嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有bb食藥食到3歲可以停藥嗎?

大宅

回覆 winnietang3 的帖子

我BB兩歲半 本來醫生建議停藥 考慮一下還是在驗多一次血不過三歲可以停藥了吧 醫生說我BB甲狀腺位置正確 這兩年多驗血 數據都正常

複式洋房

謝家大少奶 發表於 18-3-16 10:53

我BB兩歲半 本來醫生建議停藥 考慮一下還是在驗多一次血不過三歲可以停藥了吧 醫 ...

請問你還記得你bb出世時的T4/TSH高嗎?我bb一出世就五百幾,醫生說正常要在10以下

複式洋房

winnietang3 發表於 18-3-17 01:22
請問你還記得你bb出世時的T4/TSH高嗎?我bb一出世就五百幾,醫生說正常要在10以下
...

咁現在你bb食緊幾多藥?

大宅

已經不太記得了 只記得第一個月住院觀察 一直驗血 照X光 一堆檢查兩個月剛始吃藥 到半歲已經減到一天只需半粒 直到現在

洋房

謝家大少奶 發表於 18-3-19 12:33

已經不太記得了 只記得第一個月住院觀察 一直驗血 照X光 一堆檢查兩個月剛始吃藥 ...

兩個月先開始食藥嘛?我仔仔剛差不多近兩個月才發現呢個病,才立即食藥,請問一吓會有發展遲緩問題嘛?好擔心

男爵府

cherry2ma2 發表於 18-5-29 11:42
兩個月先開始食藥嘛?我仔仔剛差不多近兩個月才發現呢個病,才立即食藥,請問一吓會有發展遲緩問題嘛?好 ...

你仔幾大?你係公立醫院定私家發現?
我仔都係最近發現

洋房

sasa_sasa 發表於 18-6-7 15:20
你仔幾大?你係公立醫院定私家發現?
我仔都係最近發現

仲有幾日就3 個月,bb 出世時驗胎盤血係pass 左既,但因為長期退唔到黃,健康院轉介公立醫院抽左兩次血同驗尿都無電話,咁以為無事啦,又無兒科醫生跟進,跟住誤打誤撞因為便秘睇私家,醫生話便秘就無得醫架喇,佢遲早實有得屙,睇左點解去唔到黃緊要d, 呢個月數仲黃一定有原因既,就寫返轉介信比我去返政府兒科跟進,跟進再進一步驗血,先發現咋,你仔呢?幾大同點發現架?

男爵府

cherry2ma2 發表於 18-6-8 01:06
仲有幾日就3 個月,bb 出世時驗胎盤血係pass 左既,但因為長期退唔到黃,健康院轉介公立醫院抽左兩次血同 ...

最近確診,八個月大啦
都係其他問題轉介兒科,
最後驗血又驗血發現甲狀偏高,
但我見佢又一切正常,依家搞緊醫健通出私家再睇。
你地開始食藥未?係咪每次半粒?

洋房

sasa_sasa 發表於 18-6-9 03:18
最近確診,八個月大啦
都係其他問題轉介兒科,
最後驗血又驗血發現甲狀偏高,

甲高又好似唔同甲低啵,我係食半粒甲狀腺補充劑呀,甲低如果咁遲發現有樣睇,會眼甩,脷大,長唔大,所有機能都差架啵,同埋問過私家醫生,佢話呢個病一定係政府睇架喇,就算你有錢,私家醫院都幫唔到你,因為要有好多配套,我仔依家照左腦,心,肺,耳鼻喉,甲狀腺,又要覆陳言語同職業治療,兒科,内分秘科,見營養師。。。我仔食呢隻藥係會勁大汗,你仔仔會唔會?同埋點解咁遲先發現到既?

男爵府

cherry2ma2 發表於 18-6-9 04:09
甲高又好似唔同甲低啵,我係食半粒甲狀腺補充劑呀,甲低如果咁遲發現有樣睇,會眼甩,脷大,長唔大,所有 ...

我仔就係完全冇呢d徵狀
政府話佢腦部甲狀分泌偏高,
佢又講得勁快,我未有時間消化就趕我地出去。
所以先想用醫健通搵私家睇驗血報告。
淨係安排左我照頸,但講緊係2019年4月
我地未開始食藥,但平時都好大汗。我地係因為有三個月冇重,跌哂出生長線而入院檢查,前後抽左4次血,腳底抽血都試過,佢話都係偏高少少所以建議食藥。你地醫院係睇內分泌科?

洋房

sasa_sasa 發表於 18-6-9 07:00
我仔就係完全冇呢d徵狀
政府話佢腦部甲狀分泌偏高,
佢又講得勁快,我未有時間消化就趕我地出去 ...

可能甲高無甲低咁嚴重,因為甲低係會影響智力,公立醫院如果真係嚴重既,佢地會好認真同排期好快,所以我覺得你應該唔駛太緊張,咁始於睇埋私家,做媽咪既會安心d

洋房

cherry2ma2 發表於 18-6-9 08:45
可能甲高無甲低咁嚴重,因為甲低係會影響智力,公立醫院如果真係嚴重既,佢地會好認真同排期好快,所以我 ...

兒科同内分秘科都有醫生跟進,不過甲狀腺係屬於内分秘科既

大宅

我BB今年1月出世都發現甲狀腺問題,依家都食緊藥,都係公立醫院跟進緊,暫時我對呢個病都未算太清楚,淨係知起碼要食藥食到3歲,我地會唔會開個group可以一齊交流下呀?

洋房

ming_ming_wai 發表於 18-6-9 09:53
我BB今年1月出世都發現甲狀腺問題,依家都食緊藥,都係公立醫院跟進緊,暫時我對呢個病都未算太清楚,淨係 ...

開group好呀,你一出世就發現到好好彩,我仔走甩左check唔出

禁止訪問

男爵府

cherry2ma2 發表於 18-6-9 08:45
可能甲高無甲低咁嚴重,因為甲低係會影響智力,公立醫院如果真係嚴重既,佢地會好認真同排期好快,所以我 ...

佢話甲高會影響腦部發展,所以真係好擔心

複式洋房

謝家大少奶 發表於 18-3-16 10:53

我BB兩歲半 本來醫生建議停藥 考慮一下還是在驗多一次血不過三歲可以停藥了吧 醫 ...
現在停藥了嗎

複式洋房

回覆樓主

我女女都係每日食半粒補充劑,佢一出世就check 到,因為係QE出世之後有份野簽,可以check啲血定病個啲,個時我簽左,之後頭兩個月都去長沙灣個到抽血,之後再去番QE到覆診,依家歲半,之前都係3個月覆一次診,抽一次血,最近個次醫生話依家都穩定左,可以半年先覆一次,如果到兩歲到穩定可以開始減藥,如果有group可唔可以加埋我?唔該

洋房

回覆樓主

想入谷

首頁

尾頁

跳至