自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

無知害死人

https://hk.theasianparent.com/%E7%A5%96%E6%AF%8D%E9%A4%B5%E5%9B%BA%E9%AB%94%E9%A3%9F%E7%89%A9-10-%E6%97%A5%E5%A4%A7%E5%AC%B0%E5%85%92%E4%B8%8D%E6%B2%BB

祖母餵固體食物 10 日大嬰兒不治

最近印尼發生一宗悲劇,一名祖母餵 10 日大初生孫兒食香蕉粥,嬰兒嘴鼻冒血,送院搶救後不治。

事件由印尼醫院急症室的醫護人員 Lia Imelda Siregar 在 Facebook 上分享,全文翻譯如下:

想和大家分享一則慘痛的故事,今天下午我們收了一個 10 天大的早產嬰兒症。嬰兒才 10 天大,他的祖母居然餵他食香蕉粥。

祖母把孩子送來時著急地說:「醫生,孩子一直哭,我給他吃了白米糊加香蕉,我以為沒問題,因為一直以來我也是這樣給自己的孩子吃,沒想到他竟從肛門流血⋯我真的很後悔,之前接生婆有告訴過我,這樣可能會有危險,我怎麼會那麼固執。他之前 1.8 公斤,才 10 天就只剩下 1.3 公斤⋯」

祖母不斷哭泣;這是他第 1 個孫子。

儘管我們努力搶救,最後還是救不了嬰兒⋯

祖母們,拜託你們,我們一再強調,不可以給初生嬰兒吃固體食物。寶寶的血從鼻子、嘴巴、肛門不斷地冒出,我們看著都心碎了。寶寶的腸胃沒有大人那麼強壯,不要再犯下一樣的錯誤了。

我們在急症室為寶寶排血時,實在受不了因爲無知而令寶寶受苦;他內出血太嚴重,甚至被自己的血嗆到而呼吸困難。

gobaa49    發表於 18-3-20 15:41
JD930    發表於 18-3-20 11:00

大宅

回覆樓主

美國權威醫學雜誌 Paediatrics 曾於 2013 年為 1,300 名初生嬰兒的飲食情況進行統計,發現當中 40% 的家長,在寶寶還未滿 6 個月大就給孩子吃固體食物,其中一半是 4 個月大開始吃,另一半甚至在 1 個月大就開始吃固體食物!

初生嬰兒不能吃固體食物的原因:

初生嬰兒的腸胃尚未發育完全,無法消化某些纖維。
初生嬰兒的吞嚥能力尚未成熟,固體食物有更高機率嗆到。
初生嬰兒的抵抗力、免疫系統還在發育中,無法抵抗固體食物中的細菌。
這些提前餵食寶寶固體食物的照顧者,通常都是因為寶寶一哭就假設寶寶餓了。但寶寶的哭啼不一定表示他們需要食物,如果有定時喝奶,寶寶已經吸收到足夠營養。

JD930    發表於 18-3-20 11:09

公爵府

回覆樓主

佢唔係無知,係固執,真係慘。

JD930    發表於 18-3-20 11:10

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

無知害死人
放下自在

男爵府

點可能無知到咁...

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

佢d仔女無事真係大命

寶石宮

回覆樓主:

子爵府

咁佢啲仔女能夠長大真係好好彩

公爵府

[email protected] 發表於 18-3-19 19:26
佢唔係無知,係固執,真係慘。

對。係固執

侯爵府

回覆樓主

伯爵府

回覆樓主

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

大宅

回覆樓主

睇呢d真係眼火爆 我太奶奶又係 初生喊下就話餓 逼我沖奶 尊重佢解釋又幾百樣野反駁我 火都黎 又話你黑口黑面餓親個b 無陰公! 基於尊重 我會請老公禮貌婉拒 然後白眼在心裏反!

公爵府

回覆樓主:

呢d咁固執嘅人,醫生同佢解釋仲話醫生冇常識,以前都係咁大
當年我仔幾日大,奶奶都話要俾葡萄糖水佢飲,飲奶又話要米水沖奶,所以我一分鐘都唔會交低俾佢睇,結果發現佢偷偷係廚房加糖落我仔d奶度 發現之前我唔知個仔食左幾多,可以長大真幸運

寶石宮

2023年兔年勳章

siuhoclare 發表於 18-3-19 19:09
美國權威醫學雜誌 Paediatrics 曾於 2013 年為 1,300 名初生嬰兒的飲食情況進行統計,發現當中 40% 的家長 ...

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我有親戚 餵個未夠一歲bb食飯, 吞得到但係啲腸胃 應付到咩?

大宅

無知害死人

https://hk.theasianparent.com/%E7%A5%96%E6%AF%8D%E9%A4%B5%E5%9B%BA%E9%AB%94%E9%A3%9F%E7% ...

我女出世未滿月,又話比米湯,飯食,話她個仔出世第二日已經比飯食,我簡直白眼都翻上去天上!
此時無聲勝有聲!

子爵府

回覆樓主

男爵府

無知害死人

https://hk.theasianparent.com/%E7%A5%96%E6%AF%8D%E9%A4%B5%E5%9B%BA%E9%AB%94%E9%A3%9F%E7% ...

首頁

尾頁

跳至