理嗎?而家好多活動,攤位 ...

Snoopy 好長龍我都試過自己排,老公帶仔玩,差唔多到先叫仔過黎,我地只佔一架船。

大宅

回覆樓主

試過等小巴 人龍都幾長下 我就第五 六個位到啦
排排下有個阿叔走黎話頭先行開左講電話問我比返個位佢排得唔得 佢趕時間
我話對唔住 我睇唔到你有排隊 你再排過啦
之後見佢續個續個問 最後有個好心人讓佢啦
佢一上車就鬧人冇良心 係咁鬧鬧鬧
鬧到有個人出聲 你趕時間就搭的士

男爵府

牛年勳章

回覆樓主

渣打嘉年華試過,一個人代三個家庭排,即出聲跟職員講,但職員只是無奈,我仲無奈

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mok239 發表於 18-3-10 14:23
離遠目視法我麵聽過.( 我真打過上電台分享, 有人咁樣叫已排隊)

我都試過,我排村巴出街,個站頭好曬,但我照排,車到時,一班亞毛行埋黎,佢話佢地係樹蔭底排緊(果到又唔算遠,廿步左右,有椅坐,唔曬囉)

子爵府

回覆樓主

坐飛機出入境一樣,見過4大4小排三條隊,邊條快插邊條,插係我前面我剷到佢上天花板面矇矇,两家人都純種香港人。

公爵府

deco99 發表於 18-3-10 22:52
我覺得一人排隊多人玩一定唔啱,但就想问snoopy如果得家長排,小朋友唔排,咁樣合理嗎?而家好多活動,攤位 ...

我個人覺得無影響到人就可
如我幫仔排 佢玩啫 我又無玩 影響唔到人 寵下仔 俾佢抖下 慣人咩事呢

公爵府

我愛Corina 發表於 18-3-11 09:00
我都試過,我排村巴出街,個站頭好曬,但我照排,車到時,一班亞毛行埋黎,佢話佢地係樹蔭底排緊:surprise ...

如果車唔爆就無所謂啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sharon_pig 發表於 18-3-11 03:41
如果車唔爆就無所謂啦

咁我係屋企話排緊都得啦

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我愛Corina 發表於 18-3-11 11:47
咁我係屋企話排緊都得啦

咁如果我小巴站排隊,等埋屋企人,屋企人未到,比後面d人上車先,之後黎到先一起上車,可以嗎

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

以前喺大陸排隊過關遇得多,外國都試過(香港人仲勁老奉口吻),估唔到香港都已經係咁

男爵府

超市排隊都係, 一個變3個, 3個去到收銀時係分開俾錢

大宅

回覆樓主:

上次去superpark 有個女人又係1個人排隊之後叫咗3個家庭過嚟,畀排後面個外國女人鬧,面矇矇再排過隊

首頁

尾頁

跳至