論盡家傭

跳至

首頁
45678...47

尾頁

珍珠宮

5點幾上網係因為剛招呼完二小姐,等一陣,睇下二小姐係咪瞓得冧先.....

我都咁大個人,仔女都兩件,唔「和解」會俾雷劈我架
身邊一路有良師益友化解,直到大學時搬出去住已完全放開心結

除了與媽媽的關係,另一個我當時要處理既問題,係自己情緒問題,我無意中學了媽媽處理情緒既方法……脾氣很差....好彩當時又遇上另一契機,可以從新認識和面對自己

我會盡力對媽媽好,因為佢始終生我養我,亦好愛錫我,佢極其量只係唔識和女兒相處和處理不了自己既情緒……但感情始終無得返轉頭,與媽媽錯過左一些東西,始終都不會變得太親厚......

我兩名仔女的出現,是我們的祝福,他倆把我和媽媽的關係再拉近了一點

由於個人經歷,所以對親子關係體會特別深
原帖由 SandraLo 於 09-3-26 23:32 發表

嘩5点幾你响度做乜.....
咁依家你同媽媽「和解」啦!?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

尋日同會計師傾開計,好好笑.
話說佢有個fd請左個印姐,太太要出差2個weeks,所以預備好2個weeks既"送",教埋印姐每日煮咩,好啦,出差第一日,阿sir返屋企晚飯,佢形容係咁大個仔都未試過一個人一次過食兩個weeks既食物.係佢面前成20碟"送"
個阿sir等個老婆回港都無出聲喎,到之後佢老婆又再出差,嚇到個老公同老婆講,佢老婆先知呢件事,家陣比人笑到面黃.

我話可能個印以為阿sir個胃同牛一樣構造,可以貯糧.

珍珠宮

原帖由 FA8866 於 09-3-27 17:28 發表
尋日同會計師傾開計,好好笑.
話說佢有個fd請左個印姐,太太要出差2個weeks,所以預備好2個weeks既"送",教埋印姐每日煮咩,好啦,出差第一日,阿sir返屋企晚飯,佢形容係咁大個仔都未試過一個人一次過食兩個weeks既食物.係 ...

呢d 笑話..... 好多......
數前年啦...... 同事個嫲嫲係印尼華僑, 於是請咗個印傭.....乜都唔識, 有次叫佢煲湯睇火, 但d 湯最後係煲燶咗 ~~ 因為個工人真係擔張櫈全程坐响度睇住朵火, 冇郁過!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 Froggy_joe 於 09-3-27 10:00 發表
5點幾上網係因為剛招呼完二小姐,等一陣,睇下二小姐係咪瞓得冧先.....

我都咁大個人,仔女都兩件,唔「和解」會俾雷劈我架
身邊一路有良師益友化解,直到大學時搬出去住已完全放開心結

除了與媽媽的關係,另一個我當時要處理 ...

哈哈, 你唔會因為驚雷劈先和解嘛!峰迴路轉, 算是大團圓結局啦.... 多d經歷先難得!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

原帖由 SandraLo 於 09-3-27 22:08 發表

呢d 笑話..... 好多......
數前年啦...... 同事個嫲嫲係印尼華僑, 於是請咗個印傭.....乜都唔識, 有次叫佢煲湯睇火, 但d 湯最後係煲燶咗 ~~ 因為個工人真係擔張櫈全程坐响度睇住朵火, 冇郁過! ...
幾鬼盡責.

公爵府

嘩,今日真係訓到飽晒,昏迷到下午2:00幾. 好舒服.

ella,我終於係耳門度穿左耳啦,原來真係唔痛,我係元朗穿,依家d槍好新,唔會好似我細個穿個d聽到"拍"一聲,依家剩係感覺被"按"一下就穿左.

珍珠宮

各位 :

有冇人要惠X印花?

珍珠宮

我今日全日親子團
一早跟彥彥小公主和豬肉仔去飲左個早茶,跟住中午陪屁屁小公主傾計,佢傾傾下笑住瞓著左,我又陪佢瞓埋一份
等豬肉瞓醒,又帶左豬肉去朋友家玩耍,非常充實
原帖由 FA8866 於 09-3-28 17:03 發表
嘩,今日真係訓到飽晒,昏迷到下午2:00幾. 好舒服.

ella,我終於係耳門度穿左耳啦,原來真係唔痛,我係元朗穿,依家d槍好新,唔會好似我細個穿個d聽到"拍"一聲,依家剩係感覺被"按"一下就穿左. ...

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

原帖由 sweetcouple 於 09-3-29 17:08 發表
FA, 有野請求幫忙:

我中學恩師 (60yr)同佢個frd (中年, 女)想五月下旬去台灣, 4日3夜only, 會住喜來登三晚。佢想relax同埋親近大自然, 有乜好介紹? 同埋, 有乜好野食? ...

台北我唔熟喎,想親近大自然??去台北真係無,不過上烏來及宜蘭都比較好既.
上烏來大約45mins,去宜蘭大約都係1hr.
都係浸下溫泉,行下街.

http://www.fengtyan.com.tw/fengtyan/
清境農場好似幾出名,您可睇睇.

您恩師book晒酒店??
我send左mail去問個台灣fd,睇下佢知唔知先.

公爵府

台北食就超多,只要去d地道小食店已好好味.頭先老公先講又想過去,不過佢4月去斯里蘭卡,我5月尾去台灣[唔同佢去 ],所以依家講緊4月仲去唔去泰國hea下.

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

原帖由 sweetcouple 於 09-3-30 08:15 發表
個清境農場好正, 岩佢, 但由台北去要4hr車? (我唔知有冇check錯)

佢話最好2hr車(單程計)之內喎....老人家唔去得咁遠架....

我叫佢去日本架, 佢又話語言不通....(去日本先好問我丫嘛, 作c佢, 去台灣問我=問個盲炳, ...

唔緊要,我send左 問朋友,佢覆我時我再話您聽.
其實佢地想去農場就應該唔好訂台北喔,hk都有團去農場卦??

公爵府

原帖由 sweetcouple 於 09-3-30 08:15 發表
個清境農場好正, 岩佢, 但由台北去要4hr車? (我唔知有冇check錯)

佢話最好2hr車(單程計)之內喎....老人家唔去得咁遠架....

我叫佢去日本架, 佢又話語言不通....(去日本先好問我丫嘛, 作c佢, 去台灣問我=問個盲炳, ...

http://www.cingjing.gov.tw/ <<<有link
我朋友覆左啦,比左條link,不過佢話清境係南投,離台北好遠喎,我問緊佢離台北近d既有無,如覆我話您知.

公爵府

呵呵..我bun個e生女R終於反面啦,佢阿mum比一個月通知佢走.
事源一直R都有幫阿mum按摩,點知阿sir又要,R唔肯,有日阿sir竟然話比$$ R想同佢xx
R好嬲同佢講:我尊重您,點解您會做呢d野.sir: 樓下[佢屋苑]大把bun妹肯啦.
R: 唔係全部Helper都肯,您再係咁,我會話比我auntie個僱主聽,佢會幫我[佢講緊我]
阿sir唔再出聲,後來佢同我bun講,我bun叫佢同阿mum講,既然都就黎去加拿大,不如早d完約啦,唔好大家唔開心離開.
之後唔知R點同佢僱主講啦,依家佢僱主比一個月通知炒佢,R話唔緊要喎,條件係阿sir唔可以再講呢d說話.
但佢阿sir話要R答應佢唔好話比我知喎.:;pppp:

有呢d咁既衰僱主,真係唔須要有敵人.:;pppp:
我同我bun講,呢件事都反映左好多helper都做呢d野,累C d安份既,我叫佢多多係教會宣傳下,叫d helper都要潔身自愛.

珍珠宮

原帖由 FA8866 於 09-3-30 09:50 發表
呵呵..我bun個e生女R終於反面啦,佢阿mum比一個月通知佢走.
事源一直R都有幫阿mum按摩,點知阿sir又要,R唔肯,有日阿sir竟然話比$$ R想同佢xx
R好嬲同佢講:我尊重您,點解您會做呢d野.sir: 樓下[佢屋苑]大把bu ...

僱員有差嘅, 僱主都一定有.....
正話lunch响酒樓電視睇到羅生, 不過唔知佢up乜, 因個TV冇聲嘅!

公爵府

原帖由 SandraLo 於 09-3-30 14:17 發表

正話lunch响酒樓電視睇到羅生, 不過唔知佢up乜, 因個TV冇聲嘅!

我99 call我睇,不過我都係睇左尾段...
不過上txb網好似有得重溫架喎,明天睇下有無先.

公爵府

原帖由 SandraLo 於 09-3-30 14:17 發表

agree!!呢位僱主我知佢好耐架啦,個bun好細,今年幫左佢第3年,放假只係返教會/圖書館/黎我屋企.品性係好既.但生得太靚啦,都怕佢出事,早早提左佢要小心言行衣著,有咁醜得咁醜.[我第一次見佢都打個"突",佢瘦到只可以著我99既衫,但阿mum都丙.不過我99 d衫係"潮"d既, ]佢從不露肉個種.
其實佢續約都比我bun丙到7彩架啦,我都鬧佢,佢同我講,佢自己煮野唔叻,怕去第2個僱主度會令人唔開心.
跟住佢同呢個講左,只做一年,會申請去加拿大.個僱主ok,佢咪續囉.
上個月呢個工人每日既節目就係幫僱主搬屋,成個week,用架車仔,要逐袋來來回回咁搬,過新屋時要walk[推住野應該30mins啦]返舊屋搭車.大舊傢俱佢地先call車,[諗縮數,一車過啦]
對上一次搬已經係咁,我都頂佢個僱主唔住. 如遇著d惡工人,個僱主真係大獲啦.

公爵府

好媽媽勳章

4個鐘係計坐大巴
而家可以坐高鐵, 快好多
可上高鐵網站睇下, 同埋清境都有網頁
但去清境就應該要住一晚

想親近大自然, 應該考慮屏東花蓮等等, 台北冇野好玩.

珍珠宮

我係醫院好無聊咁睇晒

唔明搵個精神科醫生上去仲乜

話要關心一下傭工情緒和精神狀態

即刻有個僱主打上去話,佢俾工人差d攪到精神病

原帖由 FA8866 於 09-3-30 14:22 發表

我99 call我睇,不過我都係睇左尾段...
不過上txb網好似有得重溫架喎,明天睇下有無先.

首頁
45678...47

尾頁

跳至