1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果人地父母打仔女時你小朋友(3yrs)見到,你會點教佢同佢講?
平時有教佢唔可以打人,自己教佢都從來唔會用打黎教...
之前試過即刻同佢講:「打人係唔啱架,我地唔可以打人架!」返轉頭人地父母就滴汗啦聽到我咁講,咁應該當下點樣同小朋友講呢你地會?

大宅

Bradbubu 發表於 18-3-26 15:03
如果人地父母打仔女時你小朋友(3yrs)見到,你會點教佢同佢講?
平時有教佢唔可以打人,自己教佢都從來唔會 ...

叫佢平時講野細細聲,評論人地要等果個人走左先講?我都冇3歲小朋友,我都想知

大宅

回覆樓主

如果係我,我就講個小朋友曳曳,激嬲左佢媽咪,所以佢媽咪先出手打佢。然後趁機教育一番,要乖乖,聽話,唔好激媽咪,唔好做曳曳嘢
其實覺得照實講冇乜嘢嘅,都要比佢知道有時候做錯事會被人打,唔聽教會比人打啦。
同佢講打人唔啱同唔可以打人,係係小朋友同小朋友一起玩嘅時候唔好出手打人。媽媽爸爸係有權利係小朋友唔乖嘅時候打嘅。

利申,我個仔平時好難教,欺善怕惡,所以我係好嚴厲教仔嘅,打鬧都做過嘅。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

叫佢冷靜d,小朋友仲細要慢慢教架

大宅

jaemiya 發表於 18-3-27 21:58
如果係我,我就講個小朋友曳曳,激嬲左佢媽咪,所以佢媽咪先出手打佢。然後趁機教育一番,要乖乖,聽話,唔 ...

謝謝你,我都覺得照直講好似好啲。只要佢分清楚佢唔可以打人就可以

大宅

我要做媽媽 發表於 18-3-28 08:57
叫佢冷靜d,小朋友仲細要慢慢教架

其實可能唔係好大力,可能細細力掌嘴巴或者打手板咁...但小朋友仲細唔識分佢見到人地打人就會話:打人唔啱,唔可以打人呀咁樣...

民房

點都唔應該打,做錯要教,打其實解決唔到問題。
同自己小朋友講果個小朋友做錯左所以被打,但其實咁唔岩,所以媽媽見到你做錯都無打你,係咪? 記住唔可以打人呀

大宅

lala0628 發表於 18-3-28 18:01
點都唔應該打,做錯要教,打其實解決唔到問題。
同自己小朋友講果個小朋友做錯左所以被打,但其實咁唔岩, ...

係呀應該要咁樣講好似又好啲!謝謝呀!

首頁

尾頁

跳至