自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

回覆樓主

比咁多梗係洗到盡啦!先駛未來錢 第日我真係不敢想像

子爵府

回覆樓主

樓主你咁問得都應該自己覺得多才會問,不過既然你比得到嘅,做亞仔的應該唔會拒絕。

男爵府

回覆樓主:

我仔中三,雖然冇得出去食,
但佢又唔鍾意訂飯。

我通常每星期俾$100現金,
+$200八達通!

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

Daisywong313 發表於 18-3-19 14:06
可能你仔要食好多野
前幾日同老公食米線,我地兩人先食八十幾
搭枱個男中學生自己一個都叫了一百三十野食

我都遇過,我一家4口(其中一個係b冇食)食薩利亞,即3人食左百一。隔離枱兩個中四五女生,兩個人食200蚊,仲要係lunch 時間。勁有錢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fanny2014 發表於 18-3-19 21:23
請問你係中一已經每月比?佢地初初會不會未到月尾已用完?咁應該再比嗎?我個仔而冢中一,我係每日比$50元 ...
中一我仔在校訂飯,我比八百一個月佢,可以小息、放學買野食或自用,初初比佢時教佢大部份放響屋企,小部份帶返學,教佢計下每日有幾多可以用,有餘款就儲起,每個月餘額我會幫佢入落銀行(佢個名戶口有提款咭),我仔好少亂買野通常儲起多,中二先開始出街食,我而家比佢千八一個月,不過佢好慳除了食好少買野,佢個戶口儲蓄加少少利是及獎學金,升中二已經超過五位數,佢話會儲黎讀大學做學費,不過佢入倒大學我地當然會供佢讀啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fanny2014 發表於 18-3-19 21:23
請問你係中一已經每月比?佢地初初會不會未到月尾已用完?咁應該再比嗎?我個仔而冢中一,我係每日比$50元 ...
比太多孩子會不懂珍惜,以為屋企不斷支援,比太少孩子又比較難學倒理財,你可以同佢計計數才實行。舉例學校訂飯,咁每月比七百零用,先教孩子儲起一至二百,餘款除返學天數,佢就知道每天大約可以用金額2X蚊,如果今日洗多左,明天就洗少d,月底看看餘多少,亦可以鼓勵佢儲蓄以備不時之須,將來有野想買亦可透過儲蓄去實現。

水晶宮

回覆樓主:

中學生早餐,午餐,搭車$2,午息小食,一個月$1500,大家覺得多定太少?

珍珠宮

emilylam 發表於 18-3-19 23:00
中學生早餐,午餐,搭車$2,午息小食,一個月$1500,大家覺得多定太少?
我覺得差不多, 唔大洗應該有餘

男爵府

回覆樓主

我果時$50一日咋.....記得好清楚坐車都用左$11.....仲要屋企無早餐食....但可能因為咁..我果時就識搵零用錢(得閒去抽Yes卡...特別版可以賣到錢...幾蚊搵$1xup)

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-19 13:51
呢點我又唔多認同喎,每月比可以教佢量入為出,先儲起少部分,再睇住可用金額來洗,亦要教佢養成儲蓄習慣, ...

你仔係學校訂午餐, 你已預先付款, 你仔每月800 蚊零用 相對 其他中學生要每星期3-400蚊處理交通、午餐來説, 叫做小数目。如後者出月薪, 一次过要保管$2000, 有風險的。

另外, 初中生個眼光好短, 比佢plan 一星期的洗费 (包飯錢交通) 及儲蓄係較易處理。如出 “月薪”, 當月有長假期, 年青人可能以為不用上學會有更多閒錢消費。

所以我認為 对於 零用是 全包的中學生, 每星期較每月 比零用更易培養佢地量入為出。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-19 23:04
我覺得差不多, 唔大洗應該有餘

thx

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 happy+ 的帖子

你咁好爽一冇錢就供給,畀我都同你盡洗啦。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

$4K 似乎多咗D!

我仔中二, 我比$350/ week (包車費、 小息 snack、 三日課外活動前的 Tea),係大食D (成日呻肚餓要食嘢!)不過都有錢剩。

每個月頭佢會將前一個月儲起的 rebate 一部份比我 (佢話校長教落,做仔女的一定要比家用比阿媽, 所以佢由中二開始個個月都會比家用。)雖然其實是「左手交右手」,但意義不同, 所以我會收, 通常 $100/ $150

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 emilylam 的帖子

$1500 正常,應該仲有剩可以儲到幾十蚊。

珍珠宮

birdbird 發表於 18-3-19 23:10

初中生個眼光好短, 比佢plan 一星期的洗费及儲蓄係較易處 ...

睇父母怎樣引導孩子啦!我認識唔少人都係月比小朋友一樣學懂理財,問題不大,而且孩子學會自我控制及儲倒錢,唔駛呀媽管住,佢哋自己都會覺得自豪。
仲要一提父母亦要一步步黎及教導孩子,正如我仔中一比八百,中二比千八,佢完全可以控制。

公爵府

happy+ 發表於 18-3-19 11:04
男仔,中三,銅鑼灣返學,月洗$4000,包飲食、車費及娛樂,是否太多?但係又唔見佢買無聊嘢,主要用來食, ...

我相信好多人返工開支都未必洗到$4000

水晶宮

meowmi 發表於 18-3-19 23:18
$4K 似乎多咗D!

我仔中二, 我比$350/ week (包車費、 小息 snack、 三日課外活動前的 Tea),係大食D ( ...

你呢個rebate 我就覺得有 d “做多咗”。
你比$350個仔, 但又收番$150。不如索性比200算喇。

大宅

回覆樓主:

其實樓主最重要你覺得冇問題就得,其他人講參考算。你已比開4000,如突然減,你仔如何?
我一開波只會比1000/月。主要我要小朋友學懂理財.額外就要佢自己賺,例如在家幫我處理文件來賺取佢的零用錢等....

首頁

尾頁

跳至