親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

打算去美國東岸一個星期,但不敢在那邊開車,如果乘搭公共交通工具方便嗎?我知道有火車和巴士的,那種比較容易和價錢合理呢?Thank you

禁止訪問

大宅

Lancode 發表於 18-3-19 13:22
東岸 ?
Chicago 係東岸, New York、New Jersey 係東岸 ...

我冇咁貪心,只是去麻省、紐約、費城等。謝謝

男爵府

luckybaby2003 發表於 18-3-19 20:56

坐巴士平d,火車就唔清楚了

wcpcelia    發表於 18-3-24 18:08

伯爵府

畀面勳章

luckybaby2003 發表於 18-3-19 12:25
打算去美國東岸一個星期,但不敢在那邊開車,如果乘搭公共交通工具方便嗎?我知道有火車和巴士的,那種比較 ...

我覺得Amtrak 又慢又貴,除非你enjoy慢慢睇風景,寧願參加巴士團或坐巴士

男爵府

請教,準備由 Newark Airport 去 Baltimore,和一位初中生同行,如果:-

1) Uber - 大約 3小時。
方便,時間容易控制。
擔心安全,只坐過1小時。

2) Amtrak - 大約4小時
安全。
巴士--火車--巴士(轉車),時間限制。
不設劃位,只保證上到火車。

那個方法比較好呢?

公爵府

joeymos 發表於 18-4-15 10:22
請教,準備由 Newark Airport 去 Baltimore,和一位初中生同行,如果:-

1) Uber - 大約 3小時。
我未試過咁行,幫你 search 過一下,似乎 Amtrek 同巴士係比較可行的方法。Uber 真係未坐過咁遠,價錢應該唔平,同埋是否有人肯接呢個 order 都存疑

https://www.rome2rio.com/s/Baltimore/Newark-Airport-EWR?source=adwords&gclid=EAIaIQobChMI8ZmXkK272gIVlyQrCh1eoQOqEAAYAiAAEgK8hvD_BwE

似乎 EWR 機場旁邊就有 Amtrek 站,應該最方便;Bolt Bus 就平,都係轉一次,也唔係十分不便,都可以考慮

男爵府

回覆 mugtaitai 的帖子

謝謝你的回覆。
價錢 -- Uber USD210, Amtrak USD176 (平票sold out)

由於Amtrak 不設劃位,要企全程就真係暈

Uber 現在在 Apps 試,就有司機接 order, 到時真係唔知有無

Baltimore Penn stn --> transit Cityline (Green/ Yellow) (from google map) to hotel, 有三件行李上巴士相信不太方便,call cab 唔知係米舉手就截到

聽說Baltimore 治安不太好,所以想安排穩陣

溫習緊你俾既 link, 謝謝

公爵府

joeymos 發表於 18-4-15 13:00

謝謝你的回覆。
如果 Uber 只係貴 Amtrek 幾十蚊,又有人接 order, 咁就 Uber 算了,door to door,唔使煩。Baltimore 治安聽講真係唔係太好,我讀 high school 時的歷史老師曾經喺 Baltimore 做警察,經常同我哋講返當時佢辦過的罪案,都幾得人驚

男爵府

治安問題,當在 Trip Advisor 睇旅客酒店評語時,開始滴汗.........

公爵府

joeymos 發表於 18-4-15 16:20

治安問題,當在 Trip Advisor 睇旅客酒店評語時,開始滴汗......... ...
自己萬事小心,入夜後盡量少出街,訂酒店盡量喺熱鬧嘅大街,美國帶胡椒噴霧出街係合法嘅,如果覺得帶住喺身令你覺得安全 d,考慮買一支帶住,我住嘅地方治安不算差,但都長期有一支放喺手袋

男爵府

謝謝你的提點,會小心選酒店和出入。

大宅

luckybaby2003 發表於 18-3-19 12:25
打算去美國東岸一個星期,但不敢在那邊開車,如果乘搭公共交通工具方便嗎?我知道有火車和巴士的,那種比較 ...

我暑假7月中由多倫多搭飛機直接落 gta機場 ,搭巴士落曼克頓,玩五日四夜,請問
買city pass 好定express pass 好呢?
好睇好多覽館都有夜晚 ,
我带呀仔去晚上治安是否安全呢?

大宅

luckybaby2003 發表於 18-3-19 20:56

因乘飛機由多倫多去new york 5 days 4 night自由行,住 Manhattan都好多嘢睇!

男爵府

mugtaitai 發表於 18-4-15 15:54
如果 Uber 只係貴 Amtrek 幾十蚊,又有人接 order, 咁就 Uber 算了,door to door,唔使煩。Baltimore 治 ...
人在Baltimore,槍械真係要嚴管,上星期六有五位喪生,星期日有六位受傷,今日有一位嚴重,只係七歲女孩。
謝謝你的提點,我沒有買胡椒噴霧,我既活動範圍只限遊客區,因為多警察,而且黃昏前一定返酒店。

聽說如果晚間出去,酒店會叫你寫低名,當你返回酒店時去刪名。

公爵府

joeymos 發表於 18-7-6 11:46
人在Baltimore,槍械真係要嚴管,上星期六有五位喪生,星期日有六位受傷,今日有一位嚴重,只係七歲女孩。
...
美國的槍械問題真係要正視,我仔在加州讀大學,佢話校園都經常有械劫案,治安真的令人擔憂,佢如果夜晚要行經校園內較僻靜的地方,都會 call 校警陪同,唔敢自己一個人行

首頁

尾頁

跳至