自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

BBJOJO 發表於 18-3-17 16:06
係咪抽唔到就冇

抽唔中就一毫子都無。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

Mei 發表於 18-3-17 16:07
抽唔中都兩年內唔會再收到信,所以最多兩年被“玩”一次啫
我畢左業17年, 被抽中2 次, 哈!

男爵府

好媽媽勳章

angiehouse 發表於 18-3-17 16:03
學歷好似要有番甘上下,以前大專以上,而家吾肯定

佢網頁就無講學歷,但我身邊曾經收信被傳召的朋友,都有大專或以上學歷,但事實係唔係我就唔清楚

男爵府

好媽媽勳章

pi0219 發表於 18-3-17 16:07
都未至於被玩咁, 但係請左假又搭左個幾鐘車先知唔洗做, 浪費時間囉

其實好大機會唔洗做,3x人去到才中5個,不過你唔洗扣自己假,法律規定公司有責任比假你亦不得扣你人工,而你去係盡公民責任

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

pi0219 發表於 18-3-17 16:10

2次係收信定去到再被抽中要坐低做?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

好媽媽勳章

kenshiro18 發表於 18-3-17 16:13
每日有700幾津貼的

而家加到$8xx 了

男爵府

好媽媽勳章

kenshiro18 發表於 18-3-17 16:14
大學畢業先會收信

好似話唔係一定係大學畢業,不過我認識的都有大專以上程度,但上網見過有人話自己中七畢業都收到信。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

Mei 發表於 18-3-17 16:13
2次係收信定去到再被抽中要坐低做?

2次都係收到掛號信, 第1次咁岩個日無案審直頭唔洗去, 但今次係去死因庭信人面有埋死者個名, 所以今次去硬架啦 (信入面有話去到再抽), 不過同意你所講係公民責任, 我又無咩唔願意既.

公爵府

Mei 發表於 18-3-17 16:16
好似話唔係一定係大學畢業,不過我認識的都有大專以上程度,但上網見過有人話自己中七畢業都收到信。
...
其實大專以上個 POOL 應該一年比一年大, 越黎越少機會再抽中才對, 但估唔到又再被抽中.

男爵府

好媽媽勳章

pi0219 發表於 18-3-17 16:19
2次都係收到掛號信, 第1次咁岩個日無案審直頭唔洗去, 但今次係去死因庭信人面有埋死者個名, 所以今次去硬 ...

不過驚有變化,所以穩陣起見,無謂白去,前一日都打個電話去問下係唔係照開庭。不過一般死因都好快,半日至最多一日都攪得掂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Mei 發表於 18-3-17 16:06
要21-65歲,同埋要有基本的語文能力,因為有些庭用英文,不過到時抽到都可以同官講英文唔好,咁你比證據都 ...

我上一次抽中去高院等抽做陪審團,果堂係英文堂,個官開宗明義話你哋係被確定有一定語文能力的,如果用唔識英文做藉口,要提出證明。

唔知點分有冇語文能力

男爵府

好媽媽勳章

pi0219 發表於 18-3-17 16:22
其實大專以上個 POOL 應該一年比一年大, 越黎越少機會再抽中才對, 但估唔到又再被抽中. ...

只係抽中要去,未必會抽中要做。我去前一日,我老細都話99.9%唔洗做,不過唔知好彩定唔好彩,我就中左係個5個其中一個,即刻坐低開工

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

pi0219 發表於 18-3-17 16:19
2次都係收到掛號信, 第1次咁岩個日無案審直頭唔洗去, 但今次係去死因庭信人面有埋死者個名, 所以今次去硬 ...

你封信講得咁詳細既.. 我都收過傳票,不過係高院既,冇講係乜,上官網都查唔到係咩case。

男爵府

好媽媽勳章

bosch 發表於 18-3-17 16:27
你封信講得咁詳細既.. 我都收過傳票,不過係高院既,冇講係乜,上官網都查唔到係咩case。
...

死因會係咁詳細,所以多數會開。高院就去到才知咩case, 不過好多時高院都無case, 唔洗去。

寶石宮

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 18-3-17 16:07
好明顯喇

唔好意思我唔係好識
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

Mei 發表於 18-3-17 16:07
抽唔中都兩年內唔會再收到信,所以最多兩年被“玩”一次啫

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

pi0219 發表於 18-3-17 16:10

幸福可以好簡單

公爵府

Mei 發表於 18-3-17 16:30
死因會係咁詳細,所以多數會開。高院就去到才知咩case, 不過好多時高院都無case, 唔洗去。
...
係呀, 我第一次就係咁囉, 岩岩高院無CASE所以唔使去.

首頁

尾頁

跳至