自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

同同事傾起香港女仔係台灣遇害單新聞,佢問我後生一輩係咪成日睇咩恐懼鳥同deep web...我聽過呢個字但了解唔多,今日聽佢講,話佢個女間學校既老師就住呢單新聞講到d網絡不良資訊,有暴力色情甚至買兇殺人
香港有人出左本書整合呢d唔知真定假既故事,佢個女仲話好多中小學生都有睇,即刻令我諗起之前d不良youtube片,宜家上網咁易接觸到呢d資訊,真係好影響小朋友既心智發展...

男爵府

catgirl0927 發表於 18-3-16 12:10
同同事傾起香港女仔係台灣遇害單新聞,佢問我後生一輩係咪成日睇咩恐懼鳥同deep web...我聽過呢個字但了解 ...

我覺得好似性教育咁,只係遲定早接觸,唔好一面倒咩都唔得唔可以,應該一齊去討論,教育正確知識比封鎖知識容易呀勿緊張

男爵府

同同事傾起香港女仔係台灣遇害單新聞,佢問我後生一輩係咪成日睇咩恐懼鳥同deep web...我聽過呢個字但了解 ...

真係唯有多啲同子女傾計,不論任何題材,唔好因為覺得某啲題材唔適合小朋友就避開唔同佢討論,因為佢可以在網絡,書本,學校接觸到任何題材,如果你習慣什麼都會同佢傾同佢講,系佢接觸到唔好既野時,你可以以討論形式及時教導正確觀點比佢,好似今次個女仔被殺事件,佢接觸到聽到既可能就只係個女仔比人殺,個男仔殺左人,棄屍,但如果你同佢拎黎討論就可以教佢睇埋個男仔以後要坐牢冇自由啦,男仔女仔父母都好傷心啦,有咩事要識叫救命要逃走,有咩唔如意既事要冷靜,爸媽永遠支持....
依家科技發達,好難阻止子女接觸不良既野,唯有一齊討論,純個人意見

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

8卦所以睇下OK, 沉迷睇就唔好, 驚心理變態

寶石宮

2023年兔年勳章

呢類資訊 唔去deep web 去www都大把

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

鬼故鬼片都好恐怖, 睇睇會唔會就領嘢?
如果當知多樣嘢其實冇咩事, 心靈脆弱就唔適合接觸。
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主

好坦白講,deep web唔係你想入就入,冇咁易入到去睇,而恐懼鳥只係將一d流傳嘅網路恐怖事結合成書,但其實好多都係故仔,冇咩真確性,我純粹當鬼故睇。

翡翠宮

回覆樓主

而家個世界係好複雜
最有效防止子女學壞,永遠都係多「陪伴」

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

子女成長過程, 父母既引導真係好重要, 網絡不良資訊根本避唔到, 只可以教識小朋友自己分對錯.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

WChan 發表於 18-3-16 13:05
子女成長過程, 父母既引導真係好重要, 網絡不良資訊根本避唔到, 只可以教識小朋友自己分對錯. ...

其實喺

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

jtw_ki 發表於 18-3-16 12:58
好坦白講,deep web唔係你想入就入,冇咁易入到去睇,而恐懼鳥只係將一d流傳嘅網路恐怖事結合成書,但其實 ...
我囡都有同我講 deep web 同恐懼鳥, 仲有黑死病, 搞到我心思思想買恐懼鳥本書黎睇.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前聽我仔講過畀我知,但佢同我都無深入了解到。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

my005 發表於 18-3-16 13:35
之前聽我仔講過畀我知,但佢同我都無深入了解到。

我囡講完會八下係咩,估唔到係恐怖野,搞到我想買黎睇。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

miriam 發表於 18-3-16 13:43
我囡講完會八下係咩,估唔到係恐怖野,搞到我想買黎睇。

恐怖野我都啱睇架,不過,我有太多興趣,未得閒睇佢住。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

王國長老

my005 發表於 18-3-16 13:46
恐怖野我都啱睇架,不過,我有太多興趣,未得閒睇佢住。
我都怕買左返屋企封塵咋

用戶要求終止服務

回覆樓主

網絡發達嘅今日,如果要避免小朋友完全唔接觸啲負面資訊係冇可能,我吾會鼓勵佢去睇……但我小朋友自小都有睇新聞報導,睇報紙,有頁面新聞唔出奇,例如車禍,火災,打家劫舍,家長咪同佢傾多d計分析下邊d岩邊d吾岩,睇下小朋友有什麼睇法.....佢冇可能完全唔知道就叫做好,又可以提下佢防人之心不可無,同佢講下道理凡事都要三思而后行....我覺得係好事⋯⋯

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

deep web唔好隨便入 好容易畀人hack咗入部電腦 之前 在youtube上 search過一些deep web 嘅資料 內容血腥暴力色情乜都有

男爵府

回覆樓主:

講真明網www都大把呢d野 要八可以但沉迷就唔好
恐懼鳥都只不過將deepweb奇聞拎返出嚟 當中有真有假自己分析下

如果想睇埋奇聞真相
我推professor powpow
佢有講解埋事件真相…例如夢魔…

ps暗網上左有機會出事 唔好亂嚟

男爵府

tictac0_0 發表於 18-3-16 15:20
deep web唔好隨便入 好容易畀人hack咗入部電腦 之前 在youtube上 search過一些deep web 嘅資料 內容血腥暴 ...

要幾黑暗得幾黑暗…
恐懼鳥係fb講的只係好少數

首頁

尾頁

跳至