自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

唔好食,我當年一日一匙羹,細仔出世不久有濕疹

珍珠宮

canies 發表於 18-3-25 00:40
大肚時有親戚炖過2次大大樽比我,
叫每朝食一,兩匙,連續可能有一個月咁上下,仔36週3出世但足月重,而 ...

佗b食燕窩令bb皮膚白滑d又真係有關係...
我媽5姊妹唯獨一個呀姨姨皮膚特別白滑,媽話果陣屋企有少少錢,婆婆佗呀姨時有食下燕窩,所以呀姨皮膚特別白

不過我覺得依加食物唔可以同以前果代比,以前養動物都無咁興打針,依加為左增加產量打好多激素落動物身上,加上環境污染愈來愈嚴重.....
所以均衡飲食最好....

子爵府

回覆樓主:

燕窩絕對唔係好嘢
激素勁
蛋白質太多
誘發BB濕疹
要長胎正常飲食便可

子爵府

NokNokB 發表於 18-3-25 08:15
唔好食,我當年一日一匙羹,細仔出世不久有濕疹

我都係!陀我大仔是一早一晚一羹,出世之後勁發濕疹。
所以陀細女時一啖都冇食過,細女皮膚完全冇問題,冇濕疹!

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我陀住個女7個月食左2星期,點知我自己發濕疹,咁大個女都未試過有濕疹 即刻唔食,個女出世都中濕疹
感激遇上你~

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我果時,
每日一兩湯匙
我又無超重
食得到咪食
因為果時我食唔到飯

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

PerryChak 發表於 18-3-24 22:29
其實聽過食燕窩係對女性唔太好,但陀住6,7個月肚,每日一碗得唔得呢?

...

大肚食燕窩對BB吾好嫁

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我大肚果時都有食燕窩,反而食花膠嘔到7彩添,我2個女都無濕疹(可能家族無)
想認識多啲屯門友

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

BABYLV 發表於 18-3-24 22:32
我唔會,激素勁

X2

珍珠宮

回覆樓主

大6人好like食燕窝…我以前幫一個朋友老婆坐月(佢外母日日燉燕窝比個新抱)佢系大6人黎

珍珠宮

回覆樓主

我覺得營養均衡比吃補品更重要。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

PerryChak 發表於 18-3-25 00:11
佢係一次燉10到12盞,分10日食,你話每日果碗有幾多
我係日日燉...一日一盞架...
但我係10幾年前喎

侯爵府

回覆樓主:

早二十年個個都話燕窩好,當年有咗都有買燕窩燉,不過唔密,其實只要唔過量,又未至於完全要戒晒,好多食物都係有好有唔好。不過燕窩因為有激素呢個問題,都無升過價,同二十年前差不多,反而花膠貴了很多,但其實花膠食過量都能該有問題,所以適可以止就最好。

男爵府

MrsSingSing 發表於 18-3-24 22:38
我姑奶陀細女時,每日/隔日一碗仔燕窩,b女出世時塊面嘴角邊有2cm肉粒。
肉粒隨著年齡增長,依家十歲有4、5 ...

我朋友都係,佢媽媽陀佢,每日一燕窩,到出世時,有好幾粒息肉

男爵府

PerryChak 發表於 18-3-24 22:38
唉,食果個係我弟婦,聽到佢同個星級陪月講每日一燕窩,個陪月反而無叫佢唔好食,只叫佢唔好食花 ...

弟婦的話旁觀算啦,否則有機會<我姑9心地唔好>~見之前有人話剛有左想鮑魚補身養胎~~哈哈哈

子爵府

我就點都唔會食,但人地要食,由得佢囉,反正唔會聽,仲會覺得你眼紅而阻止

男爵府

回覆樓主

食得多小朋友好易有濕疹,其實大人都唔好食咁多,激素太多

首頁

尾頁

跳至