自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

edea 發表於 18-3-16 16:09
多謝分享心得! 恆心係最重要
唔好客氣, 我都希望其他人同樣可以正面咁減肥, 恆心絕對係好緊要, 呢個真係終生事業, 將KEEP FIT變成一種習慣就好啦!

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果日日食,我會選鹹麥皮多過甜麥皮!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我冇咁諗!我覺得麥皮可口美味,食法又好多配搭,變化而且,我知道食佢可以幫我體重管理,又可以降膽固醇,降血脂,所以佢喺我嘅comfort food,幾達至一日不吃,如隔三秋之喜愛程度

yiu_mimi    發表於 18-3-21 11:20
edea    發表於 18-3-16 16:19

王國長老

2019勳章 王國長老

若曦 發表於 18-3-16 16:00
A1 bakery有這沙律, $42一盒,味道不錯.
我見街外沙律好多時有醬汁,唔知成份怕致肥可能自己買咗加入麥片好D

我自製的反曱甴what's sticker:
按此下載

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主

其中麥皮5難食,怕麻煩就買即沖,飽肚又方便

水晶宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

yin-ting 發表於 18-3-16 15:46
我飲奶茶無落糖已一段日子,飲慣左之後,發覺無糖更加好飲,試過一次唔小心落左少少糖,有甜味好難飲。飲食 ...
係呀, 我依家飲乜都唔落糖, 包括咖啡、奶茶、檸茶、檸水, 我仲用埋skim milk沖, 初初好難飲, 但習慣咗就無問題, 反而落咗飲完好gel, 好似有痰咁, not good, 依家我個仔都跟我哋一樣唔落糖, 儘量少甜!

男爵府

edea 發表於 18-3-16 14:28
好似環顧身邊,越來越多人因為年紀大,身體各式問題,都會開始食麥皮幫助降低膽固醇。
我因為體重問題,都 ...

唔想食麥皮, 可以考慮食muesli. 成份係未煮的麥片、水果和堅果. 選擇時可以找較少提子乾, 糖份少的 (最好5%內).

口感上muesli會較麥皮粗, 膳食纖維高, 非常健康.

可以用無糖豆漿或鮮奶開.

我自己會再加少量無鹽堅果(整碎)一齊食. 一星期食5日做早餐. 另加烚蛋及菜.

991129    發表於 18-3-16 16:29

水晶宮

柴犬qq 發表於 18-3-16 16:20
其中麥皮5難食,怕麻煩就買即沖,飽肚又方便
keep fit減肥千奇唔好食即沖, 超多糖份, 你睇番營養標籤就知, 咁食麥皮係唔食好過食!

男爵府

991129 發表於 18-3-16 16:27
keep fit減肥千奇唔好食即沖, 超多糖份, 你睇番營養標籤就知, 咁食麥皮係唔食好過食! ...

多謝提示

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag影視迷勳章

超級特務 發表於 18-3-16 14:41
早餐我鍾意食燒買腸粉, 粥, 粉果, 麵包, 真係唔肥唔鍾意食
試過好誠心斎戒沐浴咗一排, 覺得生無 ...
同感

如果日日都食麥皮, 我都會覺得生無可戀! 美食真係人生一大支柱

水晶宮

柴犬qq 發表於 18-3-16 16:31
多謝提示
真係, 其實好簡單, 麥皮+低糖豆漿, 我再加少少黑芝麻粉, 叮分半鐘, 食得, 好味又健康啲!

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我都試過食麥皮減肥,不過,我加加菜和少少肉,咸麥皮,易入口好多,所以,可以長期食,都要咗好幾罐(最大嗰罐桂格)。 香蕉都重糖分和澱粉質,一日半隻好啦
但胃弱嘅話唔好食得太多麥皮,削胃咖。要靚都要命

珊瑚宮

超級特務 發表於 18-3-16 15:38
如果我似你咁瘦, 我唔會介任何嘢
我平常鍾意食咩就食咩, 不過我唔係食肉獸又唔算太大食, 所以都ok ...

其實我要開始控制,我近一年重了差不多十磅(%算高),突破一百大關,我都開始要留意個肚腩(怕一發不可收拾)

男爵府

2019新春慶豚圓

edea 發表於 18-3-16 16:17
我見街外沙律好多時有醬汁,唔知成份怕致肥可能自己買咗加入麥片好D
這個只用醋,冇其它沙律汁.

珍珠宮

edea 發表於 18-3-16 14:57
今年43啦。呢輪都開始食完飯去步行,覺得冇辦法,再唔郁吓健康真係遲早出現問題。 ...

我都43啦!我平時會控制飲食,但星期六日就會隨便食,會食自助餐、放題、打邊爐嗰啲。
不過我4年前開始跑步,一星期做三日帶氧運動。

珊瑚宮

edea 發表於 18-3-16 15:39
我其實一向好鍾意食肉,尤其大大塊牛扒咁,但而家真係諗吓好啦,大魚大肉已經唔敢多做。。。。 ...

我若久不久食一塊排,肉既份量真係多個我平時食一星期肉!

珊瑚宮

IloveJJ 發表於 18-3-16 16:50
我都43啦!我平時會控制飲食,但星期六日就會隨便食,會食自助餐、放題、打邊爐嗰啲。
不過我4年前開始跑 ...

做運動真係皇道

你可以一星期三天,個人肯定keep到精神爽利

男爵府

2019新春慶豚圓

我懶,所以將麥皮放埋落电飯煲同D飯一鑊熟,都唔難食吖

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

edea 發表於 18-3-16 14:28
好似環顧身邊,越來越多人因為年紀大,身體各式問題,都會開始食麥皮幫助降低膽固醇。
我因為體重問題,都 ...

我反而鐘意食麥皮,就算要我日日食都ok。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

珍珠宮

仲有我陪你!我本來都唔like麥皮,年紀大人又重,半年前開始減甜飲,一星期3日午餐食麥皮+鈣思寶!就係坩,半年減左十磅,個個都話我瘦左!其實唔好介得太盡先可以持久,我中間都食左2次buffet!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

首頁
23456...10

尾頁

跳至
熱門主題