自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

19841984 發表於 18-3-26 11:49
我勁憎拜山。

是我婆婆生前勁重視,佢要迫全世界清明重陽正日去深圳拜山,

其實外嫁女,唔係拜父家就ok?

子爵府

其實點先知先人是否去左投胎?

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我勁憎拜山。

我老公果邊都係,年年逢係仔(去同唔去都要)就要夾錢……幾隻燒豬,金銀衣紙,仲要上到山BBQ,夜晚去酒樓食幾圍,但我覺得好似好浪費,但又冇得唔做……

琥珀宮

我勁憎拜山。

冇心拜就唔好去,勞民傷財,舟車勞頓。c6嗰邊年年返去大陸拜,咁我明,佢地係c6,99嘅親人,99個心係拜到就拜,但又想我同阿仔年年返去拜,講真辛苦到我都頂唔順,仲要帶埋個仔去?反而我媽話最多我去拜唔好帶阿仔去,呢d地方細路唔好去咁多喎。
直情同阿仔講將來我走左唔好拜我

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我自己同家族屋企人每年都會約埋一齊去拜山, 拜我爺, 我嫲, 我公, 就快要拜埋我婆, 我老公嗰邊自從99早兩年過咗身之後, 無人再帶隊去拜山, 所以佢阿爺阿嫲呢幾年已經無人拜, 只會拜99 , 但我好傳統, 覺得好似佢嘅祖先無人理咁, 所以我最近喺神舍買咗個牌位, 供奉佢哋嘅祖先, 就算我唔得閒去拜, 都有人每日上香供奉

水晶宮

回覆樓主:

去到你小朋友就停架la

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我啊公走時,做法事嘅人話佢攞住塵拂做咗神仙四圍去,我啊媽都一路都燒落去俾佢。n年後同媽講,既然啊公做咗神仙,仲點要燒嘢落去俾佢。自此無再燒。
其他人燒係佢哋嘅自由。
但個個都咁燒錢,張張都過億,下面啲通脹應該勁過呢個世代。而家啲人仲要燒電話,藍牙,咁差電器呢,說明書,維修中心,........
同埋我覺得土葬要吽啲屍蟲出嚟食自己條屍都係一樣好慘嘅事。七年後仲要起骨......

伯爵府

回覆樓主:

我只拜到阿公,阿婆因放另一邊,所以冇拜了。
老公阿嫲都冇拜,只拜阿婆,因奶奶幾個親戚+老爺都放同一處

大宅

Yukyuk 發表於 18-3-26 12:45
如果不知道祖先名字,化寶衣包 可以這樣寫

上款:「x 門堂上歷代祖先」

我有個低能問題,我爸媽都同一個姓的,如果我燒埋俾我媽嗰邊,一樣寫x門堂上歷代祖先,咁唔知會唔會去哂我爸嗰邊呢?

珍珠宮

畀面勳章

仔女個代.

侯爵府

醒目開學勳章

jojodic 發表於 18-3-26 13:11
我有個低能問題,我爸媽都同一個姓的,如果我燒埋俾我媽嗰邊,一樣寫x門堂上歷代祖先,咁唔知會唔會去哂我 ...

正常來說,你媽媽是入了你爸爸家族祖先系統。(如果你爸爸唔係入贅女婿)

所以不會混亂的!

琥珀宮

應該得兩代

公爵府

我勁憎拜山。

都唔會拜好多代啦,
遲啲可能變哂公屋、居屋,私樓。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

19841984 發表於 18-3-26 12:00
鬼佬先人唔洗食唔洗用錢

It reminds me the film CoCo, 我諗大部分民族都有少少呢啲after-life concept

侯爵府

醒目開學勳章

Ononluk 發表於 18-3-26 13:24
It reminds me the film CoCo, 我諗大部分民族都有少少呢啲after-life concept

冇錯!

拜祭祖先文化,不涉及宗教。

珍珠宮

畀面勳章

good_pig 發表於 18-3-26 12:51
其實外嫁女,唔係拜父家就ok?
如果同唔到自己個邊d人夾時間, 我會帶埋自己d細路同老公去拜自己老豆.

子爵府

回覆樓主:

最後我哋呢代, 因為無子女, 無人再拜

子爵府

回覆樓主

如果係幾代都葬埋同一個山墳,咪會延續下去

珍珠宮

拜自己的親人春秋二祭我覺得OK

但我唔明點解清明前後,拜62, 99,同一墳場,要分開兩個星期拜(相隔一個星期),我真係O嘴

真係夠晒誠意

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

回覆樓主

我都唔覺得拜山係必要,懷念幾時都得,唔一定要重陽清明。

首頁
12345...10

尾頁

跳至