親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

過兩日就兩公婆帶一歲仔去台北5日4夜,煩惱緊帶唔帶車仔去,因為阿仔由細到大都只係坐過車仔一次,個次坐左10分鐘到,平時出行都係hip seat + 自己揸車

早兩日諗住俾佢坐bb車落街,點知一坐就扭計,所以依家好掙扎,架車仲要係peg perego 個d重型車...

大家可否俾d意見我?唔該哂!

禁止訪問

子爵府

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

有架bb車,就算唔肯坐用黎放下野放下戰利品都好丫

侯爵府

2021勳章

yamasasa719 發表於 18-3-22 23:52
過兩日就兩公婆帶一歲仔去台北5日4夜,煩惱緊帶唔帶車仔去,因為阿仔由細到大都只係坐過車仔一次,個次坐左 ...

吾帶。一歲已經掉左。自己坐一陣又抱一陣,午睡返酒店一齊瞓

寶石宮

2021勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇你行程, 如果係成日行既。。帶, 佢唔坐都可以擺野
如果係去hea可以唔帶,你地辛苦啲咁囉

男爵府

回覆樓主:

我果個四歲,我會帶。旅行都係想開開心心。如果因為行到攰眼訓,你抱住佢又拎住野行唔得耐,可能又不能揾到地方休息,何必呢。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

台灣都算行得路多,帶BB車(不過要輕身方便),唔係都幾辛苦。

wcpcelia    發表於 18-3-24 17:26

子爵府

回覆樓主

帶住bb去旅行本來就係唔方便,所以唔爭在帶埋b車,佢坐唔坐一件事,用嚟放個奶粉袋又好背囊又好,大人已經少咁啲負擔,行都行得輕鬆啲,又或者佢瞓左,你想shopping 睇下嘢,坐底飲杯嘢仲抱住咩,俾對手抖下啦,其實只係來回程去機場酒店當推多件行李,其他時間帶b車外出係好舒服嘅,而且台灣無障礙設施都唔差,我未試過要抬車
Hi

子爵府

2021勳章

我會選擇帶
理由上面嗰啲jm講過曬啦
唔知你本身嗰架bb車有幾大件
盡量搵一架輕便的
問其他媽咪朋友借囉
用你本身嗰架交換 用幾日之嘛

子爵府

1歲, 都好輕. 坐HIP SEAT都OK.
主要睇你個行程.
台北可以租BB車. 你上FB search下.
我租過2次, 同一間, O向酒店交收好方便.

複式洋房

回覆樓主

唔該哂大家!
我決定租架yoyo,唔帶自己架重型車喇~(emoji)

另外想問,過關如果帶壺粥得唔得架?

大宅

yamasasa719 發表於 18-3-23 23:13
唔該哂大家!

請問點租架?

複式洋房

Phyllisyam 發表於 18-3-28 20:02
請問點租架?

我係google search 台北租bb車咋~ 今日返香港啦,真係好方便

大宅

yamasasa719 發表於 18-3-23 23:13
唔該哂大家!

我仔唔坐bb車,所以我從來去旅行都唔帶,去台北動物園租過車,佢都係唔坐嘅,1歲仲輕,孭帶ok,多啲坐的士,或者包車。始終bb細個,少啲日曬雨淋好啲。提你多啲俾水佢飲,飲食定時。粥仔無謂帶,上機前食咗佢免煩,有啲滾水沖嘅粥仔,一田有得賣。

首頁

尾頁

跳至