在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

我同6299,姑仔住,之前返工間中會洗下碗。。。2個月前覺ftm, 日日拖地,,冼碗煮飯比老公食,加bb全部我照顧,我都覺得自己冇晒人生價值,覺得甘落去即係將自己青春貢獻比6299屋企嘅家務,我真心接受唔到,預計會做2-3年ftm ,所以我黎緊會讀個top up degree. 我預計應該會好忙,所以我要重新分配邊啲家務應做同不應做,要留時間比自己!

別墅

心日天 發表於 18-6-18 22:07
你試下就知,我開頭都以為會冇力,但打完出一身汗反而好精神好開心,之後返屋企會有番耐性教導小朋友
...

我都好認同,要盡量抽時間做下運動減壓,我自己就揀瑜珈和跑步,瑜珈可以自己係屋企做

別墅

sillybearcandy 發表於 18-8-1 11:19
我都好認同,要盡量抽時間做下運動減壓,我自己就揀瑜珈和跑步,瑜珈可以自己係屋企做
...

做帶氧運動對穩定情緒好有幫助,係有科學證據支持。帶氧運動﹕跑步、游水、做Gym等。如不習慣做運動,先試快步行也可(要行到出汗先算數)。
每人情況唔同,我就要1星期做3次帶氧運動先有效果,每次最少30分鐘。

我唔識做瑜珈,但知做瑜伽好,尤其瑜伽嘅腹式呼吸,對穩定情緒、幫助睡眠好有幫助

我嗰時有搵輔導員幫手,係九龍塘又一村女青年會。我輔導員第1節係先教我做深呼吸 (正確嚟講係腹式呼吸)。原來我嗰時因長期積累太多壓力,係點深呼吸都好似吸唔落,吸得好淺...... 我同我輔導員講,明明有小朋友時,個肚籮咁大,反而吸得落,宜家反而做幾多次腹式呼吸都好似吸唔落咁...... 我練咗大約3個月腹式呼吸,個人先開始鬆到......
初時我練深呼吸其實無乜效果,但要繼續堅持! 之後放鬆嘅效果就慢慢出到嚟,個人鬆到同未放鬆到,其實分別好大。
我試過跟住啲 Youtube 做 Aerobic ,但我又好似手腳唔多協調,試極都係攪唔掂

YWCA嘅輔導員就提議我買部踏步機 (stepper) 係屋企,話唔太貴而且唔阻地方。

不過最後我自己諗咗個方法,就係﹕係屋企做下開合跳、sit-up、深蹲、椅上登階、平板支撐、原地抬膝等等。上 Youtube 搵,有好多教做運動、keep-fit 嘅片。我揀我能力上做到嘅先跟住做,太難嘅我就改做深蹲、椅上登階、原地抬膝等代替。每樣輪住做,無氣就企係到休息1-2分鐘,做夠30分鐘 + 出汗就收工。

我好好彩,未差到一定要食藥,可以靠輔導及做帶氧運動調整番。
祝各位姐妹都搵到啱自己嘅減壓方式

大宅

jarjarjar 發表於 18-6-21 21:42
我同6299,姑仔住,之前返工間中會洗下碗。。。2個月前覺ftm, 日日拖地,,冼碗煮飯比老公食,加bb全部我照 ...
Good 你好叻仲讀書,加油..支持你

大宅

Emilytang4 發表於 18-3-20 23:51
冇錯會覺得自己冇咩用 做野又提唔起勁
Me 2....我冇揾錢,但有時娘家搞生日飲宴我都要C6比錢,好唔開心,好似下下要灘大手掌問佢攞><

別墅

小冰雪冰 發表於 18-8-3 18:23
要C6比錢,好唔開心,好似下下要灘大手掌問佢攞><
...
我又唔會覺得自己無用,因要請1個24小時嘅私人管家+私人秘書+家務助理+家庭老師,一定多過我平時我問老公攞嘅錢
我無返工之後,我老公仲MAN咗,因我要佢養,全家等佢養
凡事有兩面,睇你用咩角度去睇

大宅

小冰雪冰 發表於 18-8-3 18:23
Me 2....我冇揾錢,但有時娘家搞生日飲宴我都要C6比錢,好唔開心,好似下下要灘大手掌問佢攞><
...

我最鍾意攤大手板問老公攞錢
不過有時湊湊下,真係覺得好苦悶同埋無乜價值,所以我唔會乖乖地喺屋企湊女
帶住阿女周圍去玩,咁就唔會覺得悶,見住阿女一日一日長大,就覺得自己好有用

首頁

尾頁

跳至