自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔10 , 佢腳子()甲因生入了肉, 痛到cc .

係咪有d西e係可以同佢係診所即時同佢做一個小手術邦佢剪咗個part 仔痛由呀?
有無e生介紹及几多$!

急急急, thanks

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我試過喇... 是但咁搵左個私家醫生, 佢會落 d 麻醉藥 (好似係打針), 然後剪咗痛果 part.

當時我返到 home 才吃止痛藥, 太遲了, 痛到痴肺.... 最好一出診所就吃止痛藥.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

仲有之後要返診所洗傷口, 3次左右啦... 洗傷口就唔痛.

大宅

有無人試過腳由倒生入肉? 係咪要睇e生? »

如果唔係好西利, 可以搵上海修甲師搞掂啦.

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

請問係咪理髮店個d呀?
原帖由 MAL 於 09-3-16 13:32 發表
如果唔係好西利, 可以搵上海修甲師搞掂啦.

大宅

請問咁多位有無邊d e 生可以介紹吓呢?
原帖由 happy168 於 09-3-16 13:36 發表
一般喺診所可以攪掂
如果有買住院保
去醫院做仲可以 claim到錢

大宅

唔該晒你 mat 媽.

請問收費約几多$呢? 你還記得嗎? 咁係咪成日都會返發, 及成日要去邦襯e 生ga?

原帖由 mat媽 於 09-3-16 10:10 發表
我試過喇... 是但咁搵左個私家醫生, 佢會落 d 麻醉藥 (好似係打針), 然後剪咗痛果 part.

當時我返到 home 才吃止痛藥, 太遲了, 痛到痴肺.... 最好一出診所就吃止痛藥. ...

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我以前都試過,呢d叫做生'賺'甲,係因為我腳趾公d肉太肥同剪甲時太方角令甲生入肉度,我嗰時就入院做在腳趾公患處開刀,然後掹d甲出黎再縫針,所以當時做後我冇左3分1腳甲,要等佢慢慢再生,自此後我剪甲會輕輕剪甲左右小小以防d甲太貼肉同剪圓d.

大宅

我腳趾公d肉都係太肥,果陣仲流晒"狼"我果陣小學咋! 因為我係單親家庭阿爸又上班唔得閒我自己攪我用尖物件"鳥"個剪左個尖角出黎果陣勁痛但流晒"狼"一定要剪, 而家我會剪圓角.

ps.能夠忍痛自己攪好過俾人攪自己就到力而家返我都好勇! 所以自己攪唔到最好找醫生.

下次可以用有尖角指甲x剪

水晶宮

好媽媽勳章

我以前成日都生倒甲,明知自己D甲長得快但又成日掛住去玩唔理佢.....所以次次都含晒濃....次次都要賓姐幫我攪,因為佢修甲好靚好叻.

後來賓姐告老還鄉(早2年)有時太耐唔記得剪攪到倒生都會自己剪.
普通指甲鉗剪唔到,要去卓悅,莎莎,果D鋪頭可以買到一種尖頭鉗,好好用,將邊邊ZIP入腳甲同肉中間,鉗斷佢就可以拔返倒生果片甲出黎.不過要忍得痛......

價錢平O既幾十都有,不過唔襟用,貴o既孖人牌果d幾百蚊都有.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

我都係近呢一年至好番, 都差唔多係9年前某一次剪得太貼出事, 自此就一直都係咁流膿, 又痛又臭. 我都試過搵西醫剪過幾次, 不過都無用, 因為我無聽醫生講日日沖完涼去"文"下佢. 舊年我開始忍痛自己剪清拔清, 每晚沖完涼趁佢塊甲軟身左就係咁同佢做運動糾正個方向, 終於成年都無事, 不過好奇怪佢再生既甲係唔貼腳指面, 好彩我可以著d平底鞋, 如果著高踭鞋就好難好. 所以係, 一定要有恒心.

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

s
原帖由 polly0503 於 09-3-16 22:27 發表
我腳趾公d肉都係太肥,果陣仲流晒"狼"我果陣小學咋! 因為我係單親家庭阿爸又上班唔得閒我自己攪我用尖物件"鳥"個剪左個尖角出黎果陣勁痛但流晒"狼"一定要剪, 而家我會剪圓角.

ps.能夠忍痛自己攪好過俾人攪自己就到 ...
我都係咁樣剪,而家好耐都未試過再係咁喇!

男爵府

我都試過生倒甲,都係怪自己剪指甲指得太入.
你住邊區呀?我樓下個屋村西醫手勢幾好架,十分鐘之內做完手術,過左麻醉藥先覺痛(當然會痛啦,割開d肉拎塊甲出黎喎).印象中好似五百蚊樓下,係三年前嘅價.
牛頭角樂華村商場三樓,個名同梅艷芳個designer好友劉先生一樣架.

珍珠宮

畀面勳章

上年我又係生"賺"甲,生左好多次,化晒濃,腫晒,行一步都好痛,後尾都係沙沙買左個隻專剪"賺"甲既胶剪返來,(大約$45,孖人牌太貴),先用針放左d濃,再"麻"開腳拿,不過要好忍得痛,真係好痛既.... 剪左個"賺"甲後,真係即刻唔痛既...

大宅

我都有呢個情況,都有成8年,
開頭我舅父話同我做手術仔,但係當時我有期它問題,唔方便同時進行,後來又唔記得點解冇做,只係我試過忍痛剪左 特 出黎果d腳甲,試左幾次,之後都叫做好番,而家每個月要自己定時剪,同埋一有小小痛就要剪,因為唔剪佢,長長下會插左入肉,之後會發炎,流龍...總之痛到鞋都唔想著咁

伯爵府

原帖由 縉媽 於 09-3-16 10:04 發表
我個仔10 歲, 佢腳子(公)甲因生入了肉, 痛到cc 吓.

係咪有d西e係可以同佢係診所即時同佢做一個小手術邦佢剪咗個part 仔痛由呀?
有無e生介紹及几多$呢!

急急急, thanks ...

我朋友用了 2萬蚊做完個手術
之後半年又生番

跟住我同佢講
我係尖沙咀做 腳部按摩時知道有
師傅係幫人收倒甲
4-5年前都收 $100 左右
唔記得 lu, 好似咁上下
我朋友去修完倒甲之後, 話好好
修完起碼有時 4-5個月先要再去修
佢話早知有呢樣 service
就唔洗浪費...大那那果2萬蚊做手術

妳可以去問下 d 足部護理
佢地可以幫妳 call 師傅做呢樣服務

再唔係....係深圳
大把呢 d 修倒甲服務

希望幫到妳 !!!

大宅

我中學時2隻腳公都做過,係診所做ga,攞左甲之後仲要電吓d肉等佢唔好生埋ga!(麗晶花圓商場一樓診所做ga)個時都千多元十幾年前ga喇,依家就唔知幾$喇~

男爵府

我都係買個尖鉗自己攪掂,每當行路感覺到有少少痛,就要剪腳甲.......

首頁

尾頁

跳至