自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

發現以下呢條片,話六日已食得,好快手喎,有無人做過呢?

或分享吓做其他食用酵素的經驗也非常感謝

https://m.youtube.com/watch?v=qnWiHIwhNbw

文字:

簡單自製* 紅棗酵素做法 分享!   

簡介 

紅棗酵素的功效: 健脾益胃,補氣養血安神,增強免疫力,抗過敏。 

原料 

材料: 紅棗 500g (切半) , 白砂糖 1kg , 煮熟冷卻了的白開水 6L

步驟

1.全部材料放入乾淨的瓶子裡,每天早晚各攪拌一次(我一天只攪拌一次), 3-4天後,建議在攪拌後,品嘗試味,自行決定收成時
間。 (我6天收成) 

2.瀝渣後裝入乾淨的玻璃瓶,冷藏冰箱。 

伯爵府

回覆樓主

酵素係食物上出現,越生嘅食物越多酵素,例如青木瓜比橙色嘅木瓜多好多酵素。

如果係紅棗乾,曬咗咁耐咁酵素含量都唔高得走邊...同埋真係整養生酵素嘅人係唔會用白糖咖,白糖係糖之中最無益嘅。

你可以去 fb 搵發酵食品工作室爬嗄文,果到高手雲集獲益不淺咖!

子爵府

the8 發表於 18-3-19 10:34
酵素係食物上出現,越生嘅食物越多酵素,例如青木瓜比橙色嘅木瓜多好多酵素。

如果係紅棗乾,曬咗咁耐咁酵 ...

原來係咁,真係學多咗嘢,謝謝你啊!好呀我去望吓先。真係好多學問。始終食落肚,都係睇多啲學多啲先整嚟食

子爵府

回覆樓主

食落肚一定唔用白砂糖~

整環保酵素嘅話就會用(平日外賣食剩好多)

伯爵府

anyuser18 發表於 18-3-19 11:19
原來係咁,真係學多咗嘢,謝謝你啊!好呀我去望吓先。真係好多學問。始終食落肚,都係睇多啲學多啲先整嚟 ...

不客氣!

子爵府

itdididi 發表於 18-3-19 12:12
食落肚一定唔用白砂糖~

整環保酵素嘅話就會用(平日外賣食剩好多)

都係,用蜜糖好啲

首頁

尾頁

跳至