自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

有感而發
毎日有大量小動物被棄養,
生仔⋯⋯棄養
離婚⋯⋯棄養
公居/居屋 .......又棄養
其實養小動物責任真的好大,真是希望d人想清楚才養,冇人迫你養,但千萬不可棄養。有病時花費以萬計,真的三思呀。

男爵府

mimi005 發表於 18-3-15 11:15
有感而發
生仔⋯⋯棄養

講得好,我家小朋友正正係全家移民嘅犧牲品…
不過講責任心,我覺得狗主應該好好執返啲屎屎尿尿,大家盡責,先有機會改變香港對狗狗嘅待遇!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

責任心?明知住公屋都養既,已經唔會有責任心。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

Caleung 發表於 18-3-15 11:18
不過講責任心,我覺得狗主應該好好執返啲屎屎尿尿,大家盡責 ...

同意,我本身怕狗
係街見到啲狗主唔執狗屎更加憎狗同主人

侯爵府

衛英姿 發表於 18-3-15 11:22

同意,我本身怕狗

我都怕狗不論大小!離逺見到會行埋一邊,但有時被人歧視

水晶宮

畀面勳章

有感而發
生仔⋯⋯棄養

講呢D有責任心就唔使人提醒,無良心就當你發up風

水晶宮

chowqv 發表於 18-3-15 11:21
責任心?明知住公屋都養既,已經唔會有責任心。

系呀,d人仲成日罵點解住公屋吾可以養,又罵人不比佢領養,佢去買好過
利申 : 我上一隻西施是公屋棄養的

子爵府

牛年勳章

Caleung 發表於 18-3-15 11:18
不過講責任心,我覺得狗主應該好好執返啲屎屎尿尿,大家盡責 ...

啱!

象牙宮

回覆樓主:

個個識諗就唔會有棄養囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我屋企有隻都係人地大肚唔要。佢99迫佢唔要因為係第二婚同上次小產。

我都好開心收養到佢,佢真係超乖超懂性。我養甘耐寵物都未試過養一隻好似佢甘有人性的。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

補番張靚相先

珍珠宮

kit2004 發表於 18-3-15 13:14
我屋企有隻都係人地大肚唔要。佢99迫佢唔要因為係第二婚同上次小產。

我都好開心收養到佢,佢真係超乖超懂 ...

咁好多動物都比人有人性

你朋友同佢奶奶唔會覺得對唔住隻狗嗎?
雖然親生仔重要
但有左就將狗仔俾人
實在太那個了

男爵府

dragon813 發表於 18-3-15 11:38
我都怕狗不論大小!離逺見到會行埋一邊,但有時被人歧視

我係愛狗之人,愛到會做埋暫托家庭餵奶果啲,但我非常明白怕狗嘅人,正如我好怕蛇一樣…唔係話你鐘意就要迫人接受

所以我都希望狗主,唔係愛狗大晒,呢個社會係大家都有份,要彼此包容,亦要負好該負嘅責任:出街上狗帶…執屎沖尿…管教好自己嘅狗仔

珍珠宮

Caleung 發表於 18-3-15 13:21
我係愛狗之人,愛到會做埋暫托家庭餵奶果啲,但我非常明白怕狗嘅人,正如我好怕蛇一樣…唔係話你鐘意就要 ...

無錯

你有權鐘意
人地都有權討厭

鍾意既更要盡好做主人責任
討厭既都唔可以傷害動身
互相尊重

水晶宮

kit2004 發表於 18-3-15 13:17
補番張靚相先

恭喜恭喜,牠有你一樣是幸福的

水晶宮

aliensss2008 發表於 18-3-15 13:19

咁好多動物都比人有人性

佢之前都唔肯,但最後小產了。佢新奶奶叫左佢好耐今次再大肚就再無藉口掛。佢有個女,我聽人講話佢女想拎番,但都比左人冇得拎啦!

但真心覺得比左狗狗我佢比以前幸福,佢完全冇理過隻狗,冇打針冇去過街。初初黎我度成個乞兒女,耳仔又臭又發炎,身又臭。比骨唔識食,比玩具唔識玩。廁所唔識去。但佢都唔太瘦因為只食狗糧。有人有得食,冇人冇得食。所以佢依家都唔揀食仲要餐餐清的。

水晶宮

我係愛狗之人,愛到會做埋暫托家庭餵奶果啲,但我非常明白怕狗嘅人,正如我好怕蛇一樣…唔係話你鐘意就要 ...

完全同意你。
我自己也養狗,但我也有打去管理處投訴,因為毎日必定見到我住的區有狗屎,就是一些人太自私,令沒有養狗的人也討厭養狗的人。當然尿有冇衝水我查不到啦,但(emoji) , 怎麼可能不執,太過份了

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意,開始咗就係一世嘅責任,要承擔。

侯爵府

感謝您明白

珊瑚宮

畀面勳章

有感而發
生仔⋯⋯棄養

完全同意。
我經常解釋,人可以有朋友 / 家人 / 同事,生活可以多姿多采,但寵物就只有主人同主人屋企,佢哋嘅悲喜全懶主人比愛心佢哋,一旦棄養,佢哋就變得一無所有。

首頁

尾頁

跳至