0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB無乜事,又唔想俾佢食,驚無野搵野黎攪
但又驚BB中招,而家3個月.究竟點做好???
求教

伯爵府

回覆樓主

我仔食3劑果種,佢6星期大食第一劑,到而家就黎6個月大,touch wood佢而家都無乜事呀,我自己覺得食左就穩陣d囉

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

因為目前尚無任何藥物可治療輪狀病毒感染,只能設法紓緩症狀,所以我選擇為bb安排食輪狀病毒疫苗,可保護bb免受因感染輪狀病毒而引起的腹瀉,產生免疫力而避免引起腸胃炎。

別墅

ryan09 發表於 18-3-17 13:14
BB無乜事,又唔想俾佢食,驚無野搵野黎攪
但又驚BB中招,而家3個月.究竟點做好???
求教 ...

我都仲諗緊食唔食好...我bb而家都三個月。
如果食就要快。

不過之前問過家庭e生,佢又話未算係必要食...同埋可能會痴腸。

但唔食如果中招又好麻煩,身邊都有朋友叫我食好啲。我都心大心細

水晶宮

kayingg 發表於 18-3-18 21:48
我都仲諗緊食唔食好...我bb而家都三個月。
如果食就要快。

咁樣睇,其實如果唔食,後果最差係點?感染輪狀病毒冇錯係大人同BB都好辛苦,最嚴重會致命,但係喺發達地區如香港染輪狀病毒而致命嘅機會係微乎其微,最多只係去醫院吊鹽水,而病癒後正常亦唔會有咩手尾。副作用唔係冇,就算唔計腸疊套,食完疫苗嚴重肚瀉要睇醫生嘅我間中都聽過。都係靠你自己平衡輕重。
我自己第一胎冇食,第二胎有。呢個係我考慮過之後咁做。再畀我揀都會係第一胎唔食第二胎食。我嘅考慮係因為照顧問題,同有小朋友加BB兩者喺屋企喺衛生方面嘅風險係高咗。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁真係你自己決定喇,都唔一定每個小朋友都會中招既

別墅

回覆樓主

如果中左輪狀係無藥醫 可能會柯到脫水要住院 小朋友鐘意咩都放落口 你無可能24小時睇住佢 依家有得預防避免 當然最好就食啦

大宅

15週年勳章

回覆樓主

我bb有食,而家5個月巳食咗兩劑,仲有一劑未食。
4,5個月開始bb都好鍾意啜手同咩都放入口,我覺得食咗會好d

大宅

回覆樓主

小心考慮,我都做足功課去吃輪狀,唔好彩個女屙到而家,好後悔比她吃!!!第二劑唔吃啦

首頁

尾頁

跳至