嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

15m6d 得21磅,有什麼食物可以增磅增肉,求指教
回覆 JC1204 的帖子

Hello JC1204, 每個BB生長速度都唔同, 只要跟番自己生長線就ok, 一般到1歲時BB體重會係出生時3倍。建議媽媽注意均衡飲食, 每天餐單要包括穀物1-2碗 , 蔬菜4-8湯匙, 水果1/4-1/2碗, 魚,肉,蛋, 豆2-4湯匙, 同埋奶和奶類製品360-480毫升。BB係仔定女呀? 出生時幾重和幾高呀? 依家係咪食緊三餐固體?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-15 17:13
回覆 JC1204 的帖子

Hello JC1204, 每個BB生長速度都唔同, 只要跟番自己生長線就ok, 一般到1歲時BB體重會 ...

多謝你的資料,我B是男仔,出世時4kg,現在都只是食杰粥,飯仔他吃不到
JC1204 發表於 18-3-15 17:36
多謝你的資料,我B是男仔,出世時4kg,現在都只是食杰粥,飯仔他吃不到
...

15個月男BB正常體重大約係8.5-12.5kg 範圍內,如果囝囝未食飯仔,都可以將杰粥收水煮成爛飯俾佢試架,一歲BB要嘗試多D唔同質感食物(切成小碎塊食物),多咀嚼有助BB口腔肌肉發展,引入多元化/新鮮/時令/天然食材就最好,大人食材都可以嘗試,輪進食唔同穀類食物都可以吸引佢食慾,麥皮、ABC粉、星星粉,剪碎上海面、米粉、通粉、烏冬等等,BB有試過爛飯/粉麵? 係咪跟大人時間一齊食3餐正餐?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至