自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

長沙灣有小童深宵玩玩具槍,疑擾人清夢爆衝突,家長護子情切演變打架事件,6男女被捕。長沙灣海麗邨海雅樓對開休憩公園,凌晨一時許,姓黃(11歲)男童相約數名朋友仔,在上址空地玩槍戰。雙方以玩具槍互相射擊決戰,子彈橫飛,槍聲笑聲喧天。期間,有人發射的海綿軟膠子彈,意外擊中屋苑低層單位的玻璃窗,姓陳(62歲)男住户聞聲探頭查看,發覺有人玩槍戰,不滿深宵受到騷擾,大發雷霆衝落公園喝止,「槍童」被嚇呆不知所措,有人更出手拍打其中一名男童,令該男童嚎啕大哭。

消息指,其中姓黃男童的父親(37歲),從樓上寓所看見兒子被人指罵,遂與妻子(39歲)及長子(16歲)趕往「護子」,陳亦有妻子(60歲)及兒子(31歲)聞訊到來助陣,雙方愈罵愈火爆,動手互相推撞,終埋牙肉搏。期間有人手持金屬手杖作武器,狂扑猛打,手杖更打致彎曲。有人更邊打邊大叫怒吼:「我唔打鑊你就唔姓黃!」隨即揮拳向陳重擊,當場前額中招倒地。有圍觀街坊曾出言勸阻,惟雙方懶理「交照打」,街坊只好報案求助。

大批警員接報手持盾牌趕至,迅速控制場面,並將雙方分開盤查,並檢獲玩具槍及金屬手杖。事後除黃父外,其餘5人分別頭、背、手腳受傷,同需送院治理。其後,警方公眾地方打架案,將涉案6人拘捕,由深水埗警區刑事調查隊跟進。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180318/bkn-20180318033340420-0318_00822_001.html

侯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

咁夜都仲係街度玩 仲要係小朋友面前打埋交,唉

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

雙方愈罵愈火爆,動手互相推撞,終埋牙肉搏。期間有人手持金屬手杖作武器,狂扑猛打,手杖更打致彎曲。有人更邊打邊大叫怒吼:「我唔打鑊你就唔姓黃!」隨即揮拳向陳重擊,當場前額中招倒地。

小朋友咁夜玩及滋擾係不對
但結果攪到相方就咁樣、好像又⋯⋯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

凌晨一點俾個仔落街玩

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-3-19 00:27
凌晨一點俾個仔落街玩

可能是nerf gun,日頭玩亦唔得,㨂夜晚無人先玩。凌晨又確是太夜,咁多家長俾11歲細路落街亦奇怪。

侯爵府

回覆樓主:

又係呢類家長

子爵府

回覆樓主:

根本屋邨就唔可以玩呢類槍,
仲要半夜三更擾人清夢!

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

姓黃呢家人,大人細路都好有問題

珍珠宮

回覆樓主

凌晨一點幾個小朋友係公園玩槍戰,咩家長

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

根本就係班細路有問題在先,比人鬧都係抵

水晶宮

回覆 Charlotte_mom 的帖子

凌晨一點.....,仲要玩...鎗.....就知呢個小朋友家庭教育得佢幾好
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

公爵府

回覆樓主:

37歲的爸爸已經有大兒子16歲?

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

凌晨一點幾,只得11歲嘅小朋友仲喺街玩 佢家長都有問題喎

珍珠宮

淘寶 發表於 18-3-19 00:19
長沙灣有小童深宵玩玩具槍,疑擾人清夢爆衝突,家長護子情切演變打架事件,6男女被捕。長沙灣海麗邨海雅樓 ...

直接報警,告班家長疏忽照顧兒童兼賠償。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

理虧在先仲出手打人,成家都唔方好得去邊。探夜玩槍打爛人個窗,唔通仲要讚同請佢食宵夜?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

小朋友凌晨一點都仲未瞓?

大宅

美之選468 發表於 18-3-19 00:54
37歲的爸爸已經有大兒子16歲?

21歲生唔係問題,問題識生唔識教

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

凌晨影響人係錯,不過郁手打細路,更加錯。

公爵府

回覆樓主:

抵打啦呢D街童!擾人清夢!

琥珀宮

回覆樓主:

點解凌晨會俾十一歲係街玩?對父母真係

首頁

尾頁

跳至