自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Sumyeema1 發表於 18-3-17 14:43
第三張相係邊度?

我呢張近長沙灣。

全都在大帽山軍營 花開季節市民可入內賞花 我連續去了兩年

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

mpbaby 發表於 18-3-17 15:42
同埋兒時有時都會見到橙色木棉樹,依家無乜見到了⋯⋯

有呀,中央圖書館同維園條路兩側,有橙色木棉花。

網上借相。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

琥珀宮

HAZEL920 發表於 18-3-17 17:04

全都在大帽山軍營 花開季節市民可入內賞花 我連續去了兩年 ...

係咪指石崗軍營?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Sumyeema1 發表於 18-3-17 17:30
係咪指石崗軍營?

係, 是近住雷公田村路口前d 個邊入 (燉奶前少少)

琥珀宮

HAZEL920 發表於 18-3-17 17:42
係, 是近住雷公田村路口前d 個邊入 (燉奶前少少)

上網check 咗交通,希望下星期仲有花睇。

伯爵府

回覆樓主

維園旁邊影,我覺得今年啲花好紅好靚。

kitbebe    發表於 18-3-17 22:01

子爵府

Sumyeema1 發表於 18-3-17 17:25

網上借相。

嘩!我大開眼界呀!我未見過橙色既木棉樹架!多謝分享!

大宅

回覆樓主:

我屋企附近果d木棉又花又綠葉

子爵府

回覆樓主:

我都覺得宜家d木棉花俾細個個陣細得多,以前超級大朵

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

honoluluwendy 發表於 18-3-17 15:06
真係好靚!不愧佢另外有一個名叫英雄樹。

侯爵府

回覆樓主:

係,今年開得好靚,周圍都有,但香港唔係好識規劃,將d樹分開晒 ,如種埋一堆,好比日本嘅櫻花,其實香港好多花 ,粉紅,黃,紅,只要放埋一齊盛放就好有觀看性!但規劃得唔好,分開晒種

子爵府

emilylam 發表於 18-3-17 22:56
係,今年開得好靚,周圍都有,但香港唔係好識規劃,將d樹分開晒 ,如種埋一堆,好比日本嘅櫻花,其實香港好 ...

係!記得往年,因木棉棉絮亂飛,引起過敏而有人提出砍掉它。
就是因為木棉樹種在住宅區之關係。

男爵府

我都鍾意木棉樹,好有特色,開花滿地紅,落棉絮時滿地都白好似落雪,如果揾一個地方種多D畀人觀賞又唔影響鼻敏感人士,相信會成爲觀賞聖地!

大宅

回覆:木棉樹的可愛

謝謝樓主提醒
地球上各種生物看似各不相干,但其實大家互相扶持丶互相影響。
很喜歡日本一些漫畫丶動畫的理念:人類不是要去征服大自然,而是要學會與自然萬物共生。
日本媽媽會教小朋友要感謝各種蔬菜的成長,讓大家吃下肚子得到健康,不能吃剩青椒青豆之類⋯⋯我覺得好可愛好窩心

除了木棉花,杜鵑花也盛放了,新綠的季節又來到。可惜天氣不似預期,很想融入一片花海樹海裡呢⋯⋯

男爵府

emilylam 發表於 18-3-17 22:56
係,今年開得好靚,周圍都有,但香港唔係好識規劃,將d樹分開晒 ,如種埋一堆,好比日本嘅櫻花,其實香港好 ...
同意,近排見到好多花都係咁諗,如果規劃好可以成爲旅遊景點!

侯爵府

liy7239 發表於 18-3-17 23:39
同意,近排見到好多花都係咁諗,如果規劃好可以成爲旅遊景點!

一定 你睇下大棠紅葉,季節一到仲旺過旺角 將d樹規劃好,觀賞性好大,香港人都鐘意賞花,唔係點解咁多人飛去睇櫻花,但香港d樹種得太散了

伯爵府

HAZEL920 發表於 18-3-17 14:26
上年的嗎? 今年很燦爛,沒有花葉共存希望今年生態平衡
我家窗前也有,木棉花已全開好靚,一樣沒有花葉共存.PS:可惜是已經幾年沒(白應舞)出現在樹上吃虫/花蜜.最多時有拾幾隻,佢地會叫,好嘈一定知佢地來左.(係一隻都無)
我在港島間中見到,只少數
世上千百萬人,不求別人幫助.只不求被惡攪已很感恩

象牙宮

HAZEL920 發表於 18-3-17 14:26
上年的嗎? 今年很燦爛,沒有花葉共存希望今年生態平衡

好靚

象牙宮

honoluluwendy 發表於 18-3-17 23:15
係!記得往年,因木棉棉絮亂飛,引起過敏而有人提出砍掉它。
就是因為木棉樹種在住宅區之關係。
...

連議員都出聲

象牙宮

Sumyeema1 發表於 18-3-17 17:25

網上借相。

運動場嗰棵無咗

https://goo.gl/maps/cZbhxHRorgE2

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊