自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

20150618bb 發表於 18-3-21 18:17
似乎你用錯字多的,你原來食個的野當係米
我話香港投訴之都.如你冇打錯就係話可能你...即係話我
甘我投訴d乜?

大宅

八婆仔@ 發表於 18-3-21 18:14
認同認同...要盡本份清潔

所以我隻狗狗是尿在泥土上,樹腳底。
狗狗識痾,叻豬

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

八婆仔@ 發表於 18-3-21 18:22
其實好多小朋友都有家長教喇,教極都唔聽話,返學唔教功課,上堂唔留心,長大又做壞事....

個小朋友都有 ...

你講嘅正正就係教兒不善,教嘅方法有唔妥

大宅

回覆樓主:

其實喺香港養狗已經好多限制,可唔可以唔好再為難d狗主。

沖埋水執咗屎個本份做足就夠,沖水又話但又無更好嘅方法。嘥氣啦。

大宅

happyperth 發表於 18-3-21 14:45
自我本位表現大強喇,要知道世界唔係只屬於人類所有,人亦做左好多違反大自然既事,講自私我地人類最自私,污染 ...

絕對認同你!人類實在太自私,個世界唔係淨係屬於人類嘅,既然狗主已經盡量去清理,大家應該包容!如果唔係人類不停咁起橋築路,動物會有番多D佢哋自己嘅草地和空間!

子爵府

回覆樓主

其實好過咩都唔做,人哋唔做的話,又會有人話佢唔做啲咩、無公德心之類....

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cindy618 發表於 18-3-21 18:27

好彩,我個隻係狗狗,係街便便是天性唔會犯法。

如果我「教而不善」,就會累左小朋友一世。

子爵府

fanlee 發表於 18-3-21 14:22
用紙墊住大大都好吖,起碼吾係直接落地面,我呢度啲狗主,係好多都吾用紙墊,去完就咁搵紙巾執走掉垃圾桶 ...

same here

我啲鄰居就係咁,所以返屋企條路好多便便印/漬。有時,真係太大味,自己拎清潔用品去刷下加沖水就好啲,不過我無養任何寵物,只係幫人執手尾

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cindy618 發表於 18-3-21 18:27

亦都係我狗狗「教而不善」,怕左站於道德高地香港人,沖水又唔得,包埋便便掉又唔得,所以我認輸,我搬左去郊野公園範圍住。

男爵府

SUMMER581 發表於 18-3-21 14:22
咁可以點做?唔通次次放狗都要帶齊清潔用品地拖? 去完大大 主人要攞個膠袋袋住 唔可以dum落垃圾桶 返到屋 ...

大大包好掉垃圾筒還可以接受。

但放狗周圍疴成條街一陣味真係好乞人憎,你整汚糟咗公眾地方帶齊清潔用品地拖都不為過,如果你覺得唔清潔番冇問題,咁你問心狗狗喺屋企疴咗會唔會都係咁2噴兩下水囉,堅唔明咁無公德心嘅人仲可以咁大大聲理直氣壯。

水晶宮

豬米米 發表於 18-3-21 18:29
其實喺香港養狗已經好多限制,可唔可以唔好再為難d狗主。

沖埋水執咗屎個本份做足就夠,沖水又話但又無更 ...

係,難為狗主

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

20150618bb 發表於 18-3-21 13:29
有時候見到放狗人士,當隻狗..大大用報紙拿走放垃圾桶,但當佢小便拿樽水噴射小便處是否有用呢?直覺係無用只 ...

我只覺得系半山區,一行出屋企門口就成地屎尿。是否高尚住宅區呢 射30cc水就當清潔左既動物主人都幾天真

男爵府

回覆樓主

之前有jm post 過食環處的放狗指引,政府指引都係用水沖,而且係街還好,因為會洗街,但係屋苑平台的就更嗅

子爵府

八婆仔@ 發表於 18-3-21 18:37
係,難為狗主

唔係想難為狗主,而係掉轉諗下,人去廁所沖廁都唔會只用支水既份量,當然又無可能叫狗主抬桶水去放狗,所以最好用啲清潔用品例如滴露去蓋左陣尿味。

狗仔便便前墊紙,痾完再包好掉就可以,呢樣我見好多狗主都有做。

伯爵府

sizzlers 發表於 18-3-21 18:37
大大包好掉垃圾筒還可以接受。

但放狗周圍疴成條街一陣味真係好乞人憎,你整汚糟咗公眾地方帶齊清潔用 ...
咩你咁咁咁,你點點點呀,我有話我隻狗係咁咩?
我有兩隻狗,一隻好乖唔會係街痾屎尿,一隻唔會係街痾屎,痾尿都係好少好少,一兩敵,有時就算起腳都冇尿出,而佢一痾完都即刻淋水,不過原來淋水都話唔得

我咁樣叫無公德心? 有d直頭理都唔理 當睇唔到就算 咁叫咩呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

leng1999 發表於 18-3-21 18:38
我只覺得系半山區,一行出屋企門口就成地屎尿。是否高尚住宅區呢 射30cc水就當清潔左既動物主人都 ...
同意,就係呢点

伯爵府

hnh_mami 發表於 18-3-21 18:56
唔係想難為狗主,而係掉轉諗下,人去廁所沖廁都唔會只用支水既份量,當然又無可能叫狗主抬桶水去放狗,所 ...
但怕其他貓狗,(特別係流良) lam地下中毒

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

八婆仔@ 發表於 18-3-21 18:36
亦都係我狗狗「教而不善」,怕左站於道德高地香港人,沖水又唔得,包埋便便掉又唔得,所以我認輸,我搬左 ...
其實你做得好好

珍珠宮

kerkermui 發表於 18-3-21 16:45
我屋苑俾養狗,d人就帶狗仔離開屋苑範圍解決,i.e. 週邊行人路

已經去到區議員層次,不停有人講,但又唔俾 ...

有d 人真係唔可以養狗,我見過狗主人帶隻狗係條街痾屎,但明明狗廁所就係隔離。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

moniko 發表於 18-3-21 14:31
其實呢, 尿墊係平、 又細又輕既!
我帶隻狗去你屋企, 疴完就咁搵水沖得嗎?
要咁巴閉養狗, 就唔好咁 ...

首頁
45678...11

尾頁

跳至