跳至

首頁

尾頁

別墅

taifat 發表於 18-8-13 00:21
請問你係咪親身飛去PEI拎社區提名?係咪一定要拎左提名先可以入紙申請?

祝你一切順利

係呀!親自飛去,不是,好似入了紙才去也可以!

洋房

bomani 發表於 18-4-3 17:04
以下是我自己Provincial Nominee到目前为止的申请进度,供参考

2017-02 签约顾问公司,准备文件

您的進度很好啊 !
請問可以介紹您的 Agent 給我嗎 ?
衷心感謝

洋房

thsflimama 發表於 18-8-9 11:50
回覆 如意 的帖子

你係咪誤會左呀? 12萬加幣? 我問果兩間都係網上搵的, GoldXXXX 同AnXXX 你可以上網se ...

請教各位

除了這兩間外, 還有其他選擇嗎 ?

請問有沒有人用過 AiMx ?
價錢平一截, 唔知效果如何 ?

男爵府

thsflimama 發表於 18-8-13 08:24
係呀!親自飛去,不是,好似入了紙才去也可以!

其實社區提名難拎嗎?要interview嗎?係咪都係agent安排?
thx

大宅

bks2014 發表於 18-8-3 12:56
後來你移民去那個國家?

Portugal

別墅

taifat 發表於 18-8-15 18:40
其實社區提名難拎嗎?要interview嗎?係咪都係agent安排?
thx

要經Agent 安排,PEI PNP係已經指定了幾間Agency firm, 香港Agent駁腳比PEI agency. 要親身飛來見呢到的economic development officer. 應該不難,不過PEI agency 話係100%,但今早話有一個failed左,但不是香港人!

大宅

taifat 發表於 18-8-13 00:21
請問你係咪親身飛去PEI拎社區提名?係咪一定要拎左提名先可以入紙申請?

祝你一切順利

PEI 好似突然變得好熱門!

社區提名不是必要的,攞社區提名目的係要增加自己申請移民分數。 唔同city 既分數唔同,多人去既city 如 Charlottetown (capital city of PEI),分數好低,無乜幫助! 分數高既 city 一定係偏遠,經濟唔好果D! 否則佢唔洗用高分去吸引你去投資。 記住,你要知道你從邊個 city 攞提名,成功的話你就一定要在當地開公司營運同符合所需投資額度要求! 否則你果20萬 deposit 就肯定會丟落鹹水海!

入紙申請幾時都得,因為移民 office 只會同你開 file,個file 有你申請時所得分數,分數計算方法主要以你工作經驗、年齡、是高管還是獨資公司、IELTS 考試分數 等等計算。

攞社區提名既情況係咪個個city 都一樣呢? 我就唔知。 我去果陣係一個好 casual 既meeting,主要都係同個官吹下水,大致講下你想搞乜生意。 大部份時間都係佢講野多,加拿大人一般都健談,更何況負責搞移民申請既更加不在話下! 佢目的都係想sell 佢個社區有幾好,其次目的係想知道你究竟識唔識講英文。 唔係講笑,以往真係有好多申請人 oral 時連小學生都不如! 尤其是今年年中 PEI 移民局發現幾百個大陸人申報虛假資料,即刻觸動整個省政府既神經! 真係好累街坊!

講返移民分數,例如你開file 時有100分,你申請Summerside 提名,成功的話可以賺35分, 咁你個file即刻有135分。 (不過我唔知社區提名分數係咪永遠不變,我估會隨著當區已接受左幾多申請人而改變的,你要問agent 攞update) 然後再等PEI 移民局每月一次 EOI 「大抽獎」,佢地會定最低分數要求。 如果當月佢地設130為最低分,咁你就好大機會有份被邀請提交 biz proposal 等interview。 如果當月最低分數要求是145分,咁你就肯定無份,要等下一月抽獎睇運氣。 至於如果你有135分,而當月最低要求係130。 咁係咪你一定有份被 invite ? 我就唔知喇! 因為條rule 係PEI 定。

而agent 話就算你已經開file,但分數低,你才安排攞社區提名,係無問題的! 攞到提名後就會自動update file 分數。 同樣,如果你攞左社區提名都怕唔夠高分,你仲有一個辦法,就係加倍狂捕英文,通過考IELTS 試再賺多D分。 只要你IELTS 分數比上次高,咁你個 file 就會對應加分。 佢地有個表話你知乜嘢 IELTS 分數對應乜嘢移民分數。 不過呢個辦法幾渺茫,除非你英文真係可以短時間突飛猛進!

唔好問我搵邊間agent,因為我都未interview,所以都唔知佢堅定流? 如果個 agent 係流既就害左人。 當然我希望最後成功!

所以,最簡單如果你想知申請PEI 有無希望,第一步問 agent 你有幾多分,佢地有個表幫你計。 如果你考埋IELTS 先得80分,咁應該好渺茫,因為8月份要145分,除非之後月份最低分數要求跌到落去好低。 但係無人會知,因為PEI 呢個分數真係好飄忽,今年年頭試過117,但其餘月份都係 135 ~ 145。

不過記住,如果申請人配偶都識英文,就要去考IELTS,主申請人IELTS越高分越多移民分。 配偶如攞到CLB 6分就夠好,因為再多都無用。

別墅

回覆樓主:

其實都建議大家去下PEI後才決定也好,因為真係一個很小的城市,要問下自己是否可以忍受到至少一年!

大宅

PEI係一個自然環境好好既地方,人好友善! Charlottetown 係一個好靚既城市! 不過要決定移民的話,最緊要計掂條數,唔同去旅行,加國搵食唔簡單! 更莫說PEI! 先要做好功課再想清楚! 一定要了解清楚自己想要乜嘢生活,可以承受乜嘢壓力。 到外國生活,同一個地方,鐘意既人會覺得係天堂,但唔鐘意或適應唔到既可能慘過落地獄。

祝各位好運!

別墅

https://www.facebook.com/%E5%83% ... A2-305097850319255/
有個page 介紹PEI, 大家可以睇下!

大宅

個FB post 都好全面,基本上果幾日行程就係咁上下,不過無論移民成功與否,去一趟PEI食下美味既海鮮、牛扒,享受下悠閒既生活,已經係一個值得回憶既旅程! D生蠔絕對無敵! 當地人服務態度更加一流!

首頁

尾頁

跳至