義工

家庭理財 今日: 32|主題: 39901

[積金保險] 叫老人家買保險

大宅

國民生產總值:1194

我自己完全對保險無偏見,我只係對保險經紀有偏見。

話說我呢幾日喺醫院生完囝,我阿媽來探我,我聽到佢講電話,佢嗰陣俾個賣保險嘅街坊sell 緊,應該sell 緊佢d儲蓄保險有幾多厘回報,我阿媽答佢買5號仔都有5厘回報唔使買呢d. (我昨日同佢講我將俾佢嘅家用儲緊,有買高息股)。

我阿媽做清潔得7000蚊人工一個月,住公屋,份糧要交租食飯,我老豆唔多俾錢佢。而家無人要佢養,退休仔女會養。我真係好想問呢個階層嘅人係咪需要買儲蓄保擺唔知幾多年賺嗰幾厘息?仲要喺佢嗰7000蚊人工度拎來供嘢?(個街坊知佢做清潔)

我細妹年少無知以前又俾個保險sell佢用超過10000買基金供30年至有得拎嗰d. (佢而家得20000蚊人工),cut左而家會血本無歸。我個妹低能我知,但嗰個保險經紀真係按緊佢需要sell嘢嗎?正常人應該用超過一半人工買份30年基金嗎?

做人要醒,明白自己需要。我見d保險經紀都係sell 自己佣多唔係sell個客真正需要嘅嘢。

我同我阿媽講你買乜唔該問左我先。

王國熱話
點樣減泵減奶量?
哺乳bra一問
奇怪!人奶結唔到冰
嚴重塞奶,就黎崩潰,希望大家幫幫我

男爵府

國民生產總值:8681

甜甜人妻 發表於 18-3-19 09:37

話說我呢幾日喺醫院生完囝,我阿媽來探我,我聽到佢講 ...

有d人出發點,只得利益⋯⋯

男爵府

國民生產總值:5072

踩住人膊頭上就見得多,真正雪中送炭既人係好難搵。
講番正題,投資首要考慮,除左回報,就係變現能力(咩規定幾廿年先拎得番是傻的)。呢十年既資產升值,反向去睇其實是貨幣貶值,所以嘜狗屎垃圾都會升,原理上我就唔贊成用錢去換番錢作為回報,而係透過資產去產生現金流,然後再不斷增加資產先係正路。

所以對住一堆保險產品既數字上的遊戲,我個人就唔會喇(當保險係工具,去對沖風險除外)。

大宅

國民生產總值:2263

回覆樓主:

我都用左十年買左一個教訓

珊瑚宮

國民生產總值:112590

2018勳章

補蜆

大宅

國民生產總值:1194

ar_mak 發表於 18-3-19 10:48
講番正題,投資首要考慮,除左回報,就係變現能力(咩 ...

利申:我自己都有買保險,每個月500蚊純保險。

我都知保險經紀要揾食,香港地世途險悪,有時d保險經紀可唔可以唔好為簽單咁過份先?60歲老人家揾7000蚊仲叫佢買儲蓄保?係咪咁無飯開呀?

我阿媽我細妹耳仔軟,都唔知點解成日有d保險經紀埋身。我個妹有五,六份保險基金⋯⋯成日以為儲保險基金保障將來,最後佢而家都保障唔到⋯⋯不過因爲佢理財不善我全面幫佢理財,無保險經紀可以再sell到我細妹。

大宅

國民生產總值:2166

2018勳章 畀面勳章

ar_mak 發表於 18-3-19 10:48
講番正題,投資首要考慮,除左回報,就係變現能力(咩 ...

聽落好複習,但其實唔難,簡單d講其中一個方法就係以股代息。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.