自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019勳章

如題?

禁止訪問

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

少過一百都吾會同佢配

天珠殿

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

觀察住先

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

可以唔駛戴,我囡左眼100度,視光師都話如果返學睇到黑板,可以唔駛配眼鏡住

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

0q.cathy 發表於 18-3-18 22:05
少過一百都吾會同佢配

別墅

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

其實最好問返視光師,因為唔知你小朋友幾大,如果仲係好細個,由於隻眼仲發育緊,個視覺神經仲同個腦tune 緊,如果因為近視唔清晰,咁個腦就會以為原來隻眼最好都只可以見到咁既清晰度,就唔再tune, 咁就可能會變成弱視。
但我唔知70度有無影響,可能真係仲係可接受範圍,所以視光師最清楚。

大宅

2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

我小朋友今日去驗眼,驗到有75度近視,視光師話如果小朋友睇到黑板,日常生活都睇到野的話都可以唔駛戴,不過要半年返去驗一次!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

gloria1018 發表於 18-3-17 18:29
如題?

咁又唔洗,不過就定期驗下眼好D
你小朋友幾多歲呀?

男爵府

2019勳章

fishball_ball 發表於 18-3-27 00:06
咁又唔洗,不過就定期驗下眼好D
你小朋友幾多歲呀?

8歲了

大宅

gloria1018 發表於 18-3-27 07:18
8歲了

我仔八歲嗰時,突然間係三個月內,近視加左50度,我都係無意間路過相熟眼鏡舖,叫亞仔去驗下眼,真係嚇親。所以我覺得半年先返去驗,太遲

大宅

回覆樓主:

我75度近視,
未帶眼鏡前一直覺得相片的遠境照好靚,真境無咁靚,但原來係因為我一直近視,只係75度睇遠野會有點 矇,戴眼鏡睇遠野會變返3D。
我唔帶眼鏡返學校睇白板好辛苦,平時係街睇d遠字都好累。

大宅

rkjuti 發表於 18-3-27 19:33
我75度近視,
未帶眼鏡前一直覺得相片的遠境照好靚,真境無咁靚,但原來係因為我一直近視,只係75度睇遠野會 ...

睇野唔清楚隻眼就會用力去睇,其實會頭痛。

大宅

gloria1018 發表於 18-3-27 07:18
8歲了
咁睇緊小小佢啦,我小朋友又係差唔多大,但係百零度近視,依家俾佢戴OK 鏡控制住

子爵府

回覆樓主:

我小朋友有75度近視,視光師話要唔要帶眼鏡,視乎小朋友佢本身眼球發育。有啲小朋友係冇咁容易加深近視,好似我個仔咁,就唔需要配戴眼鏡;但係有啲小朋友會容易增加近視,咁呢類小朋友就需要帶眼鏡。 咁點先知道小朋友眼睛係屬於易加深近視呢? 主要睇返過往幾年檢查嘅眼睛發展趨勢

大宅

回覆樓主

我小朋友一隻眼25度,一隻125度,戴唔戴眼鏡好?

侯爵府

如題?

最後有無戴?

男爵府

2019勳章

hippoo 發表於 18-8-13 10:54
最後有無戴?

無,因為驗了幾間都話可能小朋友太攰, 度數唔係太穩定, 叫我到專業啲嘢地方驗

男爵府

如題?

要,眼科醫生會話,你可以唔用眼鏡,人地仔睇到,你仔睇唔到,執書!

我同事帶仔去睇眼科,醫生同佢講,唔用眼鏡唔會自動正常番視角,點解要延遲帶眼鏡,要深度數先配!

男爵府

meikeimami 發表於 18-4-6 00:11
我小朋友一隻眼25度,一隻125度,戴唔戴眼鏡好?

125睇唔清,一定要!

我就係全班炒字最慢,睇唔清白板,有次拎同學眼鏡玩,先知自己近視,死唔死,慢左成年,Miss下下問我炒完未,自己唔知有問題!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊