醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

媽咪(年齡50+)近呢兩、三年日日由 腳趾 開始 到全身 痕癢,中西醫都睇過都冇用,亦試過不同保健品,都冇效。
大家有冇咩方法?
西醫就話 壓力問題(應該係工作方面),都係開啲敏感藥+藥膏搽身。
中醫就話要清毒、介口,但又冇話邊種皮膚病。
我覺得可能係免疫力系統問題⋯⋯
因為係呢兩三年先係咁,
媽媽皮膚本來就比較乾,佢話由細到大都係,唔係呢兩三年先乾皮膚~
所以應該唔係乾燥問題,我地覺得係身體裏面嘅問題,令到成身痕癢,同埋本身係腳指開始痕先
我媽咪已經係睇政府醫院做曬過曬驗血, 尿都揾唔到原因~
同埋佢每年都有做身體檢查~
媽咪日日都要食敏感藥先至到痕。

禁止訪問

大宅

oilymum 發表於 18-3-23 11:02
回覆 Pap 的帖子

有無做過 ”過敏原測試 ” ?

冇丫~係點嫁
有人叫我媽媽試亞健康測試

別墅

2019勳章

戒凍飲雪糕及一切冷的食物.

禁止訪問

大宅

oilymum 發表於 18-3-26 12:40
回覆 Pap 的帖子

” 亜健康 ” 不用測試、現代人一定超標。

睇完,某些症狀我有,我覺得我比較似有亞健康問題

別墅

2019勳章

起因:身體濕氣重。戒凍飲少雪糕。不游水。避免受寒。我戒凍飲一年半後,
濕疹斷尾, 過敏消失。
中醫對身體的​​認識才是正確的。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

leocmf 發表於 18-9-2 21:02
起因:身體濕氣重。戒凍飲少雪糕。不游水。避免受寒。我戒凍飲一年半後,
濕疹斷尾, 過敏消失。
中醫對身 ...

我媽媽都睇咗好耐中醫
不過冇咩進展

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章

我呢兩個月都周身痕, 晚上較痕, 皮膚科和中醫都睇過, 都係無進程

禁止發言

大宅

winnyto 發表於 18-9-4 16:27
我呢兩個月都周身痕, 晚上較痕, 皮膚科和中醫都睇過, 都係無進程

我媽媽每日都要食敏感藥止痕

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Pap 發表於 18-3-19 18:27
Pap個個用Facebook 登記好多限制,開 返個正式a/c (xxxwing)

媽咪近呢兩、三年全身都成日痕,初初只是腳指 ...

樓主,想請問是否找到你媽媽身痕原因?
我同你媽媽的情況一樣,唔知點算好。
謝謝。

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

勤搽cream保濕, 舒緩一下

洋房

中西合BIG 最好~~~

戒雪糕
爸爸戒煙(如有)

琥珀宮

Pap 發表於 18-3-19 18:27
Pap個個用Facebook 登記好多限制,開 返個正式a/c (xxxwing)

媽咪近呢兩、三年全身都成日痕,初初只是腳指 ...

1。护肤。年紀大,要保護皮膚。保濕,每曰2次。 用政府醫院的護膚吧。
2。飲中藥。排毒
3。痒時食西藥止痒
4。運動, 令身體強狀D。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

大宅

ILB 發表於 18-9-22 10:19
樓主,想請問是否找到你媽媽身痕原因?
我同你媽媽的情況一樣,唔知點算好。
謝謝。

找不到真正原因,睇中醫個個說法不一

禁止發言

別墅

2019勳章

中醫係慢, 但佢幫你清左底層毒素 ...
先係根治問題 ....

別墅

2019勳章

呢家我起風疹痕中醫都係叫我查紫雲膏
用完真係OK, 同呢樣比較天然...

Ben2003 發表於 18-9-4 18:59
http://yes-news.com/73148/%E5%A4 ... 9%E9%BB%83%E8%86%8F

大掃除塵蟎滿天飛,釀過敏搔癢?教你自製紫雲 ...

大宅

食酵素,有冇用?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊