自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我一家4口同99,姑仔及佢個仔同住,本來一直都無咩大衝突,都算嘻嘻哈哈咁過一日,有咩唔滿意都忍住,大仔因要去第二區讀小學,咁變左一星期有5日我同大仔會留係婆婆家,而姑仔就無返工長期無所事事,可能佢地發現少左2個人同住感覺舒服,空間感大左,依家我有時返99家,姑仔就會問點解返黎,係言語上覺得佢唔想我同我仔返黎,試過一次話要將大仔搬返黎佢勁大反應話做咩要搬返黎,自從姑仔無做野,99同佢都神神祕祕,見到我都當我透明唔會同我講野,有咩事都係佢2母女自己細細講,我一留係屋企,99會成日匿係房,姑仔就睇電腦,比我既感覺似想迫走我地,其實我都好混亂,所以都唔知想講咩重點,但如果同住既姑仔99當自己透明,咁應該如何自處?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

咁你地會搬嗎? 可以的話自立門戶就唔使理人

如果唔得, 咁你唯有都當佢透明...........

tom_s18    發表於 18-3-20 23:58
luvkaka    發表於 18-3-20 17:18

珊瑚宮

畀面勳章

me920 發表於 18-3-20 17:16
咁你地會搬嗎? 可以的話自立門戶就唔使理人

如果唔得, 咁你唯有都當佢透明........... ...

同意
第一,老問題,間屋係邊個先?
第二,如果間屋係99的話,佢比邊個住都可以。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ALVIS823 發表於 18-3-20 17:13
我一家4口同99,姑仔及佢個仔同住,本來一直都無咩大衝突,都算嘻嘻哈哈咁過一日,有咩唔滿意都忍住,大仔 ...

當透明咪幾好,唔會同你講野就唔會有機會叫你搬。
而且佢地兩母女想傾密計,你唔係以為會叫埋你一齊傾掛?自己安靜行開吧,同住要通氣點。
我奶奶都周不時細細聲同我老公傾密計,唔可以比我知。我明喎,我自己會自動行開比d空間佢地。

水晶宮

你一家4口,已結婚, 應該搬出去?
姑仔係單親?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

ALVIS823 發表於 18-3-20 17:13
我一家4口同99,姑仔及佢個仔同住,本來一直都無咩大衝突,都算嘻嘻哈哈咁過一日,有咩唔滿意都忍住,大仔 ...
間屋有幾大, 住咁多家人?
姑仔老公又住99家?
佢地都冇出口術出你搬走, 你又何必想太多?

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

回覆樓主:

搬,之後同佢地得閒飲茶算。

wcpcelia    發表於 18-3-20 18:56

大宅

回覆樓主

間屋係99個名,不過姑仔已經當左係佢,其實我地都準備搬 ,佢2母女傾心事我當然唔覺得會想佢地同我傾埋一份啦,不過覺得同住左8年點解要當人透明,好似有仇咁,我搬左出去就唔會再搵佢地

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ALVIS823 發表於 18-3-20 17:27
間屋係99個名,不過姑仔已經當左係佢,其實我地都準備搬 ,佢2母女傾心事我當然唔覺得會想佢地同我傾埋一份 ...
既然係咁, 就互當透明!

珍珠宮

15週年勳章

有能力搬走, 無就頂住

珍珠宮

回覆樓主

互當透明

翡翠宮

間屋係99個名,不過姑仔已經當左係佢,其實我地都準備搬 ,佢2母女傾心事我當然唔覺得會想佢地同我傾埋一份 ...

既然決定搬出就吾好理喇。

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主

有能力就搬,無能力就要忍,真係無訂架

同埋我覺得係你想太多

子爵府

回覆樓主:

係咪可以叫你先生同佢媽媽家姐講清楚?

大宅

little_monkey 發表於 18-3-20 17:35
係咪可以叫你先生同佢媽媽家姐講清楚?

其實我有反映,不過老公話都就搬,駛咩要同佢地講野,唔講野味唔講野,佢地個格係要咁樣都無辦法

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

咁啦,冰封三尺非一日之寒。可能遲下搬開左,關係又會好返d,到時你會釋懷呢~始終都同住左幾年,幫你一家慳左幾年錢,又唔需要話唔會再搵佢地咁既

大宅

超級特務 發表於 18-3-20 17:22
間屋有幾大, 住咁多家人?
姑仔老公又住99家?
佢地都冇出口術出你搬走, 你又何必想太多?

要出口術先知人地係味想你搬走?有些人係味諗多左真係要當事人先知既

別墅

既然都搬,多一事不如少一事。
你都無謂介懷!

琥珀宮

ALVIS823 發表於 18-3-20 17:39
其實我有反映,不過老公話都就搬,駛咩要同佢地講野,唔講野味唔講野,佢地個格係要咁樣都無辦法
...

最緊要老公明白就得啦,唔好理佢

珊瑚宮

人地可以係自己间屋做乜都得

係我就会搬。比人趕就無引
玩具萬歲!

首頁
12345...7

尾頁

跳至