嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

5m仲會經常嚇醒吖?佢係咪俾嘢嚇親過吖?
Jessman114 發表於 18-3-14 21:34
如題
Hello Jessman114, 5個月大嘅BB, 對四周環境比較敏感, 好容易被聲音或者光線等嚇醒架, 媽媽可以留意下BB 間房夠唔夠靜, 光線同溫度是否適中。一般係日間定晚上有呢個情況?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-15 17:22
Hello Jessman114, 5個月大嘅BB, 對四周環境比較敏感, 好容易被聲音或者光線等嚇醒架, 媽媽可以留意下BB 間 ...

佢日/夜都會發惡夢。夜晚會多d,平均1.5小時就會咸醒,我地夜晚係關晒燈的。

Jessman114 發表於 18-3-15 22:25
佢日/夜都會發惡夢。夜晚會多d,平均1.5小時就會咸醒,我地夜晚係關晒燈的。
...

5個BB一般全日瞓12-15鐘左右,睡眠係由熟睡、淺睡等循環階段組成,當BB係淺睡狀態時,會較容易被周圍環境影響,可能會醒左然後繼續入睡﹔亦有可能唔能夠自然瞓返,如果冇喊唔需要特別照顧,嘗試俾一條有媽媽氣味嘅毛巾仔BB 攬住瞓,BB 聞到媽媽嘅氣味會有多D 安全感,就好似感覺到媽媽係附近咁,令BB放鬆心情入睡,亦可以係地下放張遊戲墊,俾BB tummytime 練習下抬頭,對BB瞓覺和訓練頸背肌肉都好有幫助,媽媽試下依D方法, 睇下BB會唔會好瞓D。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆樓主:

我個bb,個半月都有咁嘅情況發生,無論日頭定夜晚都係咁。。成日瞓瞓下成個彈咗起身,好似發咗場惡夢咁。。已經用埋米袋放係心口度,令佢有d安全感。。但效果唔太work...各位媽媽有咩辦法教教我呀?

子爵府

loveliness0131 發表於 18-3-18 14:52
我個bb,個半月都有咁嘅情況發生,無論日頭定夜晚都係咁。。成日瞓瞓下成個彈咗起身,好似發咗場惡夢咁。。 ...
same here!!!
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

珍珠宮

回覆樓主

咁細個就經常發惡夢,嚇醒?咁你要留意下有冇呢排被嚇親

首頁

尾頁

跳至