3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿b凌晨12點食完奶,我就諗住畀佢自然醒先食奶,但佢每次都係2-3am就醒左開始扭計,之後扭到4點食完奶,就開始唔係肯瞓,有時會喪扭⋯有時比較平靜但都係唔肯瞓⋯搞到下一餐8點食完奶,扭到9-10點先肯瞓

想問各位jm有無咩方法可以令阿b凌晨係瞓覺

大宅

回覆樓主:

bb幾大?可能肚仔唔舒服,多啲同bb肚仔打圈按摩

複式洋房

QQwing 發表於 18-3-22 16:12
bb幾大?可能肚仔唔舒服,多啲同bb肚仔打圈按摩

一個半月,佢平時日頭會瞓得好啲,但凌晨就唔肯瞓。

大宅

Catsss87 發表於 18-3-22 17:30
一個半月,佢平時日頭會瞓得好啲,但凌晨就唔肯瞓。

或者試吓開啲聲,dl app咩聲都試吓,我仔初生鐘意風筒聲,而家鐘意收音機。同埋真係要按摩吓肚仔

大宅

Catsss87 發表於 18-3-22 14:04
阿b凌晨12點食完奶,我就諗住畀佢自然醒先食奶,但佢每次都係2-3am就醒左開始扭計,之後扭到4點食完奶,就 ...

1個半月應該毎3小時食奶,如果人奶毎2小時。似乎Bb 未飽。你俾多啲佢食再睇下,咁細個通常食飽就瞓

大宅

Hamsterking 發表於 18-3-23 01:16
1個半月應該毎3小時食奶,如果人奶毎2小時。似乎Bb 未飽。你俾多啲佢食再睇下,咁細個通常食飽就瞓
...

仲有食奶一定要定時,就算有時bb 未瞓醒,都要叫醒佢食,咁樣可以培養佢作息定時,有助成長發展

別墅

阿b凌晨12點食完奶,我就諗住畀佢自然醒先食奶,但佢每次都係2-3am就醒左開始扭計,之後扭到4點食完奶,就 ...

1個半月係應該4個鐘要食一餐,仲要視乎一餐食幾多,例如60ml,你最耐2個半到3個鐘要比佢食,佢唔扭,係餓!

別墅

晚上果餐用米水開奶鉋啲或加奶粉,可能餓醒

男爵府

我bb頭1個月都係咁 仲要人抱住先訓到 一放落床就喊 你試下日頭唔好抱佢 佢餓比奶佢飲 片片濕左就換片 佢喊到攰就會眼訓 但唔好比佢喊到塊面紫晒或者氣促都唔理佢 我個仔就係咁 第1日佢由下午2點扭計扭到晚上7點半 之後開始熟睡 第2日夜晚8點半熟睡 如此類推 我個仔而家就快2個月大 佢慣左10點左右就會好眼訓 飲完奶抱佢訓十幾分鐘 佢就會熟睡3小時~4小時 醒左飲奶就會再訓過到朝早(肯訓床仔) 但日頭就要人抱住訓囉
可以係下一餐奶之前同佢沖涼 佢飲飽奶奶會好訓d

複式洋房

我仔而家兩個月大都係咁,晚晚扭到朝早5、6點先訓,日頭就係咁訓,點叫都唔醒

男爵府

回覆樓主

1. 分返日夜俾佢。

2. 睇你餵人奶定粉,2-3小時一餐的,12點食完,2-3點應該叫食,餓實扭。食完都扭,就睇下佢夠吾夠飽,飽左落格未,度氣頂住實扭同吾熟睡,落晒格應該好快訓,如果樣樣check左都仲扭,就換片同攬下佢訓。

男爵府

回覆樓主

我仔差吾多2個月我就嘗試:

日頭醒左,食奶,之後傾計玩下,疲倦又俾佢訓,中午要醒,1點左右洗澡,洗澡後飲奶,再訓,這轉訓耐d, 黃昏左右醒,食奶,自己玩下,我放工攬掂自己就抱上床同佢傾計玩,按摩下,玩在疲倦,扭勒10點到,就餵奶,飲人奶2邊,之後訓覺,訓到5點幾,飲一餐再訓.....

別墅

我個女都係甘! 一個月大要抱住先肯訓,日頭訓夜晚玩。我而家十點鐘就會抱佢入房,因為廳係白光燈,我十點入房會開黃色小夜燈,放佢係床仔同佢講要訓啦! 當然佢吾會甘順攤就甘訓,佢會玩一陣,我比佢玩半個鐘到,我就會抱返起佢唱歌哄佢訓,暫時呢個方法係work 既! 開頭要試幾日,吾係一試就得,以前兩三點先訓,而家可以十一點到訓

禁止訪問

回覆樓主

複式洋房

我個BB2個月時已經可以一覺到天光,中途唔使起身飲奶或換片。之前都係日頭訓夜晚扭唔訓,因為日頭訓得多,日夜顛倒就會咁。你BB應該係:1)唔夠飽,肚餓到訓唔著。2)如日頭訓夠,夜晚就精神。由於我係餵奶粉,所以臨訓前會比平時餵多1安士,等BB飽肚D。至於日夜顛倒問題就係自己training,日頭比BB正常作息時間,但一到傍晚就唔好再訓,會一路同佢玩,開頭會扭計喊,想訓,但只要大人堅持一段時間就可以扭轉BB作息時間。要忍,都好心痛,但之後餵完訓前奶後就訓得好熟。一覺到天光,所以當時我自己都訓得好好!感恩!希望幫到你!

男爵府

我個囡個陣3星期大都係凌晨唔訓要抱到天光先訓,跟住就幫佢調較時間,係晚上8:00左右飲完奶唔比佢訓⋯差唔多11-12點飲奶個轉先比佢訓,凌晨係訓多左小小⋯持續咁做佢會適應番夜晚跟大人正常時間訓⋯我阿囡而家1個月大,食得訓得!

伯爵府

會唔會係個肚仔有風唔舒服?幫佢按下個肚仔

首頁

尾頁

跳至