自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

颖思妈妈 發表於 18-7-6 14:54
奉勸大家不要上深圳做 ,
以我的經历,
如果有得後悔,

唔止兩間

大宅

bebubabi429 發表於 18-6-5 23:29
我向淘寶膽粗粗搵人整地台床,全間房做曬!我幾滿意,$9000唔使!
當然中間有小問題發生,遲左送貨,不過 ...

幾好喎,可以分享係邊間嗎?謝謝

大宅

mike89 發表於 18-7-6 18:01
唔止兩間

原來唔止兩間添!! 可否爆出嚟等啲人唔好搵佢!

大宅

回覆樓主:

家人有係深圳做過,俾你參考下流程:
1) 自己度了大約尺吋俾佢,同佢講要做什麼家具及乜材料(環保夾板,實木夾板還是實木等等),佢就報價
2) 價啱就搵人上門度尺(之前500蚊,後來加到800), 如果最後係佢度做,度尺費會退回(由做家私的費用中減翻)
3) 對方做圖紙俾你確認尺寸及外形,傾細節(要乜材料, 顏色,鉸位之類)
4) 確認後俾一半錢(佢做櫃同運輸費及安裝費會每樣都列晒出來的), 開始做,時間大約20~30天左右,睇數量,材料及佢忙唔忙來決定
5) 送貨後即場把尾數俾司機,同時當天有師傅上門安裝,如果尺吋唔啱而且是對方度尺出錯,會免費幫你做過,或細小問題的話師傅現場改(事前講明)

大宅

回覆樓主:

原來有字數上限,再續:

家人兩年前做一張3尺上下格床(上下格都有個床頭細櫃,下格床底有儲物櫃),3個吊櫃,兩張書枱(連書架到差不多天花高度),一個窄身儲物櫃,實木夾板,總價18500人仔。
另一朋友: 一張上下格床(上3尺下4尺,都有少少床頭櫃下格靠墻身有少少儲物櫃), 一個4~5尺吊櫃,一個5、6尺矮吊櫃,一個4尺衣櫃,一個鞋櫃咁大但厚身的儲物柜,實木夾板,合共約15000人仔。
做櫃時間都係1個月內

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

bebubabi429 發表於 18-6-5 23:29
我向淘寶膽粗粗搵人整地台床,全間房做曬!我幾滿意,$9000唔使!
當然中間有小問題發生,遲左送貨,不過 ...

可以 pm link我嗎? thx

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

颖思妈妈 發表於 18-7-6 14:54
奉勸大家不要上深圳做 ,
以我的經历,
如果有得後悔,

我仲考慮緊呢間添
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

rebeccalin 發表於 18-3-26 16:38
朋友準備裝修,想問下大家有冇在淘寶或者深圳找人上門度尺做傢私包送貨安裝的店鋪介紹?因朋友係單親家庭, ...

我在深圳某上市家具訂製公司做的,由第一次去門市,度尺到送貨大概7星期,價錢HKD3600/平方,總數7萬鬆de, 有兩組地台床及廳c柜同吊架,費用已計所有野包括運輸安裝,呢間不是平,只係質素不錯,下訂金后一個禮拜安排度尺,同設計師傾要求佢回去几日出圖我再上琛圳門市確認設計找尾數,第二次confirm圖時傾左3小時,一路睇一路執圖
價錢可能平一萬但係我把心一横廳柜用比E0更好的板,做出來效果滿意,地枱床用E0板,五金件質素不錯,佢用blum 鉸,安好后几日就沒有味了,全程有微信溝通,下了大订后,訂單上網查進度,也有CS 覆出貨時間

你search 索x亞全屋訂制就找到,国內還有几家上市的

大宅

ChammyMAMA 發表於 18-7-6 18:48
我仲考慮緊呢間添

千祈唔好呀

瑪瑙宮

颖思妈妈 發表於 18-7-6 19:30
千祈唔好呀

我初初喺fb見到,咁問下啦~之後佢仲追問我點呀?有無意思做呀?話可以搵師傅嚟度呎

大宅

ChammyMAMA 發表於 18-7-6 19:57
我初初喺fb見到,咁問下啦~之後佢仲追問我點呀?有無意思做呀?話可以搵師傅嚟度呎
...

係呀,初頭佢哋態度好好㗎!
非常之友善,
仲好似好專業添!
畀咗訂之後就開始態度180度轉變,
出圖慢! 溝通回覆慢!
總之係你急佢唔急!。
我第一次去佢鋪頭問價,
同佢傾嘅時候,
傾傾下無啦啦有條友走咗上嚟,
跟住個老闆就同我介紹,
話佢係香港人,仲係警察嚟!
都係幫佢哋訂造傢俬,
而家仲同佢做埋朋友㖭!
咁我就問嗰個所謂警察啦!
佢話係呀!好好㗎!佢哋真係好好㗎!
有咩唔滿意同佢講,
幫你改到滿意為止!
裝傢俬的時候仲可以免費裝燈/裝窗簾!
咁我見香港警察都講得咁好, 即時唔使考慮,即時畀埋定金囉!

大宅

ChammyMAMA 發表於 18-7-6 19:57
...

原來facebook都有廣告!
佢哋疑似專係呃香港人,
因為之前佢嗰個所謂designer同我講唔做內地人生意,
只做香港人生意!

瑪瑙宮

颖思妈妈 發表於 18-7-6 20:17
原來facebook都有廣告!
佢哋疑似專係呃香港人,
因為之前佢嗰個所謂designer同我講唔做內地人生意,

講到好似免費苦嚟度,再講原來要比訂,話比3百訂,到時扣5百,比5百就扣8百

大宅

ChammyMAMA 發表於 18-7-6 20:36
講到好似免費苦嚟度,再講原來要比訂,話比3百訂,到時扣5百,比5百就扣8百
...

係呀,度咗如果你唔搵佢做,嗰啲定係唔會畀番你㗎!

瑪瑙宮

颖思妈妈 發表於 18-7-6 20:38
係呀,度咗如果你唔搵佢做,嗰啲定係唔會畀番你㗎!

我買現成傢俬算喇

珍珠宮

ChammyMAMA 發表於 18-7-6 20:58
我買現成傢俬算喇

比左訂另一回事,樣樣加錢又要跟佢意思做
又唔覆又甩漏,比晒錢先黎裝,裝好有咩就唔理人,師傅同間野互推責任

瑪瑙宮

mike89 發表於 18-7-6 21:45
又唔覆又甩漏,比晒錢先黎裝,裝好有咩就唔理人,師傅同間野互推責任 ...

搵錢買難受

大宅

mike89 發表於 18-7-6 21:45
又唔覆又甩漏,比晒錢先黎裝,裝好有咩就唔理人,師傅同間野互推責任 ...

唉!!諗起嗰個過程就想死!
呢一世人最黑仔就係遇上佢哋!
令我唔開心咗成年!
家陣見到啲傢俬,
有時都覺得篤眼篤鼻!

水晶宮

颖思妈妈 發表於 18-7-6 21:58
唉!!諗起嗰個過程就想死!
呢一世人最黑仔就係遇上佢哋!
令我唔開心咗成年!

我家姐有類似經歷,深圳田貝五方個商場,舖頭是松慕x情。
錢就識收足,圖畫唔足,根本唔係好識畫,手工好差,大陸人落嚟香港裝櫃,又懶又放飛機又裝錯嘢又裝得差。就算上廠睇佢試裝過一次都係大大條罅,簡直不知所謂。
很難溝通,講極都唔明,又我行我素,根本都唔知啲大陸人識唔識造傢私,好低能,佢哋仲要覺得自己好專業

瑪瑙宮

回覆樓主:

見你地咁講,都唔敢喺上面訂傢俬喇,香港邊度傢俬鋪好呀

首頁

尾頁

跳至