自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

birdbird 發表於 18-3-19 23:22
你呢個rebate 我就覺得有 d “做多咗”。
你比$350個仔, 但又收番$150。不如索性比200算喇。
...

你誤會了! 請看清楚我仔係一個月 rebate, 不是每個星期!

咁阿仔同阿媽覺得 ok , 點會「做多」

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-19 23:19
睇父母怎樣引導孩子啦!我認識唔少人都係月比小朋友一樣學懂理財,問題不大,而且孩子學會自我控制及儲倒 ...

你再睇睇我110樓的回應。每星期或每月出糧, 其實都要睇番果份零用包咩及幾大筆錢。一個月$800只係食下午茶買下嘢飲, 跟一星期$400要搭車、食飯+下午茶, 係2個不同 方式。 对於一個中學生, 後者每星期出糧較易保管及處理洗費。

水晶宮

meowmi 發表於 18-3-19 23:25
你誤會了! 請看清楚我仔係一個月 rebate, 不是每個星期!

咁阿仔同阿媽覺得 ok , 點會「做多」 ...

哈, 原來係一個月 rebate, 咁個 感覺唔同晒。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

birdbird 發表於 18-3-19 23:29
你再睇睇我110樓的回應。每星期或每月出糧, 其實都要睇番果份零用包咩及幾大筆錢。一個月$800只係食下午茶 ...
是旦你啦,你喜歡一星期比就一星期比拉,唔再討論啦!
我都講左我仔出街食飯,每個月會一次過比千八,大仔二千,佢哋一樣冇問題都係咁學,正如出糧先儲起少部份,餘下除去每月天數再睇餸食飯,多除少補,我識唔少朋友都係咁教識小朋友,其實絕對唔難學。

水晶宮

回覆樓主

我都係一個月比一次(F1已開始),教吓佢因住使,八達通佢自己增埴,16歲後出埋附屬卡比佢教佢用(但少用,只作不時之需)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

記得我大仔高中時同我提過,佢話有個同學成日好羡慕佢,因佢同學銀包永遠只有幾拾蚊至一百元,因爲佢媽媽怕佢亂洗只會每星期比三百零用, 基本上搭車/食飯/零用,佢洗費個個星期清亦冇儲蓄,佢父母亦沒教佢/比機會佢學理財,所以到高中佢仍然乜餘款都冇,成日話好羨慕我仔。

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-20 00:05
記得我大仔高中時同我提過,佢話有個同學成日好羡慕佢,因佢同學銀包永遠只有幾拾蚊至一百元,因爲佢媽媽怕 ...

呢個case 係個家長冇預到 “閒錢” 比個中學生儲或用於 “必須洗费” 以外。有閒錢, 儲得兩三個月就唔会長期得果一佰幾十蚊在銀包。
所以家長比零用, 都要比多少少 “閒錢”, 小朋友才可從中學理財。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得太多,怕洗開左變成唔識節儉

首頁

尾頁

跳至