自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

王國長老

王國長老

emimi 發表於 18-3-16 15:15
勁憎麥皮,應該到死都唔會食
甜嘅咸嘅鮮奶維他奶朱古力味,全部一啖就想嘔,不過麥皮口感原本就同嘔吐物差 ...
好衰呀妳,令到我忽然都有點嘔心
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

edea 發表於 18-3-16 14:43
係囉,美食係我嘅生命 但體重升到一個點,局住要停。

做運動

水晶宮

2024年龍年勳章

edea 發表於 18-3-16 14:28
好似環顧身邊,越來越多人因為年紀大,身體各式問題,都會開始食麥皮幫助降低膽固醇。
我因為體重問題,都 ...

我唔係齋講㗎,我就係減重過來人。我冇睇醫生,冇見營養師,只係自己悟出來。我朋友跟我都瘦咗,而且係健康的減。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

木土土 發表於 18-3-16 15:19
我以前日日早餐係大家樂餐蛋面(返公司食),而家公司唔可以食咁誇,都改咗食麥皮。

不過我無介口,仍然 ...
如果我似你咁瘦, 我唔會介任何嘢
我平常鍾意食咩就食咩, 不過我唔係食肉獸又唔算太大食, 所以都ok啦.
覺得自己over咗個體重範圍, 就收歛下keep返。
人到中年, 吸收蛋白質都好緊要, 防止肌肉流失, 我食魚食蛋食豆腐菌類。

你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

edea 發表於 18-3-16 15:29
好衰呀妳,令到我忽然都有點嘔心
其實.......我都有此感覺......
我有煮俾家人食, 我一路煮一路都覺得好難頂

edea    發表於 18-3-16 15:40
你若盛開, 蝴蝶便來!

王國長老

王國長老

木土土 發表於 18-3-16 15:19
我以前日日早餐係大家樂餐蛋面(返公司食),而家公司唔可以食咁誇,都改咗食麥皮。

不過我無介口,仍然 ...
我其實一向好鍾意食肉,尤其大大塊牛扒咁,但而家真係諗吓好啦,大魚大肉已經唔敢多做。。。。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我都係食4,5日麥片加一塊芝士夾麵包做早餐. 仲未覺得自己瘦左.

珍珠宮

回覆樓主:

年紀大,開始怕食怕病痛,所以漸漸話要食得健康。我怕悶多過怕食,如果要食得咁清淡,我寧願死。

是是但但    發表於 18-3-21 15:40

王國長老

王國長老

超級特務 發表於 18-3-16 15:38
如果我似你咁瘦, 我唔會介任何嘢
我平常鍾意食咩就食咩, 不過我唔係食肉獸又唔算太大食, 所以都ok ...
豆腐,魚我都好鍾意

不過而家主要食烚蛋補充蛋白質

琥珀宮

edea 發表於 18-3-16 15:39
我其實一向好鍾意食肉,尤其大大塊牛扒咁,但而家真係諗吓好啦,大魚大肉已經唔敢多做。。。。 ...
間中食一餐過下癮嘛。
夜晚我食魚多

你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

回覆樓主:

我飲奶茶無落糖已一段日子,飲慣左之後,發覺無糖更加好飲,試過一次唔小心落左少少糖,有甜味好難飲。飲食管理真係要好有恆心,但要夠營養才足夠代謝。燒賣腸粉無乜營養價值,啲醬先係致肥

edea    發表於 18-3-16 16:08

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

呢幾年我都好努力減肥, 前後減咗4X磅, 除咗外表, 最主要都係擔心健康。
我一星期有3-4餐午餐食麥皮, 用低糖豆漿開, 再配少少雜糧。日常飲食正常, 不過儘量三低, 多菜少肉, 多吃生果多飲水, 每餐7分飽就好。其實我一樣有食零食、甜品同buffet, 但會有節制, 例如選食烤焗薯片, 甜品、buffet及其他美食就唔好經常食, 久唔久我係覺得無問題的, 反而乜嘢都介食係未必能持久減到肥的, 咁樣做人就無晒樂趣。

另外, 運動超重要, 好似過年時多食咗, 只要做番運動就減番, 我星期六、日一定去跑步一小時以上, 平日就會有2-3天晚上小跑 (大概40分鐘), 做完出一身汗, 人都覺得輕盈咗。

努力, 加油呀!

palmchristy    發表於 18-3-16 16:15

侯爵府

回覆樓主

我鐘意食麥皮架,不過要加d d煉奶

大宅

回覆樓主

我覺得做人係有quota, 包括食嘢,一旦quota 用盡,係要還架

所以,而家身體好似仲健健康康,就要努力維持,唔好俾自己放縱生活,搏老命咁亂食

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

自己好耐冇食麥皮,咁啱今朝心血來潮食咗,又唔錯喎,我會keep住食

子爵府

因為想保持血壓正常,我朝早吃蕃薯,中午吃飯,晚上麥皮加黑芝麻粉, 試咗三個星期開始習慣了. 有時都會吃少少黑朱古力平行吓.

子爵府

edea 發表於 18-3-16 14:47
ok唔該晒。我見到超市有
A1 bakery有這沙律, $42一盒,味道不錯.

王國長老

王國長老

991129 發表於 18-3-16 15:49
呢幾年我都好努力減肥, 前後減咗4X磅, 除咗外表, 最主要都係擔心健康。
我一星期有3-4餐午餐食麥皮, 用低糖 ...
多謝分享心得! 恆心係最重要

王國長老

王國長老

Rita 發表於 18-3-16 15:36
我唔係齋講㗎,我就係減重過來人。我冇睇醫生,冇見營養師,只係自己悟出來。我朋友跟我都瘦咗,而且係健 ...
妳好勁我要喺你哋成功人士身上學習, 唔想失敗

琥珀宮

sfuhsg 發表於 18-3-16 15:50
我鐘意食麥皮架,不過要加d d煉奶
我以前好鍾意牛油果+煉奶夾三文治
真係後生可畏

你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁
12345...10

尾頁

跳至